Τα ισχνά δημοσκοπικά οφέλη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο της πανδημίας αναγκάζουν τα στελέχη του να αναθεωρήσουν την τακτική τους σε ό,τι αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Επιδίωξη, λοιπόν, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, πέρα από τους νέους, που αποτελούν το προνομιακό πεδίο στο οποίο έχει επενδύσει ο Αλέξης Τσίπρας, να μπορέσει να προσεγγίσει τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που επλήγησαν από τα μέτρα της κυβέρνησης και σήμερα είναι πιο εύκολο να βρεθούν απέναντί της.

Οι άνθρωποι της εστίασης, οι υγειονομικοί, οι μικρομεσαίοι και το λιανεμπόριο, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων βρίσκονται στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι οι επαγγελματικές αυτές ομάδες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν πληγεί από την κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να αναθεωρεί τη στάση του απέναντι στους συνταξιούχους, καθώς εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχουν πληγεί λιγότερο από όλες τις άλλες ομάδες και, άρα, είναι δυσκολότερο να εγκαταλείψουν το κυβερνών κόμμα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ωστόσο, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι και αυτή η κοινωνική ομάδα σύντομα θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς μέσα στον χειμώνα θα έχει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην πανδημία ανέδειξε μέσα από τις θεματικές εκδηλώσεις τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν διαρκώς σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους όλων των επαγγελματικών φορέων, θεωρείται από τους συνεργάτες του ένα ισχυρό χαρτί για το πώς θα πορευθεί το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απεργία που έκαναν μόλις προχθές οι άνθρωποι της εστίασης, ζητώντας οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση και διευκολύνσεις στα φορολογικά τους, έφερε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η ομάδα αυτή των επαγγελματιών αντιμετωπίζει, αντικειμενικά, πολλά προβλήματα -καθώς τα εστιατόρια και τα καφέ παρέμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστά, ενώ σήμερα καλούνται να διαχειριστούν μόνοι τους το ζήτημα των ανεμβολίαστων πελατών- τα οποία θα πολλαπλασιαστούν και εξαιτίας του κύματος της ακρίβειας στην ενέργεια.

Επισημαίνουν, δε, ότι δηλώσεις όπως αυτή του αρμόδιου υπουργού, Αδωνι Γεωργιάδη, ότι οι άνθρωποι της εστίασης είναι αχάριστοι, γιατί η κυβέρνηση τους βοήθησε, απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τους επαγγελματίες αυτού του κλάδου από την ίδια την κυβέρνηση.

Τα μέτρα

Φυσικά, μαζί με τους ανθρώπους της εστίασης βρίσκονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, το οποίο επίσης εμφανίζεται να αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του μεγάλου lockdown στο οποίο μπήκε η χώρα, αλλά και των μέτρων που εφάρμοσε στη συνέχεια η κυβέρνηση.

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ταυτιστεί με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, στρέφει ωστόσο την προσοχή του στο γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται σε αναστολή έχουν χάσει τον μισθό τους, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να παίρνουν ένα ποσοστό του, για να ζουν αξιοπρεπώς.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εδώ και δύο χρόνια έχει κάνει και τους πλέον καλόπιστους γιατρούς και νοσηλευτές να αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα όσα λέει η κυβέρνηση, καθώς αυτά τα δύο χρόνια δεν είδαν ούτε ένα ευρώ επιπλέον στον μισθό τους ως ανταμοιβή για την προσφορά τους.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, πέρα από τα θέματα που έχουν με την πανδημία στα σχολεία -με τη συγχώνευση 1.000 τμημάτων σε όλη την Ελλάδα-, βρίσκονται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα απέναντι στην υπουργό Νίκη Κεραμέως για την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών που έχει αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, οι οποίοι επλήγησαν σημαντικά μέσα στην πανδημία, αφού θέατρα, κινηματογράφοι και κέντρα διασκέδασης έμειναν κλειστά για ένα μεγάλο διάστημα, με ηθοποιούς και τραγουδιστές να ζουν με το επίδομα που τους έδωσε η κυβέρνηση για κάποιους μήνες, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι υπάρχει συσσωρευμένη οργή, η οποία θα εκφραστεί με κάθε τρόπο.

Φυσικά, υπάρχει και μια μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων που καθημερινά κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία ενοχοποιούνται ιδιαίτερα για την εξάπλωση του ιού, και είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών, καθώς δεν έχει προσθέσει ούτε ένα επιπλέον δρομολόγιο προκειμένου οι πολίτες να μετακινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια.