Μηνύματα αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, ιδίως στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς, στέλνει η τεράστια συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι περισσότεροι από 280 χιλιάδες ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες δίνουν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στην Κουμουνδούρου αλλά και πολύ μεγάλη ώθηση στον επόμενο ένοικο της Χαρίλαου Τρικούπη, που θα εκλεγεί την επόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραφές δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιοι από τους κυρίους Ανδρουλάκη, Παπανδρέου και Λοβέρδο θα παραμείνουν στην κούρσα, ωστόσο όποιος και αν είναι ο νικητής θα έχει στη φαρέτρα του ένα τεράστιο όπλο, που δεν είναι άλλο από την εντολή των πολιτών αφενός για ενότητα, αφετέρου για διεύρυνση, ανανέωση και ανάπτυξη της παράταξης.

Ο ούριος άνεμος που πνέει τις τελευταίες ώρες στην Χαριλάου Τρικούπη εκ των πραγμάτων προκαλεί…πνευμονία στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα σεβαστό μέρος των ψηφοφόρων του προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πήγε σήμερα στην κάλπη και συμμετείχε στις διαδικασίες, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών.

Που σημαίνει ότι η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και πολύ περισσότερο η ώθηση που θα λάβει ο νεοεκλεγείς αρχηγός, εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν μεγάλο πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα, που για πρώτη φορά διαφαίνεται να απειλείται η πρωτοκαθεδρία του στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Άλλωστε, το κόμμα του βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε μια φάση μεγάλης πολιτικής περιδίνησης, κάτι που- θεωρητικά-δημιουργεί χώρο και προοπτικές στο ανανεωμένο και αναζωογονημένο Κίνημα Αλλαγής.

Η τεράστια προσέλευση δηλώνει παράλληλα την κοινωνική γείωση που έχει το Κίνημα Αλλαγής, απόρροια και της ισχυρής παρουσίας του στους μαζικούς χώρους και τα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς κλάδους κλπ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εδώ και εβδομάδες το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε διαρκή φάση ανόδου, ξεπερνώντας στις δημοσκοπήσεις το όριο του 10%. Οι χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στην κάλπη προφανώς και δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιζητούν τη δημιουργία ενός αξιόπιστου εναλλακτικού πόλου. Παραλλήλως, η μαζική συμμετοχή είναι και ένα καμπανάκι προς την ΝΔ ότι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν ψηφίσει την ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, κυρίως λόγω της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι δεδομένοι.

Η 6η Δεκεμβρίου και πολύ περισσότερο η 13η Δεκεμβρίου διαφαίνεται ότι θα ξημερώσει με τους καλύτερους οιωνούς για το Κίνημα Αλλαγής. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι, όπως παραδέχονται έμπειρα στελέχη του κόμματος, να μην επαναληφθούν τα λάθη που είχαν γίνει το 2017, όταν και τότε δεκάδες χιλιάδες πολίτες είχαν προσέλθει στην κάλπη για τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά τελικά χάθηκε το θετικό momentum.