Στην Ελλάδα, λένε, από το βράδυ των εκλογών ξεκινά η συζήτηση για τις επόμενες.

Οι κάλπες, οι ζυμώσεις, οι εσωκομματικές διεργασίες, παραπολιτικές ειδήσεις και παρασκήνια αποτελούν πάντοτε αγαπημένα θέματα συζήτησης, όχι αποκλειστικά για ανθρώπους που η πολιτική είναι η ενασχόλησή τους, αλλά και για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που αρέσκονται να σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα και τις εξελίξεις.

Στον απόηχο, λοιπόν, των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων (Μάιος, Ιούνιος), η νέα εκλογική μάχη που συγκεντρώνει το πολιτικό ενδιαφέρον είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Φθινοπώρου.

Η Νέα Δημοκρατία προχωρά στη νέα εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών με τον αέρα του πρόσφατου εκλογικού θριάμβου της, που οδήγησε στην εξασφάλιση ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και στη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στόχος της ΝΔ να ξαναβάψει «γαλάζιο» τον εκλογικό χάρτη

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη οδεύει προς τις κάλπες του Οκτωβρίου με στόχο να επιβεβαιώσει εκ νέου την κυριαρχία των «γαλάζιων» υποψηφίων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με το προνόμιο της νωπής και ισχυρής λαϊκής εντολής και έναν εκλογικό χάρτη βαμμένο «μπλε» από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, με εξαίρεση τον Νομό Ροδόπης.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα στον δρόμο προς τις κάλπες του Οκτωβρίου δεν αναμένεται να έχει δραματικές διαφοροποιήσεις από εκείνη του 2019, μακριά από τα ξεπερασμένα «χρίσματα» σε δημάρχους, αλλά με ξεκάθαρη κομματική στήριξη στους υποψήφιους περιφερειάρχες, καθώς η ψήφος για τους αιρετούς του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρείται περισσότερο πολιτική, και λαμβάνονται υπόψιν τα κομματικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Επομένως, η ΝΔ αναμένεται να μην υποδείξει στις τοπικές κοινωνίες τον «γαλάζιο» δήμαρχο, ωστόσο θα παράσχει την στήριξή της σε συγκεκριμένους υποψηφίους, ιδίως στους μεγάλους δήμους της χώρας, και στις πρωτεύουσες των νομών.

Υποψήφιοι με κομματική στήριξη στις περιφέρειες

Αντιθέτως, στις 13 περιφέρειες της χώρας θα υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη, μιας και οι περιφερειάρχες θεωρούνται από την κυβέρνηση οι βασικοί «δίαυλοι» μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών κοινωνιών, με τους οποίους η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει άριστη συνεργασία, προκειμένου να προωθούνται τα σημαντικά έργα στην ελληνική επικράτεια χωρίς κωλύματα.

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό ότι οι ήδη εκλεγμένοι περιφερειάρχες που θα επαναδιεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, εξασφαλίζουν την στήριξη Μαξίμου και Πειραιώς. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η περιφέρεια της Κρήτης, όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης, αποτελεί περιφερειάρχη «κοινής αποδοχής» και δεν αποκλείεται η υποψηφιότητά του να υποστηριχθεί και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ «αίνιγμα» για το στρατόπεδο της ΝΔ, αποτελεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω εκλογής νέας ηγεσίας

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος οδήγησε σε ένα ντόμινο εσωκομματικών εξελίξεων, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για στρατηγικές επιλογές εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στους καιρούς που τα ποσοστά του ξεπερνούσαν το 30%, η εκπροσώπηση του στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας ήταν οριακή.

Μέσα στους επόμενους τρεις περίπου μήνες, όπου θα στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν προηγηθεί ήδη οι διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, στη μετά Τσίπρα εποχή, ενώ τα πρόσφατα αποτελέσματα της κάλπης φαίνεται να δημιούργησαν το συναίσθημα της απογοήτευσης, ακόμη και σε πρόσωπα που είχαν αποδεχτεί την πρόταση να κατέβουν στις εκλογές με το χρίσμα της Κουμουνδούρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διεθνής καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς, ο οποίος εξέφρασε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τη διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως τον περασμένο Δεκέμβριο, στα όργανα του κόμματος είχε γίνει προσπάθεια για την ενίσχυση της παρουσίας του κόμματος, με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αυτοδιοικητικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείτο από τον τομεάρχη Εσωτερικών Κ.Ζαχαριάδη, την Κατερίνα Νοτοπούλου, την Κατερίνα Κνήτου και τον Χρ.Σπίρτζη σε ρόλο συντονιστή, με τον τελευταίο, ωστόσο να προαναγγέλλει την Κυριακή την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ έως τη βαριά διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές, ήταν να επιδιώξει συνεργασίες και συγκλίσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να ανασχεθεί μια ευρεία επικράτηση της ΝΔ.

Για το θέμα τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος απομακρύνοντας τα σενάρια καθόδου με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή deals κορυφής, ούτε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα να μοιράσουν τα ιμάτια της αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής. Έχουμε και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις, όπως και στα δύσκολα χρόνια, ώστε να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, απηχώντας τις δικές μας απόψεις για την αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή ανάπτυξη, και εκφράζοντας αυθεντικά τις ανάγκες των πολιτών στην τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτόνομη κάθοδος για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ - Επικεφαλής για τις αυτοδιοικητικές ο Σκανδαλίδης

Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, δεδομένης της ανοδικής τάσης που παρουσίασε στις βουλευτικές εκλογές, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις για την επερχόμενη εκλογική μάχη, βάζοντας το στοίχημα να είναι δεύτερο κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στόχος εφικτός αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμη και στους δύσκολους εκλογικά καιρούς διατήρησε τις δυνάμεις τους σε δήμους και περιφέρειες.

Το απόγευμα της Τρίτης στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, η Επιτροπή για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, συντονιστής της οποίας είναι ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε αυτήν, μετέχουν εν ενεργεία δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη με σημαντική διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση, που θα καταλήξουν καταλήξει γρήγορα σε υποψήφιους στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, όπου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σκοπεύει να κατέβει αυτόνομα και να δώσει το δικό του πολιτικό στίγμα.

Στην Επιτροπή μετέχουν, εκτός από τον Κώστα Σκανδαλίδη, ως μέλη:

1. Βαγγέλης Αργύρης
2. Βασίλης Βαλασόπουλος
3. Καλλιόπη Γιαννοπούλου
4. Σίμος Δανιηλίδης
5. Πάρις Κουκουλόπουλος
6. Γαβριήλ Κουρής
7. Ξενοφών Μανιατογιάννης
8. Νίκος Μήλης
9. Κατερίνα Μπατζελή
10. Μανώλης Όθωνας
11. Κων/νος Παπαγεωργίου
12. Γιώργος Πετρίδης
13. Νίκος Σαλαγιάννη
ς 14. Χριστίνα Σταρακά
15. Δημήτρης Τσιμπανάκος
16. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.