Με διαφωνίες και εντάσεις επί των διαδικασιών άρχισε η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Με την εκλογή προεδρείου ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής επιτροπής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επί τάπητος θέμα  διακομματικής εκπροσώπησης στο Προεδρείο της επιτροπής υποστηρίζοντας, από την ώρα που  πρόκειται για σύσταση εξεταστικής της μειοψηφίας θα έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Προεδρείο.

Το αίτημα έλαβε την θετική στήριξη από την αντιπολίτευση ωστόσο  απορρίφθηκε και από τον Πρόεδρο της Βουλής και από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής σύμφωνα με τον οποίον η διάταξη για εκλογή Προεδρείου σε επιτροπές είναι γενική.

 Η απάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. - μέλη της Εξεταστικής επιτροπής:

 "Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε με το καλημέρα, κατά την εκλογή του προεδρείου, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε αυτό, με προφάσεις και προσχήματα, τη στιγμή που ούτε ο κανονισμός της βουλής το απαγορεύει αλλά και το αναθεωρημένο Σύνταγμα το επιτάσσει.

Απομονωμένη πολιτικά η Ν.Δ.  απέρριψε την πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο. Με άλλα λόγια, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να ελέγξει τον τρόπο ελέγχου της από την αντιπολίτευση!

Ο φόβος της πλειοψηφίας είναι εμφανής για τον έλεγχο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και την χειραγώγηση των ΜΜΕ  με αδιαφάνεια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

 Επί της διαδικασίας

 Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα προτείνει οι εργασίες να κινηθούν με βάση και τις θεματικές έτσι ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, η Επιτροπή θα συνεδριάζει ενώ σύμφωνα με την κ. Παπακώστα "αύριο

 θα κατατεθεί η λίστα με τους μάρτυρες και σχετικά έγγραφα. Ενώ θα αποφασισθεί και ο τρόπος εξέτασης των μαρτύρων".

  Κόντρα Παπακώστα- Ραγκούση

 Η εισηγήτρια της ΝΔ απάντησε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση που επιτέθηκε στα μέλη της ΝΔ λέγοντας πως "Δεν περιμέναμε ότι θα απορρίψετε την πρόταση μας, δεν περιμέναμε ότι θα δείξει αντανακλαστικά χειραγώγησης της Εξεταστικής επιτροπής είναι μία επιτροπή που από την φύση της είναι εντελώς ξεχωριστή είναι εξεταστική επιτροπή της μειοψηφίας".

 Η Κ.Παπακώστα ξεκαθάρισε ότι είναι " απολύτως σαφές από την αρχή ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία έδωσε τη δυνατότητα στη μειοψηφία για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Εμείς κύριε Ραγκούση δεν πρόκειται να αναλωθούμε ούτε σε ακροβατισμούς ούτε σε νομικούς αυτοσχεδιασμούς, θα κάνουμε αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε απολύτως θεσμικά και δεν θα ανεχθούμε τέτοιους ελέγχους και τακτικισμούς".