Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 Δεκεμβρίου, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στο ετήσιο συνέδριο του Δικτύου του EURACTIV στις Βρυξέλλες.

«Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε γιατί ήδη συμβαίνουν. Το πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυξάνεται. Ορισμένα κράτη μέλη είτε το έκαναν βάναυσα όπως η Αυστρία, είτε έμμεσα, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα», είπε ο κ. Σχοινάς, όπως αναφέρει το euractiv.gr.

Αναφερόμενος στη δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Σχοινάς τόνισε ότι «διάλεξε πολύ προσεκτικά τις λέξεις για να πει ότι το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι στο τραπέζι».

«Αλλά δεν είπε σε ποιο τραπέζι […] δεν είπε, ή δεν άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ ως Ένωση θα εκδώσει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή που θα επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Το είπε πολύ ξεκάθαρα», τόνισε.

«Έτσι, η Πρόεδρος, νομίζω πολύ έξυπνα, άνοιξε την πόρτα σε αυτή τη δύσκολη συζήτηση χωρίς να το ρίξει πάνω μας, εδώ στις Βρυξέλλες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία» να συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο την επόμενη εβδομάδα.

«Επειδή ένα από τα πράγματα που συμβαίνει τώρα, και μου αρέσει να το βλέπω να συμβαίνει, είναι ότι τα κράτη και οι κυβερνήσεις μπορούν να αναλάβουν τη συλλογική ιδιοκτησία όλων όσων πρέπει να γίνουν και αυτό είναι καλό».

Ο κ. Σχοινάς επέμεινε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του εμβολιασμού στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε αυτό, αλλά και πάλι, δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να υπαγορευτεί από τις Βρυξέλλες […] Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συγκεκριμένα εθνικά πλαίσια, και θα αξιολογηθεί επίσης από δικαστές, σύμφωνα με τις συνταγματικές πραγματικότητες των κρατών μελών μας».

«Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι που χρειαζόμαστε: Οι μη εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι πρέπει να εμβολιαστούν και οι εμβολιασμένοι να λάβουν αναμνηστική δόση», είπε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε επίσης αδιανόητη τη στάση όσων αρνούνται να εμβολιαστούν λέγοντας ότι «επινοούν κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους».