Ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να είναι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, υποστηρίζει ο πρώην εκπρόσωπος τύπου και ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Χρηστίδης αναφέρεται στο ζήτημα της ηλικιακής ανανέωσης και πώς ο ίδιος την εννοεί, στα ζητήματα των κυβερνητικών συνεργασιών αλλά και στο δικό του ρόλο.

Φτάσαμε στο τέλος της εσωκομματικής κούρσας. Τι αποκομίσατε από όλη αυτή τη διαδρομή;
Ένα ταξίδι 40 ημερών, γεμάτο νέες εμπειρίες με ανθρώπους έτοιμους να τα αλλάξουν όλα. Έσφιξα χιλιάδες χέρια, ήρθα σε επαφή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανθρώπους που είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική, που ενεργοποιήθηκαν ξανά. Από κοινωνικές, επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες που είχε θολώσει ή είχε πάψει να φτάνει η φωνή του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι φωνές θέλω να συνεχίσουν να ακούγονται και την επόμενη μέρα και αυτή την εντολή ζητώ να μου δώσουν οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες την Κυριακή, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τη φωνή μας.

Το ακρωνύμιο ΚΙΝΑΛ πρέπει να συνεχιστεί και στις 13 Δεκεμβρίου ή πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την επιστροφή στον ιστορικό σας τίτλο;
Δεν δίνω μια μάχη συμβόλων, αλλά μια μάχη πολιτικής. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, με επίκεντρο τις λύσεις για τους μη προνομιούχους του 2021. Άλλωστε, η σημαία το ΠΑΣΟΚ δεν υπεστάλη ποτέ από την φυσική έδρα της Χ. Τρικούπη ενώ ειδικά σήμερα, μετά την ανακαίνιση, όποιος περνάει από τα γραφεία μας μπορεί να δει ξεκάθαρα το σήμα μας και την ταυτότητά μας.

Το ΠΑΣΟΚ βρήκε το δρόμο του, μέσα από την άοκνη προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά. ανασυστάθηκε και δυνάμωσε ξανά μέσα από τον κυρίαρχο ρόλο του στο Κίνημα Αλλαγής, τον φορέα που ίδρυσαν 212.000 συμπολίτες μας το 2017. Εκείνη η προσπάθεια έφερε ξανά την κεντροαριστερά, σε διακριτή θέση στο κοινοβούλιο και το πολιτικό σύστημα.

Για μένα, η πρόκληση είναι να γίνουμε Κίνημα ξανά, από κάτω προς τα πάνω, που αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Ως προοδευτικό κόμμα, τι όρους δίνετε στην έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης;
Η έννοια της προόδου αποκτά περιεχόμενο όταν μέσα από την άσκηση της πολιτικής, διεκδικείς και πετυχαίνεις να βελτιώσεις τις ζωές των ανθρώπων, να καταπολεμήσεις τις ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές, να παρέμβεις με σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τους θεσμούς, να προπορεύεσαι από τις εξελίξεις και να οδηγείς τη χώρα σου στις απαιτήσεις της εποχής, όπως συμβαίνει σήμερα με την κλιματική κρίση, την ψηφιακή επανάσταση, τα δημογραφικά ζητήματα και το προσφυγικό/μεταναστευτικό κλπ. Να στέκεσαι απέναντι στον λαϊκισμό και να απαντάς στις προκλήσεις των κρίσεων με ισορροπία, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Σήμερα στην Ελλάδα καμία άλλη πολιτική δύναμη πέραν του Κινήματος μας δεν εκπροσωπεί αυτές τις αρχές και ο μόνος δρόμος να υλοποιηθούν είναι να λάβουμε εμείς εντολή διακυβέρνησης.

Υπηρετήσατε με συνέπεια την πολιτική της Φώφης Γεννηματά που είχε στον πυρήνα της τη λογική της αυτονομίας του κόμματος. Στη βάση αυτής της γραμμής, τι στάση πρέπει να έχει το κόμμα σας το βράδυ των εθνικών εκλογών στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία;
Η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για αυτόνομη πορεία είναι ταυτόχρονα και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών που απαρτίζουν τη βάση της παράταξής μας. Μετά τις εθνικές εκλογές θα υπηρετήσουμε την χώρα και τη δημοκρατία από όποια θέση μας κατατάξουν οι πολίτες χωρίς καμία άλλη συναλλαγή η σύμπραξη, αλλοίωσης της εντολής του εκλογικού σώματος.

Από τους υπόλοιπους πέντε συνυποψηφίους σας με ποιον αισθάνεστε πως είστε πολιτικά πιο κοντά; Και τι θα σημαίνει αυτό για τη στάση σας στον δεύτερο γύρο, αν δεν είστε εσείς.
Έχοντας ανδρωθεί πολιτικά μέσα στο Κίνημα μας από τις τάξεις της Νεολαίας έως τα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής αισθάνομαι ως συντρόφους και συνοδοιπόρους όλους τους συνυποψηφίους μου. Με αυτές τις αρχές και το πολιτικό πλαίσιο που καταθέτω και συζητώ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας, δίνω τη μάχη και ζητώ την στήριξη των μελών και φίλων της παράταξης την Κυριακή. Η εντολή που θα λάβω από τη βάση του Κινήματος και το ίδιο πλαίσιο αρχών και θέσεων θα είναι αυτό που καθορίσει τις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να λάβω από την Δεύτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι γεννημένος το 1968 και ο κ. Τσίπρας το 1974. Πιστεύετε πως η ηλικιακή ανανέωση σε επίπεδο ηγεσίας είναι σημαντικός όρος ανόδου και για το Κίνημα Αλλαγής;
Σίγουρα η ανανέωση έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά η ηλικία δεν είναι φετίχ, ούτε υπηρετείται από κάποια επετηρίδα. Η πραγματική ανανέωση οφείλει να έχει περιεχόμενο, να έχει γωνίες να αφορά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ανανέωση είναι η διεύρυνση της εκλογικής βάσης, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους πολίτες στην παράταξη και στην πολιτική, δεν είναι μόνο η εναλλαγή προσώπων μέσω του ηλικιακού πήχη ή η ηλικιακή ανακύκλωση στελεχών και μηχανισμών. Γι’ αυτά παλεύω από την πρώτη στιγμή που κατέθεσα υποψηφιότητα και αυτά πιστεύω ότι προσθέτουν δυνάμεις και μεγαλώνουν το Κίνημά μας.

Θα μπορέσετε να κρατήσετε τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά και μετά το πέρας της εσωκομματικής διαδικασίας; Με ποιες προϋποθέσεις;
Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία. Πιστεύω, πια, οτι ο κόσμος χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή. Και για αυτό ζητώ τη στήριξη του. Για να αναζωογονήσω την παράταξη και να επανασυνδεθούμε με πολίτες και κοινωνικές ομάδες που μέχρι σήμερα δεν πείστηκαν να μας ακολουθήσουν ξανά ή δεν καταφέραμε να τους προσελκύσουμε να μας γνωρίσουν και να μας εμπιστευτούν. Αυτό που κυρίως χρειάζεται να κάνουμε είναι να πλατύνουμε τα μηνύματα μας σε ευρύτερα κοινωνικά, επαγγελματικά και ηλικιακά στρώματα και να συστηθούμε ξανά, ως δύναμη ευθύνης, προόδου και σοβαρότητας στο πολιτικό σύστημα, σε πολίτες απογοητευμένους από την πολιτική και να χτίσουμε μια νέα σχέση μαζί τους.

Προτείνω τη διεξαγωγή 13 περιφερειακών συνεδρίων έως τις 15 Ιανουαρίου για να καταθέσουμε το προγραμματισμό μας και να βγούμε με το πλαίσιο μας, στους πολίτες. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Κατά γενική ομολογία, εκπροσωπήσατε με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα σας. Στην περίπτωση που δεν εκλεγείτε και ο νέος πρόεδρος σας ζητήσει να έχετε την ίδια αρμοδιότητα, θα είστε θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη;
Κύριε Παπαδόπουλε σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας, ήταν τιμή μου που υπηρέτησα την παράταξη μου και την πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά από τη θέση του εκπροσώπου τύπου όλα αυτά τα χρόνια.  Είναι εμπειρία ζωής. Σας διαβεβαιώνω πως θα εργαστώ από οποιαδήποτε θέση και θα αναλάβω οποιοδήποτε καθήκον μου εμπιστευτεί ή βάση ή τα όργανα της παράταξης όπως έχω πράξει μέχρι σήμερα, δίνοντας πάντα το 100%.