«Γιατροί έχουν διαψεύσει τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ότι είναι κλειστές ΜΕΘ για VIP πρόσωπα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ειδικότερα, η ίδια εξέφρασε την λύπη της που τις δηλώσεις αυτές υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μιλώντας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είπε πως είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στην ΕΕ. Ανέφερε πως η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 πάρθηκε καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη ενώ είπε πως δε νυπάρχει κανείς διαχωρισμός των πολιτών.

Παράλληλα, τόνισε πως ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα τα δούμε όλα.

Στο πολιτικό σκέλος, χαρακτήρισε ως χρήσιμη την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, ενώ για την Τουρκία και τους κλυδωνισμός στην οικονομία εκτίμησε πως η γειτονική χώρα δεν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση. Τόνισε πως η στάση της Τουρκίας αξιολογείται ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση δώσει στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ είπε πως υπάρχει διαφάνεια στα στοιχεία για την πανδημία και την υγεία.

Αναλυτικά η συνέντευξή της 

Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ: «Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα για να γίνονται τέτοιου τύπου εκμετάλλευσης και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Υπάρχει η αναφορά που κατέθεσε ο κ. Πλευρης για αξιόποινες πράξεις στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Είναι πάρα πολύ χυδαίο να υπονοεί κανείς τι μια απόφαση που βασίζεται αυστηρά σε ιατρικό πρωτόκολλο για τη διασωλήνωση ή για την εισαγωγή κάποιου ασθενούς σε ΜΕΘ μπορεί να είναι πολιτική. Λυπάμαι πάρα πολύ που φαίνεται οτι την υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις των γιατρών που έχουν διαψεύσει τον κ. Γιαννακό και στον ίδιο τον κ. Ξανθό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό είναι βαριά προσβλητικό για τους ίδιους τους γιατρούς, για τους υγειονομικούς, για τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ που δίνουν κάθε μέρα τη μάχη στα νοσοκομεία και υποσκάπτει-και από αυτούς που υποτίθεται ότι κόπτονται για το εθνικό σύστημα υγείας- και την εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ».

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

«Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ΜΕΘ όλοι λαμβάνουν την ιατρική θεραπεία που απαιτείται και κρίνουν οι γιατροί και θα επαναλάβω ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι και προσβλητική απέναντι στους ίδιους. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει όλοι να εμβολιστούμε, δεν ειμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι υπάρχει πλέον το εμβόλιο. Για αυτό με όλους τους τρόπους ενισχύουμε, δυναμώνουμε και προωθούμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού ακριβώς για να μην χρειαστεί να νοσήσει κανείς».

Για το αν θα πρέπει να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

«Είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι μια συζήτηση που προχωράει και στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός πήρε μια πολύ γενναία απόφαση πριν από μερικές μέρες για την υποχρεωτικότητα στους 60 άνω ακριβώς επειδή είναι πιο ευάλωτη ομάδα για να θωρακίσει την ομάδα αυτή και να θωρακίσει και τους υπόλοιπους . Δεν διχάζουμε ούτε διαχωρίσουμε κανέναν, τα στοιχεία μάλιστα είναι ενθαρρυντικά μετά από αυτή την απόφαση σε μια εβδομάδα περίπου έχουμε παραπάνω από 88 χιλιάδες ραντεβού σε αυτή την κατηγορία μετά την απόφαση για την υποχρεωτικότητα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο η πανδημία, αξιολογείται κάθε φορά τι πρέπει να γίνει, είμαστε σε αυτή την ομάδα αυτή τη στιγμή, όλη η προσοχή είναι στραμμένη εκεί ανάλογα με την εξέλιξη προφανώς θα αξιολογηθεί στην ώρα του αν πρέπει να γίνει κάτι άλλο».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών 5 έως 11 ετών

«Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμένους των παιδιών 5 έως 11 ετών, αρχίζουν από τις 15 Δεκεμβρίου ήδη υπάρχουν ραντεβού που κλείνονται οπότε προχωράμε και στις υπόλοιπες ομάδες».

Για το αν μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να εξομοιώνεται με έναν ανεμβολίαστο

«Δεν εξομοιώνεται κανείς και δεν μου αρέσει και η ορολογία γιατί δεν διχάζουμε. Είναι σαφή τα μέτρα, οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους όπως είναι σαφές πλέον ότι σε κλειστούς χώρους, σε χώρους διασκέδασης και σε πολλά άλλα δεν έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι. Δεν υπάρχει εξομοίωση σε καμία περίπτωση. Θα επαναλάβω ότι στόχος δεν είναι ο διαχωρισμός, στόχος είναι η προστασία, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, είναι να θωρακιστούμε».

Αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσίας

«Σας θυμίσω ότι ήταν προγραμματισμένο ο Πρωθυπουργός να επισκεφτεί τη Μόσχα το Μάιο του ’20 με αφορμή τον εορτασμό των 75 χρόνων της νίκης κατά του ναζισμού, λόγω πανδημίας δεν κατέστη δυνατό. Αντιστοίχως ως κατέστη δυνατό ο ρώσος πρόεδρος να βρίσκεται στην Αθήνα την 25η Μαρτίου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, είναι μια συνάντηση η οποία προγραμματιζόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ήταν μια πολλαπλώς χρήσιμη συνάντηση. Όταν δύο ηγέτες βρίσκονται πάνω από δύο ώρες μόνοι τους μπορούν να συζητήσουν τα πάντα, όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων . Ως προς τη συγκυρία νομίζω ήταν σαφή τα μηνύματα που απεύθυνε ο Πρωθυπουργός εμείς είμαστε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στηρίζουμε και σεβόμαστε προφανώς τις αποφάσεις των οργάνων αυτών την ίδια ώρα ωστόσο πάντα υποστηρίζαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε, και εντός του ευρωπαϊκού συμβούλιου το έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με βαρύνοντα ρόλο στα γεωπολιτικά ζητήματα και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης και σταθερότητας. Όλη η διπλωματική προσπάθεια που γίνεται αυτό το διάστημα είναι μια αποκλιμάκωση της σχέσης της Ρωσίας με τη Δύση. Και επειδή αναφερθήκατε σε διαφωνίες, προφανώς δεν συμφωνούμε σε όλα , διαφωνίες μπορεί να υπήρχαν και να υπάρχουν αλλά αυτό αφορά και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και ακριβώς επειδή υπάρχουν διαφωνίες αυτές πρέπει να συζητιούνται και η λύση στα ζητήματα να βρίσκεται μέσω του διαλόγου».

Ακούστε τη συνέντευξή της