Θέσεις μάχης λαμβάνουν… στην εκκίνηση της Ολομέλειας, Πέμπτη πρωί, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε μια συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν στα υπουργικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρευρεθεί να μιλήσει επί του πορίσματος.

Από τα μέλη της πλειοψηφίας το σκεπτικό του πορίσματος θα αναπτύξει η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Γιάννης Ραγκούσης.

Στην συνέχεια, τον λόγο θα λάβουν για 5 λεπτά με την σειρά των κομμάτων όλα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, που θα αναφερθούν τα δικά τους πορίσματα και συμπεράσματα.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από την ΝΔ έχει οριστεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, που υπήρξε ο πρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής, ενώ θα τοποθετηθούν και οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος και Χάρης Θεοχάρης.

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν πως επί του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις υπογραφές των 156 βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα πρόταση συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη «διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των Θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Τι ανέφερε το πόρισμα της ΝΔ

Το τελικό πόρισμα της ΝΔ υπογράμμισε ότι: «Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία του οποίου συγκροτήθηκε και η εξεταστική επιτροπή- ''κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος''».

Μάλιστα, η ΝΔ προσθέτει ότι: «Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής κατέδειξαν ότι μοναδικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική στοχοποίηση, σπίλωση και δίωξη πολιτικών αντιπάλων, χωρίς ωστόσο να υφίσταται όχι μόνον η ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων, αλλά αυτή ακόμη η ύπαρξη νομικών και πολιτικών επιχειρημάτων με αποτέλεσμα από τις πρώτες ακόμη συνεδριάσεις της Επιτροπής, να καταφανεί πλήρως το άτοπον, το προσχηματικόν και το άνευ αντικειμένου και ουσίας της όλης διαδικασίας».

Συνεπώς, -επισημαίνει το πόρισμα της ΝΔ- «συμπερασματικά απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις, ενώ για μια ακόμη φορά η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υφάνει σκάνδαλα και να σπιλώσει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους της κατέπεσε παταγωδώς».