«Όλος ο χειρισμός στη διαχείριση των προβλημάτων της κακοκαιρίας «Ελπίς» ήταν λάθος», παραδέχτηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το θέμα της Αττικής Οδού δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ενώ παράλληλα είπε πως πέρυσι με την κακοκαιρία «Μήδεια» υπήρχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και εγκλωβισμένοι και συγκριτικά με την πρόσφατη κακοκαιρία, τα πράγματα ήταν σχετικά βελτιωμένα.

Παράλληλα, κατηγόρησε για θράσος τον Αλέξη Τσίπρα που κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για θέματα φυσικής καταστροφής, λέγοντας πως ότι οι υπουργοί θα μιλήσουν για το έργο τους ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο σύνολο της τις δράσεις που έχει κάνει.

Ακόμη, για την πρόσφατη δημοσκόπηση νέας εταιρίας, έκανε λόγο για πανικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτίμησε πως θα γίνει μεγάλη μάχη μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας: «Όλος ο χειρισμός ήτανε λάθος. Δεν έχουμε να καλύψουμε τίποτε, εδω ο πρωθυπουργός βγήκε και ζήτησε συγγνώμη, τι να καλύψουμε; Σε όλους αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που εγκλωβιστήκαν στην Αττική οδό δεν έχω παρά να τους πω όχι συγγνώμη, συγγνώμη 50 φόρες. Και δεν σας κρύβω οτι είχα κι εγώ πολύ μεγάλη ανησυχία πως θα κατέληγε όλο αυτό. Ευτυχώς με την παρέμβαση της ΕΚΑΚ και των Ενόπλων Δυνάμεων όλα πήγαν καλά. Όταν λεω όλα πήγαν καλά εννοώ δεν είχαμε νεκρούς. Δεν πήγαν προφανώς όλα καλά αφού σας είπα ότι ήταν τραγική διαχείριση. Ήταν μια πολύ κακιά στιγμή.Το θέμα της Αττικής οδού δεν είναι αρμοδιότητα του κου Στυλιανίδη. Με ρωτάτε γιατί δεν τους πήγαν ένα μπουκάλι νερό, μα με συγχωρείτε η Αττική οδός είναι ένας ιδιωτικός δρόμος, δεν μπορούσαν να τους πάνε ένα μπουκάλι νερό;».

Ας πούμε ότι η Αττική οδός είναι ανάλγητη η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να το σκεφτεί;

«Εφόσον η κυβέρνηση μπήκε στη λογική αυτός είναι ένας ιδιωτικός δρόμος του οποίου την ευθύνη την εχει ο παραχωρησιούχος το ένα έφερε το άλλο. Η κυβέρνηση όταν αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της την πήρε και το έλυσε. Τώρα αν με ρωτάτε αν έπρεπε να την πάρει γρηγορότερα, δεν ξερω επιχειρησιακά αν γινόταν γρηγορότερα, δεν είμαι επιχειρησιακός υπουργός εκεί, δεν έχω ευθύνη, δεν το ξερω! Μια τέτοια επιχείρηση δεν οργανώνεται σε 5 λεπτά. Είναι προφανές που έγινε το λάθος. Λεει η Αττική οδός στην ανακοίνωση της οτι «εμείς ζητήσαμε να κλείσει για τα βαρέα οχήματα και μας είπαν όχι». Απαντάει το υπουργειο Πολιτικής Προστασίας και πιστεύω έχει δίκιο, όχι γιατί θέλω να τους δικαιολογήσω το λεω γιατί αυτό λεει η λογική. Λεει δεν είπαμε όχι, είπαμε θα το δούμε το πρωί με την Τροχαία ανάλογες της εξελίξεως του φαινομένου. Το ίδιο πράγμα είπαμε στην Αττική Οδό, το ίδιο πράγμα είπαμε στη Νέα οδό , η Νέα Οδός μόλις είδε το χιόνι είπε «σταματάω τα φορτηγά» και η Τροχαία είπε ναι, η Αττική Οδός ποτέ δεν είπε το ίδιο. Όλα θα εξεταστούν για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό. Μια απόφαση κοινή, ένας «χάρακας» για την Νέα Οδό και την Αττική Οδό, στη Νέα Οδό όλα πήγαν καλά, στην Αττική οδό όχι. Ο «χάρακας» ήταν ίδιος, ήταν ίδια η απόφαση άρα δεν φταίει ο «χάρακας». Γιατί λειτούργησε στη Νέα Οδό και δεν λειτούργησε στην Αττική;».

Για το αν έχει ευθύνες ο Χρήστος Στυλιανίδης

«Δεν είναι δική μου δουλειά να καταλογίζω ευθύνες. Δεν είναι η δουλειά μου να βαθμολογώ τους υπουργούς, είναι δουλειά άλλου ανθρώπου. Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Τσίπρας, ειδικά ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να κάνει πρόταση δυσπιστίας σε μια κυβέρνηση με αφορμή ζητήματα φυσικής καταστροφής. Αυτό εμένα με ξεπερνάει διότι το πρώτο και μεγαλύτερο διακύβευμα σε τέτοιου είδους κρίσεις που είχαμε και θα έχουμε και στο μέλλον ανεξαρτήτως κυβερνήσεως γιατί έτσι είναι η ζωή, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τόση ώρα μου λέτε γιατί δεν έκλεισε προληπτικά η Αττική Οδός από την Κυριακή το βράδυ, σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι όταν προληπτικά εκκενώναμε τα χωριά όλη η πολιτική συζήτηση ήταν γιατί εκκενώνετε τα χωριά. Άρα την ίδια στιγμή στην μια περίπτωση η κριτική προς την κυβέρνηση είναι γιατί λειτούργησε προληπτικά, και την ίδια στιγμή στην άλλη περίπτωση γιατί δεν λειτούργησε προληπτικά. Άρα ως προς τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών πολλά μπορούν να βελτιωθούν, μαύρα όπως παρουσιάζονται δεν είναι γιατί έχουμε περάσει τρεις μεγάλες φυσικές περιπέτειες χωρίς ούτε ένα ανθρώπινο θύμα και για μένα η ανθρώπινη ζωή μετράει πιο πολύ από όλα».

Για όλους

«Όχι για όλους, αν είσαι ο Τσίπρας και έχεις μια Μάνδρα και ένα Μάτι δεν μπορείς να λες για τέτοια».

Προφανώς η επιτυχία είναι να μην έχουμε νεκρό αλλά μήπως πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη και η επιτυχία να είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες;

«Πέρυσι με τη Μήδεια τα πραγματικά πολλά μας προβλήματα ήταν οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, οι εγκλωβισμένοι ανθρωποι, τα κλαδιά που πέσανε. Τα μελέτησε το κράτος, είχαμε βελτίωση ως προς αυτό; Είχαμε βελτίωση. Το κράτος έκανε ένα βήμα μπρος, που έγινε το λάθος; Το λάθος έγινε στη Αττική Οδό, έγινε ένα βήμα πίσω. Αλλά μη τα φέρνουμε όλα μαύρα, έχουμε τα συν και τα πλην».

Για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβερνήσεως αυτό θα πει ότι ο κάθε υπουργός, θα μιλήσω για τον εαυτό μου, θα μιλήσω για το τι έχω κάνει αυτά τα δυόμιση χρόνια ως υπουργός Ανάπτυξης και τι έχω πετύχει . Δεν θα μείνουμε στην Αττική οδό και στα χιόνια, άλλαξε η συζήτηση τώρα, τώρα η συζήτηση είναι τι έχει η κυβέρνηση. Μας ονομάτισε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, θυμάμαι ότι έλεγε το ίδιο για τον Παπανδρέου, μετά έλεγε το ίδιο για το Σαμαρά, τώρα λεει το ίδιο για το Μητσοτάκη ας αποφασίσει ποια είναι η χειρότερη μην αλλάζει συνέχεια άποψη. Αφού έκανε μια πρόταση δυσπιστίας για το σύνολο της κυβερνήσεως η κυβέρνηση, αυτό λεει η κοινοβουλευτική τάξη, θα παρουσιάσει στη Βουλή το σύνολο της δράσης της.  Το οξύμωρο είναι ότι την ώρα που κατέθετε ο Τσίπρας πρόταση δυσπιστίας τα ίδια λεπτά στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συναντιόταν με τον μεγαλύτερο τραπεζίτη του κόσμου της JP Morgan ο οποίος έφερε στην ελληνική οικονομία 1,1 δις. Εμείς πάμε την Ελλάδα μπροστά, αυξάνουμε το ΑΕΠ, φτιάχνουμε νέες θέσεις εργασίας προχωράμε τη χώρα και ο Τσίπρας ασχολείται με αυτά που ασχολείται. Με καλύπτει πλήρως η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού ότι μελετάμε, διδασκόμαστε και προχωράμε. Προφανώς σε επόμενη κακοκαιρία η απόφαση για το αν θα κλείσει προληπτικά ή όχι ένας δρόμος θα ληφθεί με άλλα κριτήρια. Έτσι γίνεται ο άνθρωπος με την εμπειρία προχωράει».

Για τη δημοσκόπηση της Abacus

«Περίπου παρουσιάστηκε η εταιρεία αυτή ως ένα όργανο της ΝΔ. Όποτε βγαίνει μια δημοσκόπηση που δεν αρέσει στον κ. Τσίπρα θέλει μια καινούργια εξεταστική για αυτή την εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας ήταν μέχρι προχθές ο υπεύθυνος των δημοσκοπήσεων της ProRata. Η ProRata είναι η εταιρεία που έκανε και κάνει δημοσκοπήσεις στην εφημερίδα των Συντακτών, είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι πράκτορα της ΝΔ ; Εγώ απορώ με το μυαλό που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Βγαίνει μια δημοσκόπηση που δεν σου αρέσει και αμέσως βρίζεις το δημοσκόπο, την τηλεόραση που τη δημοσίευσε είναι συμπεριφορά αυτή κόμματος; Γιατί τους πιάνει τόσος πανικός από μια δημοσκόπηση, τόση λίγη εμπιστοσύνη έχουν στις δυνάμεις τους».

Για το αν εκτιμά ότι μπορεί δημοσκοπικά το ΚΙΝΑΛ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο κ. Τσιπρας κινδυνεύει να πέσει στο λάκκο της απλής αναλογικής και να τον καταπιεί αυτός ο λάκκος. Αν υποτεθεί ότι επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει δεύτερο κόμμα μέχρι τις εκλογές και γίνουν οι πρώτες εκλογές και χάσει από τον Μητσοτάκη με 10 μονάδες , λεω αυτά που λένε οι δημοσκοπήσεις. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης όταν ο Τσίπρας πια θα έχει χάσει με 10 μονάδες πιστεύετε ότι θα είναι εύκολο να διατηρήσει τα ποσοστά του; Στις δεύτερες εκλογές ότι θα πάρει το ίδιο ποσοστό πιστεύετε;».

Το ΚΙΝΑΛ πόσο θα πάρει;

«Πιστεύω ότι εκεί θα γίνει μάχη μεγάλη μεταξύ τους και για αυτό ο κ.Τσίπρας θα πέσει στο λάκκο μόνος του της απλής αναλογικής του. Για αυτό δεν είναι άλλο να κάνεις τέτοιου τύπου πράγματα στην πολιτική γιατί τα βρίσκεις μπροστά σου. Εγώ πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα την πατήσει από τον εκλογικό νόμο που έφτιαξε γιατί τον έφτιαξε για να σκάψει το λάκκο του Μητσοτάκη και θα πέσει μέσα».

Για τη δήλωση  Ανδρουλάκη

«Η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη προφανώς πάσχει από λογική συνοχή, δεν μπορεί ταυτόχρονα να ψηφίζεις μια πρόταση δυσπιστίας δηλαδή να λες θέλω να πέσει η κυβέρνηση και να διαλυθεί η Βουλή, και ταυτόχρονα να λες αλλά δεν θέλω να γίνουν εκλογές. είναι μ ια λογική αντίφαση. Εγώ δεν είπα ότι είναι εύκολη η θέση του κ. Ανδρουλάκη, λεω ότι η δήλωση που επέλεξε να κάνει πάσχει».

Για αν η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ

«Η ΝΔ έχει ως στόχο την αυτοδυναμία στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση».

Ακούστε τη συνέντευξή του