Στην επίδειξη νέας προκλητικής συμπεριφοράς προχωράει η Άγκυρα, αμφισβητώντας εκ νέου κυριαρχικά δικαιώματα, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις από μέρους της Ελλάδας», ενώ επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια περίοδο που η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται.

Μάλιστα, η Άγκυρα απέστειλε προκλητική επιστολή μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Τουρκία στην επιστολή της, αμφισβητεί εκ νέου τόσο την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία όσο και την κυριαρχία νησιών του ανατολικού Αιγαίου αναφέροντας πως η Ελλάδα παρουσιάζει μια «στρεβλή εικόνα» των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Σημειώνει ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε για άλλη μια φορά στρεβλή εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό».

Ακόμα, τονίζει ότι η «εχθρική στάση της Ελλάδας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος που να ευνοεί τη συνεργασία και την καλή γειτνίαση».

Η απάντηση της Ελλάδας στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά τις προκλητικές αιτιάσεις της Άγκυρας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΣΚΑΪ, η Αθήνα θα απαντήσει για αυτή την επιστολή στον ΟΗΕ. «Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν σε διαδικασία συζήτησης σε ό,τι αφορά ζητήματα κυριαρχίας καθώς τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης όσο και η Συνθήκη των Παρισίων, ορίζουν σαφέστατα το καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου».