Ανήμερα της πολιτικής αντιπαράθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ενεργειακή κρίση με αιχμή το ρόλο της ΔΕΗ η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στη Γλυφάδα οργάνωσε μια εκδήλωση με θέμα «Η Προοπτική του ενεργειακού και της αγοράς ενέργειας και οι εξελίξεις στη ΔΕΗ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο «σύντροφος» - έτσι τουλάχιστον τον αποκαλούσαν οι συμμετέχοντες- Μανώλης Παναγιωτάκης, πρώην πρόεδρος της συγκεκριμένης επιχείρησης, καθώς επίσης και οι υπεύθυνοι του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑΣωτήρης Μπούζας και Γιώργος Μαλλιώτης. Η συζήτηση κράτησε τουλάχιστον δυο ώρες, καθώς έγιναν και παρεμβάσεις απο διάφορα μέλη του κόμματος, τα οποία είχαν και την ιδιότητα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ή άλλοι που είχαν προνομιακή επαφή με την εταιρία από μαρτυρίες τρίτων.

Μη πάει το μυαλό σας, σε πρόσωπα που στο παρελθόν έλυναν και έδεναν στο χώρο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, όπως ο Ρίζος Ρίζος, ο Νίκος Φωτόπουλος ή ο Γιώργος Αδαμίδης, που έχουν «ταυτιστεί» με την Κουμουνδούρου σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ο καθένας, αλλά σε πιο χαμηλόβαθμους συνδικαλιστές, οι οποίοι ομως φρόντισαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης να αποδοκιμάσουν τους πρώτους «ως θλιβερές εξαιρέσεις του δικού μας χώρου», που δυστυχώς έδωσαν πατήματα για την «δυσφήμηση» των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Ας πάμε ομως στις παρεμβάσεις που έγιναν από τους «κορυφαίους» της εκδήλωσης, οπως του κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος στην κυριολεξία τα «μάσαγε» στην προσπάθεια του να βρεί μια γραμμή ισορροπίας μεταξύ της πραγματικότητας που ορίζουν οι κανόνες της αγοράς, σε συνδυασμό με τις επιταγές της Ε.Ε. στο χώρο της ενέργειας, και της στάσης που θα πρέπει να κρατησει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην εκτεθεί στα μάτια των καταναλωτών και κυρίως των επενδυτών.

Στην παρέμβαση του ο κ. Παναγιωτάκης έδειξε να παραδέχεται πως η ΔΕΗ ανέκαθεν λειτουργούσε ως «κερδοσκοπική» εταιρία. Όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος εκτός από το «Δ», δηλαδή το δημόσια, έχει και το «Ε», δηλαδή είναι επιχείρηση και θα πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς.

Παραδέχτηκε επίσης, πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ «πιέσαμε τη ΔΕΗ και κρατήσαμε χαμηλά τα οικονομικά της αποτελέσματα», ενω για να δικαιολογήσει την άσχημη πορεία της εταιρίας επικαλέστηκε, με αυτοκριτικό ύφος, τους ακόλουθους λόγους:

1) Δεν κάναμε προσλήψεις επιστημόνων της πρωτης γραμμής στη ΔΕΗ για να καλύψουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως στις οικονομικές υπηρεσίες που λειιτουργούν με εργολάβους, στα θέματα διαχείρισης κινδύνου.

2) Το Μάρκετινγκ.

3) Δεν μειώσαμε τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους απέναντι στη ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να πάρουμε δυο επικοινωνιολόγους στη ΔΕΗ με σύμβαση έργου, όχι μόνιμους, να κάνουμε αίτηση στο ΑΣΕΠ με την υπογραφή του προέδρου του διευθύνοντος συμβουλου και προέδρου της ΔΕΗ και κάποιοι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ να το απορρίπτουν και να μας λένε μας "έχετε διοικητικούς υπαλλήλους κάντε τους αυτούς επικοινωνιολόγους».

4) Επίσης «δεν είναι δυνατόν γενικοί διευθυντές, που βάζουν την υπογραφή τους σε έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων, να αμοίβονται με 2.500 ευρώ. Μπορεί εμείς να το κάναμε, υπάλληλοι όμως καριέρας δεν είνα έτσι. Ή αν θέλεις να πάρεις ένα πρόσωπο με κάποια προσόντα, όπως ένας νομικός σύμβουλος, πως θα κλείσει το γραφείο του για να έρθει στη ΔΕΗ με 2.500 ευρώ;». Και συνέχισε, λέγοντας: «Είναι γενικά κάποια πράγματα που πρέπει να μελετήσουμε ως κόμμα τον ρόλο των δημοσίων επιχειρήσεων και τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να λειτουργούνε και με το «Δ», δηλαδή Δημόσια Επιχειρήση, αλλά και με το «Ε» δηλαδή «Επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτακης.

Αμέσως μετα από αυτή την τοποθέτηση του παρενέβη στη συζήτηση ο κ. Σωτήρης Μπούζας, υπεύθυνος του τομέα ενέργειακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς του απάντησε πως «οι γενικοί διευθυντες της ΔΕΗ που για μια δεκαετία έπαιρναν το μήνα 2.500 χιλιάδες ευρώ» τόσο άξιζαν.

Ο κ. Παναγιωτάκης ρωτήθηκε και για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι υπέρ ή κατά της απολιγνιτοποίησης της χώρας και στο πλαίσιο της παρέμβασης του υποστήριξε πως η χώρα πρέπει να ακολουθήσει τη γραμμή της επένδυσης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε με φωτοβολταϊκά, είτε με αιολικά πάρκα, κρατώντας ωστόσο μια μικρή επιφύλαξη ως προς το χρονικό ορίζοντα μετάβασης. Επί της ουσίας δεν έδειξε να διαφωνεί με τους στόχους της σημερινής κυβέρνησης, απλώς με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει.

Μάλιστα υπερασπίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης να επενδύσει στην «πράσινη μετάβαση», δίνοντας προς τους συνομιλητές του αντίστοιχες πρωτοβουλίες που ειχαν αναληφθείκαι επι των ημερών του. Ωστόσο επειδή η συζήτηση στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ως επικεντρο τη ΔΕΗ και κατά κάποιο τρόπο την «προπαγάνδιση» της ιδέας πως εμείς ως αριστερό κόμμα μπορούμε να την «κρατικοποιήσουμε» στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας αν «επανέλθουμε» στην εξουσία, η απάντηση που έδωσε ο κ. Παναγιωτάκης ήταν η εξής: «Παιδιά ξεχάστε το».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όταν θα γινουμε κυβέρνηση με το καλό και έχουμε ενα συγκεκριμένο θησαυροφυλάκιο, φαντάζομαι οτι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μαζί με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο θα κάτσει και θα δει τις προτεραιότητες. Αν η προτεραιότητα είναι να «επαναγοράσουμε» μετοχές της ΔΕΗ ή η προτεραιότητα θα είναι να δώσει το κράτος για άλλους σκοπούς. Γιατί, βέβαια με διοικητικά μετρα δεν μπορείς να αφαιρείς από τον άλλον την περιουσία του. Γιατί, οι μετοχές που έχει ο κάθε άνθρωπος, είτε καλό ή κακό φαντ, είναι η περιουσία του. Και προστατεύεται νομικά και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Εκείνο που μπορείς να κάνεις, αγαπητοί σύντροφοι, ειναι να εφαρμόσεις μια άλλη πολιτική. Να διορίσεις μια άλλη διοίκηση και δεν αντιστέκονται οι άλλοι στις προτάσεις του βασικού μετόχου, και η οποία θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ΔΕΗ σύμφωνα με την πολιτική τη δική μας».

Με βάση την παραπάνω αναφορά του κ. Παναγιωτάκη είναι προαφανές πως αναγνωρίζει τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να «επηρεάζει» ή να «κουμαντάρει» τις αποφάσεις της ΔΕΗ είτε έχει το 51%, το κράτος είτε το 34%.