Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ, για τις οποίες παρενέβη η Εισαγγελία, για ενδεχόμενο προτεραιοποίησης VIP ασθενών σε σχέση με τη νοσηλεία τους εντός ή εκτός ΜΕΘ.

«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη» τόνισε και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «σήμερα η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» και τόνισε ότι οι 80, 100 και 120 απώλειες την ημέρα «δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι».

«Ορθώς έσπευσε η Εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σε σχέση με την ιδιαίτερη διαχείριση «VIP πολιτών», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. Πρώτα από όλα, πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. Και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς».

Εν τω μεταξύ με ερώτηση τους 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να κατατεθούν στην Βουλή όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Το γεγονός ότι την ερώτηση δεν υπογράφει ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αλλά η αναπληρώτρια τομέαρχης Δώρα Αυγέρη σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ ως διαφοροποίηση του πρώην υπουργού.

Με ανακοίνωση του ο Ανδρέας Ξανθός ξεκαθαρίζει ότι «διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση διασποράς ανυπόστατων σεναρίων περί εσωτερικών διαφωνιών και διαφοροποιήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την κατάθεση ερώτησης βουλευτών του για το επίκαιρο θέμα των ΜΕΘ. Το πραγματικό γεγονός λοιπόν είναι ότι η ερώτηση αυτή κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη και, όπως όλες οι ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε την έγκριση του αρμόδιου τομεάρχη υγείας, δηλαδή τη δική μου. Εννοείται πως δεν συνηθίζεται ο τομεάρχης να υπογράφει όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες έχει δώσει την έγκριση του. Αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα. Τα υπόλοιπα είναι χυδαία προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού μιας κυβέρνησης στριμωγμένης από την τραγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και το καθημερινό δράμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Φαίνεται ότι το Μαξίμου αποφάσισε να εγκαταλείψει για λίγο το ρόλο του «επιδημιολόγου - εντατικολόγου» και να ασχοληθεί με το ρόλο της «μονταζιέρας» . Εκεί σίγουρα έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία».