Αντίστροφα µετράει πλέον ο χρόνος για τον πρώτο γύρο των εσωκοµµατικών εκλογών του Κινήµατος Αλλαγής. Οι 840 κάλπες στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα ανοίξουν το πρωί της Κυριακής στις 7 και θα κλείσουν στις 7 το απόγευµα, εκτός και αν λόγω αυξηµένης συµµετοχής δοθεί παράταση.

Το τελευταίο είναι και το ζητούµενο, καθώς µε βάση τις εκτιµήσεις των επιτελείων των υποψηφίων αλλά και έµπειρων κοµµατικών στελεχών, η προσέλευση µπορεί να ξεπεράσει την αντίστοιχη του 2017, που είχε φτάσει τις 211 χιλιάδες.

Το νούµερο αυτό, αν φυσικά επιβεβαιωθεί, ανεβάζει ακόµα περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών για την επόµενη µέρα στο Κίνηµα Αλλαγής και των ευθυνών για τον νέο πρόεδρο. Οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, όπως είναι λογικό, διαβάζουν διαφορετικά το κλίµα που έχει δηµιουργηθεί και πολύ περισσότερο εκτιµούν το τελικό αποτέλεσµα.

Οι κύριοι Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Παπανδρέου δίνουν τη µάχη για την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο, ενώ οι κύριοι Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης εξαντλούν τα περιθώρια για την καλύτερη δυνατή καταγραφή.

Όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στους τρεις βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας, οι οποίοι ακολούθησαν διαφορετική τακτική.

Ταυτόχρονα, ο καθένας εκφράζει τη βεβαιότητα για τον εαυτό του πως θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, κάθε πρόβλεψη ακόµα και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι επισφαλής, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιµήσεις των δηµοσκόπων είναι σχετικά διαφορετικές από τις προβλέψεις των στοιχηµατικών εταιρειών.


ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο πλησιάζουµε προς την αυριανή ηµέρα τόσο ενισχύεται η βεβαιότητα πως ο ευρωβουλευτής θα κόψει πρώτος το νήµα της κάλπης µε ποσοστά που µπορεί να προσεγγίσουν το 35%. Θεωρούν, δε, ότι όχι µόνο θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και θα κερδίσει την κούρσα, µε την έννοια ότι όλα τα στοιχεία των δηµοσκοπήσεων δείχνουν πως είτε αντιµετωπίσει τον κ. Λοβέρδο είτε τον κ. Παπανδρέου στον β' γύρο, θα είναι ο νικητής. Επικρατεί εξάλλου διάχυτη ικανοποίηση από την παρουσία του κόσµου στις συγκεντρώσεις που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πύργο και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Οι επιτελείς του προσθέτουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης σε όλη αυτή την εκλογική περίοδο δεν έκανε κανένα πολιτικό λάθος και ότι η ενωτική στάση που κράτησε συνέβαλε στο να µπορεί να απευθυνθεί σε όλα τα ακροατήρια και να έχει εύκολες τις συµµαχίες στον δεύτερο γύρο. Πολλά επενδύουν και στην κινητοποίηση που έγινε σε επίπεδο νεολαίας, θεωρώντας ότι οι νεότερες ηλικίες είναι πιο εύκολο να τρέξουν και να δώσουν την εκλογική µάχη.

Στο επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου δεν έφυγε ποτέ η αισιοδοξία ότι ο πρώην υπουργός θα είναι και την Κυριακή 12 ∆εκεµβρίου στην κούρσα. Σύµφωνα µε τους επιτελείς του, αυτό που θα κρίνει την αυριανή µάχη είναι το εύρος της συµµετοχής. «Οσο θα ανεβαίνει ο αριθµός των ψηφισάντων τόσο θα ανεβαίνει και ο Λοβέρδος», είναι η λογική που επικρατεί στο στρατηγείο του έµπειρου πολιτικού.

Όπως σηµειώνουν, την τελευταία εβδοµάδα ο κ. Λοβέρδος ενισχύθηκε από τη στιβαρή παρουσία του στο debate, καθώς θεωρούν ότι έδωσε ισχυρό πολιτικό στίγµα για το ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται. Επενδύουν µεγάλο µέρος της αισιοδοξίας τους στην Αττική, θεωρώντας ότι εκεί βρίσκεται η µεγαλύτερη µάζα των ψηφοφόρων, αλλά και η µεγάλη δύναµη του Α. Λοβέρδου. Ισχυρίζονται µάλιστα ότι η συµµετοχή στην Αττική µπορεί ακόµα και να ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες, κάτι που ενισχύει ακόµα περισσότερο την αισιοδοξία τους.

Επίσης, δίνουν µεγάλο βάρος και στη Θεσσαλονίκη, όπου λόγω της στήριξης της Εύας Καϊλή αλλά και της υποστήριξης ανθρώπων του Ευάγγελου Βενιζέλου εκτιµούν ότι ο κ. Λοβέρδος θα είναι και σε αυτή τη (µεγάλη) κάλπη πρώτος. Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου επικρατεί κάτι παραπάνω από συγκρατηµένη αισιοδοξία, καθώς υπάρχουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού που πιστεύουν ότι η µάχη µπορεί να κριθεί ακόµα και από τον πρώτο γύρο. Υποστηρίζουν πως όσο µεγαλώνει η συµµετοχή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες της πρωτιάς για τον κ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, η εκτίµησή τους είναι πως σε µεγάλο βαθµό «η αυξηµένη συµµετοχή θα προέλθει από λαϊκό κόσµο, η µεγάλη µάζα των οποίων είναι και πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, και όχι από ψηφοφόρους της Ν.∆.». Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν ότι η µεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα επιλέξουν στην κάλπη τον Γιώργο Παπανδρέου.

Παράλληλα, σηµειώνουν ότι το debate δεν έπαιξε κανέναν ιδιαίτερο ρόλο, για αυτό και εκτιµούν πως δεν έχασε κάτι ο κ. Παπανδρέου λόγω της απουσίας του από την τηλεµαχία των υπόλοιπων πέντε υποψηφίων. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αποδίδουν µεγάλο µέρος του ενδιαφέροντος που έχει δηµιουργηθεί τις τελευταίες εβδοµάδες για το Κίνηµα Αλλαγής στην παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα και στο ιστορικό φορτίο που κουβαλά.


«ΑΝΕΒΗΚΑΝ»

Την ίδια ώρα, ανεβασµένη είναι η ψυχολογία των κυρίων Γερουλάνου, Καστανίδη και Χρηστίδη. Και οι τρεις θεωρούν ότι κέρδισαν σηµαντικούς πόντους µε την παρουσία τους στο debate, κάτι που έχει βάση, όπως φάνηκε και από τα θετικά σχόλια που εισέπραξαν στα social media. Σύµφωνα µε όλες τις δηµοσκοπήσεις, ο ρεαλιστικός στόχος και για τους τρεις είναι η διεκδίκηση της τέταρτης θέσης.