«Μητσοτάκης - Πούτιν θα συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και το ενεργειακό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκρόσωπος για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να μειωθεί το αποτύπωμα των αυξήσεων, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αυτό δεν εμποδίζει την χώρα να αναπτύξει την διμερή σχέση με την Ρωσία.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει αντιπολίτευση για την πανδημία, ενώ απέρριψε τις καταγγελίες ότι υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για VIP λέγοντας χαρακτηριστικά είναι αδιανόητο να το σκεφτεί κανείς, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στο κόμμα.

Ακόμη, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους άνω των 50 απάντησε πως η κάλυψη της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ είπε πως είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση ο κάθε πολίτης να επιλέγει πως θα ζει ενώ σημείωσε ότι έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν έχει ταμπού, ούτε ξεχωρίζει πολίτες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού με τον κ.Πούτιν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Με τη Ρωσία έχουμε να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα διμερούς ενδιαφέροντος προφανώς και το ενεργειακό αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με οικονομικές σχέσεις, με το εμπόριο, με τον τουρισμό. Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας οι θέσεις της για ζητήματα της περιοχής και σε ότι αφορά το Κυπριακό και σε ότι αφορά το δίκαιο της θάλασσας είναι θέσεις που ανταποκρίνονται και στις ελληνικές απόψεις. Από την άλλη μεριά καταλαβαίνει κανείς πως η παρουσία του πρωθυπουργού, του πρωθυπουργού μιας χώρας που είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ στη συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν είναι μια ακόμη απόδειξη του πόσο πολύ έχει ενισχυθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας και το κύρος μας».

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Να θυμίσω ότι η κυβέρνησή μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που έχει πάρει μέτρα σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Πάνω από 650 εκατομμύρια για να μειωθεί το αποτύπωμα αυτών των αυξήσεων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στη θέρμανση των νοικοκυριών. Σε αντίθεση με το προηγούμενα χρόνια έχουμε διευρύνει την περίμετρο, πέρυσι 850 χιλιαδες θα παίρνανε το επίδομα θέρμανσης, πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά φέτος θα μπορούν να κάνουν χρήση του επιδόματος θέρμανσης αλλά το πιο σημαντικό είναι να θυμίσω ότι η οικονομική πολιτική και η αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, παρά τη βαριά σκιά της πανδημίας, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τέτοια μεγέθη ώστε κόσμος να έχει βρει δουλειά, να έχουμε μείωση της ανεργίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης όχι της επιδημιολογικής κρίσης. Μεγάλες εταιρείες να επενδύουν στην Ελλάδα, να διαμορφώνονται προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξουν καλά αμειβόμενες δουλειές, να γυρίσει κόσμος πίσω».

«Όλα αυτά θα αποδώσουνε, όλα αυτά δυναμώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών παρά το γεγονός ότι έχουμε και μια παράπλευρη κρίση της πανδημίας που είναι η κρίση των ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουμε αλλά συνολικά η πολιτική μας, και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και από τις προβλέψεις όλων των Οργανισμών αλλά και από την καθημερινή οικονομία, είναι μια στρατηγική που αποδίδει και η δική μας αγωνία δεν είναι αυτά να μένουν μόνο στους δείκτες και στα νούμερα, είναι να γίνονται κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό κάνουμε με λελογισμένο και σώφρονα τρόπο σε όλη την ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπήρξε μήνυμα ή παρέμβαση που οι αμερικανοί θέλουν να στείλουν μέσω του πρωθυπουργού στη Ρωσία, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση. Τα πράγματα για εμάς είναι ξεκάθαρα, η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ άρα σε ότι αφορά τις θέσεις για τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις και την εξωτερική πολιτική προφανώς και συμμερίζεται τις ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών στις οποίες συμμετέχει από την άλλη πλευρά αυτό δεν μας εμποδίζει σε τίποτα με το να αναπτύξουμε τη διμερή μας σχέση με τη Ρωσία. Και φυσικά η προσωπικότητα, η αξιοπιστία, το κύρος του πρωθυπουργού νομίζω ότι αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι προφανώς πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, συζητήσεις. Ανάμεσα σε αξιόπιστους εταίρους και αξιόπιστους ηγέτες πάντοτε είναι χρήσιμο και καλύτερο να μιλάς από το να μη μιλάς».

«Σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουμε κάνει άλματα. Η εξωτερική μας πολιτική δεν χαρακτηρίζεται από μονομέρεια, είναι μια εξωτερική πολιτική που η πρώτιστη προτεραιότητά της είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, η διείσδυση της επιχειρηματολογίας μας, η οικοδόμηση συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα και αυτό γίνεται προς τις ΗΠΑ, γίνεται προς τους εταίρους μας στην ΕΕ, γίνεται προς τον αραβικό κόσμο, με το Ισραήλ οι σχέσεις μας είναι στα καλύτερα επίπεδα. Είναι μια πολυεπίπεδη πολιτική που εδράζεται πάντοτε στο διεθνές δίκαιο, που κεντρική της και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι πάντα και πάνω από όλα τη συμφέρει την Ελλάδα και που έχει την αντανάκλαση της όχι μόνο στα γεωπολιτικά και στα γεωστρατηγικά, έχει στα ενεργειακά, έχει στην προσέλκυση επενδύσεων, έχει σε μια σειρά από ζητήματα. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα μιας πολύ μεθοδικής δουλειάς με ορίζοντες παντού», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της πανδημίας και τους θανάτους, επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παντού βλέπει την κυβέρνηση να φταίει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχει αποφασίσει να κάνει αντιπολίτευση με βάση την πανδημία. Εμάς αυτό που είναι η βασική μας έγνοια είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Πως θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και την ανάσχεση της διασποράς και σε ότι αφορά το πόσο περισσότερους ανθρώπους θα μπορέσουμε να σώσουμε ενισχύοντας και στηρίζοντας το εθνικό σύστημα υγείας με κάθε τρόπο. Είναι δύσκολα τα πράγματα, είναι πολύ μεγάλη πίεση, πάρα πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν, είναι διασωληνωμένοι δυστυχώς πάρα πολλοί συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους».

«Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα αν η εμβολιαστική κάλυψη από πιο νωρίς είχε φτάσει στα επίπεδα που προσεγγίζουμε τώρα. Είναι ώρα της μάχης, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με μια αντιπολίτευση που ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι ανεδαφική, ότι στερείται βάσης και λογικής αν κοιτάξει να δει τι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε.

Με αφορμή την καταγγελία ότι η κυβέρνηση κρατάει 47 κλίνες ΜΕΘ για VIP ασθενείς, ανέφερε: «Είναι αδιανόητο μόνο και να το σκεφτεί κανείς. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτο, οι μοναδικοί λόγοι για τις ΜΕΘ πρέπει να είναι λόγοι υγειονομικοί και τον τελικό και βασικό λόγο πρέπει να τον έχουν αυτοί που γνωρίζουν, που παρακολουθούν την κατάσταση την υγειονομική του ασθενούς και που πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε παρέμβασης ή δεν χωράει από το μυαλό μας ότι τα κρεβάτια στις ΜΕΘ δίνονται στους ασθενείς με βάση παρεμβάσεις ή με βάση το πόσο γνωστός ή λιγότερο γνωστός είναι ο καθένας. Σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ που μπορεί να υπάρχουν 47 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και να μην πηγαίνουν οι ασθενείς εκεί μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία ή στην περίπτωση ότι κάποιοι συμπολίτες μας που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν θα επιτρέπεται ενδεχομένως η μετακίνηση τους σε μεγάλες αποστάσεις. Ίσως η κατάσταση του ασθενούς που είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης να μην του επιτρέπει να μετακινηθεί σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας ή της Κρήτης».

«Το σύστημα υγείας δέχεται μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση, δεν είναι η ώρα ούτε να πούμε αν δουλεύει ρολόι ούτε είναι η ώρα να κάνουμε τέτοιου είδους αξιολογήσεις. Είναι η ώρα με πάσα ειλικρίνεια να πούμε στον κόσμο ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας από το 2019 μέχρι τώρα με εντατικές μονάδες, με νοσηλευτικό προσωπικό , με επίταξη γιατρών όταν χρειάστηκε. Δίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη από τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα. Η χώρα αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και τώρα που έχουμε την πίεση από τον κορονοϊο, τεράστια ζητήματα κυρίως τους χειμερινούς μήνες σ ότι αφορά τις αναμονές για μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν ειναι μόνο τωρινό αυτό, υπήρχε και όταν δεν είχαμε την πανδημία παλαιοτέρα με το σύστημα υγείας που είχε πολύ μικρότερες δυνατότητες. Είναι μια κρίσιμη κατάσταση πολύ μεγάλης πίεσης που κάνουμε ότι περνάει από το χέρια μας για να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε τεράστια πίεση ούτε εξιδανικεύουμε ούτε από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να κρύβουμε την πραγματικότητα για τα βήματα που έχουνε γίνει και για τη συνεχή προσθήκη που γίνεται στο σύστημα», σημείωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς αν θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τους διασωληνωμένους που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, απάντησε: «Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας ανταποκρίνονται πάντοτε σε ότι στοιχεία τους ζητούν. Το ποια στοιχεία ανακοινώνονται και ποιες κατηγοριοποιήσεις γίνονται στα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι και θέμα επιστημονικής προσέγγισης, δεν είναι θέμα πολιτικού φίλτρου».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Εμείς ούτε είχαμε εμπλακεί ούτε υπάρχει περίπτωση να εμπλακούμε στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Έχουμε κρατήσει μια στάση από την αρχή μεγάλου σεβασμού στη διαδικασία αυτή η οποία είναι μια διαδικασία δημοκρατική που απευθύνεται στην κοινωνία. Το παρακολουθούμε με το ενδιαφέρον που έχει ως ένα πολιτικό γεγονός από εκεί και πέρα η κυβέρνηση είναι εστιασμένη στο να κάνει τη δουλειά της».

«Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στο πως με την πολιτική της θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και θα απαντά στις ανησυχίες των πολιτών. Για εμάς αυτή είναι η συνταγή που μπορεί να στοιχίσει πλειοψηφίες, που μπορεί να συνθέσει απόψεις και δυνάμεις, που μπορεί να δώσει απαντήσεις στον κόσμο για το πώς η ζωή του μπορεί να γίνει καλύτερη», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, απάντησε: «Είμαστε σε μια φάση που εξελίσσεται η εμβολιαστική κάλυψη για τους 60 και πάνω ικανοποιητικά. Έχουμε ξεπεράσει τους 70 χιλιάδες σε κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, παρακολουθούμε, βλέπουμε όπως είδατε δεν προσεγγίζουμε τα ζητήματα αυτά υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους αλλά υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότητας και της ανάγκης. Επιλέξαμε για συγκεκριμένους λόγους το μέτρο της υποχρεωτικότητας στην ομάδα αυτή όταν είχε εξαντληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και η διαδικασία της πειθούς και της διευκόλυνσης. Πήραμε αυτή τη γενναία αποφαση που έχει το κόστος της αλλά όταν κανείς κοιτάζει το δημόσιο συμφέρον δεν υπολογίζει κόστος. Σε ότι αφορά την πανδημία οι υποθετικές ερωτήσεις δεν είναι δόκιμες για να δίνει κανείς απαντήσεις. Είναι μια κατάσταση δυναμική, εδώ βρισκόμαστε τώρα, έχουμε αυτό το πλαίσιο εφαρμογής και σε ότι αφόρα την εμβολιαστική κάλυψη και σε ότι αφορά την υγεία του δημόσιου χώρου και προχωρούμε».

Αναφορικά με την εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και την ερώτηση του κ. Καπουτζίδη προς τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Έχουμε με πάρα πολλές παρεμβάσεις αποδείξει έμπρακτα ότι δεν αντιλαμβανόμαστε μια κοινωνία διαφορετικών ταχυτήτων σε ότι αφορά τα δικαιώματα ανάλογα με τις προτιμήσεις των συμπολιτών μας σε διάφορα θέματα. Το έχουμε δείξει έμπρακτα νομοθετώντας, αίροντας στρεβλώσεις ή αίροντας πράγματα που ήταν στο κλίμα άλλων εποχών. Σε ότι αφορά τα δικαιώματα απέναντι στο νόμο, σε ότι αφορά τη λογική ότι οι άνθρωποι μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται σε ότι αφορά τη συμπεριφορά τους συμπεριφερόμαστε σαν ένα κράτος δικαίου σύγχρονο ευρωπαϊκό όπως και πρέπει να είναι».

ΔΗΜ: Η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών;

«Υπάρχει μια σειρά ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα ναι ή ένα όχι στο πλαίσιο μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν έχει ταμπού ούτε την πρόθεση να ξεχωρίζει τους πολίτες και θα αναγνωρίσει ο καθένας ότι έχουνε γίνει όχι απλώς βήματα, έχουνε γίνει άλματα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών σε κάθε κατήγορία, δεν αναφέρομαι στις σεξουαλικές προτιμήσεις σε αυτή τη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Έχει αποδείξει η κυβερνηση και ο πρωθυπουργός την φιλελεύθερη προσέγγισή του σε αυτά όχι με διακηρύξεις και λόγια αλλά με νόμους και με πράξεις», διαμήνυσε κλείνοντας.