Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης των εσωκομματικών εκλογών και η προετοιμασία για τη μεγάλη μονομαχία μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου έχει ξεκινήσει.

Μεγάλος νικητής της πρώτης Κυριακής ήταν αναμφισβήτητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξασφάλισε την πρόκρισή του στον β΄ γύρο με προβάδισμα σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Αντίπαλός του στην τελική μάχη για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο μετά από ένα θρίλερ με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας σημειώσει ήδη μια πολιτική νίκη έναντι των συνυποψηφίων του, μίλησε στο Open, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν τεράστια και ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του στον πρώτο γύρο, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η υποψηφιότητά του εξέφρασε τις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η ανανέωση. Το στοίχημα για τον νικητή της πρώτης Κυριακής είναι η αξιοποίηση του momentum, και η αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό του Κινήματος, μετά και την ολοκλήρωση του β΄ γύρυ των εσωκομματικών εκλογών.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να δώσει με όλες του τις δυνάμεις την μάχη για την ηγεσία, διαψεύδοντας τα σενάρια και την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών περί απόσυρσής του.

Μιλώντας στον Σκάι έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τις επόμενες έξι ημέρες με σκληρή γραμμή απέναντι στον συνυποψήφιό του.
«Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα» σχολίασε υπογραμμίζοντας πως η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης αλλά αυτή διαφαίνεται ακριβώς στις ιδέες» είπε. Με αιχμές προς τον Ανδρουλάκη δήλωσε: «Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση κι ήρθε αυτή του κου Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κο Ανδρουλάκη πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, Δύο το ΠΑΣΟΚ, Ένα ο κος Κουβέλης».

Παράλληλα, «κάρφωσε» τον Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι δεν ξέρει τις θέσεις του και ότι δεν έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση.

Στον «αέρα» το ντιμπέιτ

«Μετέωρο» είναι το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων στην δημόσια τηλεόραση, παρότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι το επιθυμούν. Η ΕΡΤ έστειλε επιστολές σε Ανδρουλάκη και Παπανδρέου, καλώντας τους να επιλέξουν μεταξύ της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής για την πραγματοποίησή του.

Όπως έγινε γνωστό, η πλευρά Παπανδρέου, δηλώνει τώρα ότι θέλει ντιμπέιτ, με την προϋπόθεση του απευθείας διαλόγου, ωστόσο η πλευρά Ανδρουλάκη έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του για να δείξει ότι έχει προγραμματισμένες ομιλίες και τις τρεις ημέρες που προτείνει η ΕΡΤ.

Τι θα ανακοινώσει ο Λοβέρδος - Ουδέτεροι οι «3»

Ανακοινώσεις αναμένονται αύριο από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του προκειμένου να καθορίσει ποια στάση θα τηρήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε στις 3 τα ξημερώματα στον κ. Λοβέρδο για να διαπιστώσει τις διαθέσεις του για τον δεύτερο γύρο αλλά ο δεύτερος του είπε ότι θα μιλήσουν σήμερα Δευτέρα, χωρίς να εκδηλωθεί.

Ο κ. Λοβέρδος απορρίπτει το ενδεχόμενο να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό καθώς η εκλογική βάση του είναι πολύ μακριά από εκείνη του Γ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, όπως τονίζεται από συνεργάτες του πρώην υπουργού, πρέπει να γίνει σεβαστό το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής, που άφησαν τον κ. Παπανδρέου με μεγάλη διαφορά πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι ίδιοι συνεργάτες εκτιμούν ότι η διαφορά που απέκτησε ο ευρωβουλευτής από τον πρώην πρωθυπουργό δεν καλύπτεται στο β’ γύρο.

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι μένουν πιστοί στην ενότητα της παράταξης και διαμηνύουν ότι οι κομματικοί στρατοί ανήκουν στο παρελθόν.