Σχεδιο_χωρις_τιτλο__7_
Πολιτική

Η επιστροφή του Ποντίφικα στην Ελλάδα

Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου

Μάιος του 2001. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, υποδέχεται τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στην Αθήνα, σε µία από τις ιστορικότερες συναντήσεις της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, την πρώτη µάλιστα µετά το Σχίσµα του 1054.

Τον Απρίλιο του 2016 ακολούθησε η πρώτη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, όπου πραγµατοποιήθηκε η ιστορική συνάντησή του µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυµο.

Μία πενταετία αργότερα, ο πάπας Φραγκίσκος έρχεται ξανά στη χώρα µας το προσεχές Σαββατοκύριακο και θα ακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραµµα συναντήσεων, µεταξύ των άλλων, µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τους καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα.

Ο ποντίφικας µάλιστα θα επιστρέψει στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθεί τη νέα προσφυγική δοµή. Πηγές της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας αναφέρουν στα «Π» ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα θεωρείται γεγονός γιορτής και ενότητας για όλη την καθολική κοινότητα: «Η παρουσία του πάπα θα αναζωογονήσει την πίστη τους και θα αναθερµάνει την ενότητά τους, η οποία αποτελεί και το θεµέλιό της, αυτό που τους συγκροτεί σε σώµα Χριστού. Ιδιαίτερα για τους νέους η επίσκεψη του πάπα είναι ένα κάλεσµα στην πίστη, µια πρόσκληση να ξανασκεφτούµε το δώρο του Ευαγγελίου και της νέας ζωής εν Χριστώ».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Κύπρο, ενώ στη συνέχεια θα µεταβεί στη χώρα µας, µέχρι τις 5 ∆εκεµβρίου. Με την παπική πτήση, µε αφετηρία τη Ρώµη και προορισµό την Κύπρο και έπειτα την Αθήνα, θα ταξιδέψουν 79 δηµοσιογράφοι, 73 από διεθνή ΜΜΕ και έξι από το Γραφείο Τύπου της Αγίας Εδρας.

Οι δηµοσιογράφοι θα προέρχονται από τις εξής χώρες: Αργεντινή, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερµανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κορέα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουµανία και Ρωσία. Ο Ποντίφικας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος» το πρωί του επόµενου Σαββάτου, στις 11.10, όπου θα πραγµατοποιηθεί η επίσηµη υποδοχή του. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 12.15 η εθιµοτυπική επίσκεψη στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Στις 12.30 ο Πάπας θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα ακολουθήσει στις 12.45 συνάντηση µε εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του διπλωµατικού σώµατος.

Στο πρόγραµµά του ακολουθεί επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, στις 4 το απόγευµα, στην αίθουσα του θρόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην πορεία της ηµέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει επαφές µε επισκόπους, ιερείς, µέλη µοναχικών ταγµάτων και της Αφιερωµένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών. Στις 18.45 θα ακολουθήσει ιδιωτική συνάντηση µε τα µέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Την εποµένη, ο ποντίφικας θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, στο Καρά Τεπέ, όπου θα αναπέµψει προσευχή. Εκεί θα τον υποδεχθεί η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μιλώντας στα «Π», ο αναπληρωτής διοικητής του Καρά Τεπέ, ∆ηµήτρης Βαφέας, δήλωσε ότι αισθάνεται χαρά και τιµή για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου, τονίζοντας πως το νησί της Λέσβου είναι ένα σύµβολο για το Προσφυγικό. «Εχουν έρθει δύο φορές η Εθιµοτυπία και η Ασφάλειά του, οι οποίοι µας υπέδειξαν µια συγκεκριµένη διαδροµή που θέλει να ακολουθήσει στην έκταση του Κέντρου. Θα τοποθετηθεί µια εξέδρα στο εσωτερικό της δοµής, στην πλευρά της θάλασσας, από όπου θα εκφωνήσει την οµιλία του», είπε ο κ. Βαφέας.

Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 16.45, και το ίδιο απόγευµα θα ακολουθήσει η εθιµοτυπική επίσκεψη του κ.κ. Ιερώνυµου στην Αποστολική Νουντσιατούρα.

Τη ∆ευτέρα, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Ρώµη, ο Πάπας θα συναντηθεί µε τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, και θα ακολουθήσει συνάντηση µε νέους στο ∆ηµοτικό Σχολείο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, στο Μαρούσι. Η γενική διευθύντρια της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών ∆ηµοτικού και Νηπιαγωγείου, ∆ήµητρα Πρελορέντζου, ανέφερε στα «Π»: «Ο Πάπας Φραγκίσκος σε όποια χώρα πηγαίνει έχει συνήθως συνάντηση µε νέους και εφήβους και είµαστε πολύ χαρούµενοι που ο χώρος που θα φιλοξενήσει αυτό το γεγονός είναι το σχολείο µας. Στον προαύλιο χώρο θα υπάρχουν µαθητές Γυµνασίου και Λυκείου από σχολεία όλης της Ελλάδας. Μέσα στο θέατρο όπου θα πραγµατοποιηθεί η συνάντηση θα είναι ένας συγκεκριµένος αριθµός νέων ανθρώπων. Η εκδήλωση στο θέατρο του σχολείου θα διαρκέσει περίπου µία ώρα και θα περιλαµβάνει οµιλία του πάπα και µαρτυρίες νέων ανθρώπων».