Όταν, το βράδυ της τελευταίας Παρασκευής του Μαΐου του 2016, ο Βλαντιµίρ Πούτιν, που πραγµατοποιούσε επίσηµη επίσκεψη στην Αθήνα, ζητούσε εκτάκτως να δει από κοντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήθελε να διαπιστώσει τις προθέσεις και τη στάση που θα τηρούσε ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη στο ξενοδοχείο όπου διέµενε στο Καβούρι και διαπίστωσε ότι είναι σταθερά προσανατολισµένος στον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της χώρας, χωρίς όµως να διαπνέεται από αντιρωσικά αισθήµατα ή να υποτιµά τη σηµασία των ελληνορωσικών σχέσεων.

Επειτα από εκείνη τη συνάντηση, µεσολάβησαν διάφορα γεγονότα και ένα ουσιαστικό πάγωµα των διµερών σχέσεων των δύο χωρών. Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τον περασµένο Οκτώβριο ήταν η πρώτη Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα ύστερα από τέσσερα χρόνια και, ουσιαστικά, σηµατοδότησε την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις µεταξύ των δύο χωρών.

poutin

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας την περασµένη Τετάρτη επιβεβαίωσε το κλίµα του 2016 και επισφράγισε την αναθέρµανση των σχέσεων, σε µια δύσκολη, µάλιστα, συγκυρία για τις σχέσεις της Ρωσίας µε τη ∆ύση. «Εµείς ξέρουµε πού ανήκουµε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουµε τη σχέση που έχουµε µε τη Ρωσία, µε την οποία έχουµε µια ευρεία ατζέντα θεµάτων, τα οποία είναι αµιγώς διµερή και δεν επηρεάζονται κατ’ ανάγκη από τα προβλήµατα στις ευρωρωσικές σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO µε τη Ρωσία. Πάντα εντός της Ε.Ε. και του NATO, θα επιδιώκουµε αποκλιµάκωση και όχι µια ρητορική έντασης», επεσήµανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοµιλώντας µε δηµοσιογράφους.

Τα βασικά σημεία της συζήτης των δύο ηγετών 

Η σχεδόν τρίωρη συζήτηση µε τον πρόεδρο της Ρωσίας οδήγησε σε συναντίληψη σε µια σειρά από ζητήµατα που ενδιέφεραν και τις δύο πλευρές:

Τη συµφωνία πάνω σε ένα Κοινό Πρόγραµµα ∆ράσεων για την περίοδο 2022-2024 (το οποίο διαπραγµατεύονταν οι δύο κυβερνήσεις για πάνω από έναν χρόνο), που θα προσδιορίσει βασικούς άξονες διµερούς συνεργασίας για τα επόµενα χρόνια.

Την ανάπτυξη των οικονοµικών και εµπορικών δεσµών. «Μετά την πανδηµία και καθώς η οικονοµία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουµε τη δυνατότητα µιας πιο αυτοτελούς οικονοµικής συνεργασίας µε τη Ρωσία, µε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνοµιλία του µε τους δηµοσιογράφους. Στις δε κοινές τους δηλώσεις στον Τύπο, ο Βλαντιµίρ Πούτιν υπογράµµισε πως οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιµες να συνεχίσουν στον τοµέα των υποδοµών και σε άλλους τοµείς.

Στο Κυπριακό, η Ρωσία επιβεβαίωσε τη θέση της για αναζήτηση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, µε στόχο διζωνική-δικοινοτική οµοσπονδία µε µια εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία, κρατώντας σαφείς και καθαρές αποστάσεις από τη λύση δύο κρατών, που υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επέκταση της συνεργασίας στον τοµέα της πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2022, µε επαναλαµβανόµενες ενοικιάσεις ρωσικών αεροσκαφών, τα οποία, εξάλλου, αποδείχθηκαν αξιόπιστα στην αντιµετώπιση των πυρκαγιών.

Στο κοµµάτι των Ελληνοτουρκικών, καθώς και στο θέµα των τιµών της ενέργειας, και ιδίως του φυσικού αερίου, ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις στον Ρώσο πρόεδρο, χωρίς να υπάρξει κάποια περαιτέρω προσέγγιση στα ζητήµατα αυτά.

Η συζήτηση στο Καβούρι το 2016, οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση και τα πεδία μιας νέας «συναντίληψης»

 

Στο Μέγαρο Μαξίµου δίνουν ιδιαίτερη έµφαση στη συµφωνία για την επιστροφή στη χώρα µας των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, µε τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποδέχεται το πάγιο αίτηµα της Ελλάδας, η οποία δροµολογεί τον επαναπατρισµό των Αρχείων, τα οποία κλάπηκαν από τις ναζιστικές δυνάµεις κατοχής κατά την υποχώρησή τους από την Ελλάδα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο, µετά την κατάληψη της πόλης. Μάλιστα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συµβούλιο Ελλάδος έκανε λόγο «για ένα ιστορικής σηµασίας επίτευγµα που αφορά την ιστορία της χώρας µας». Η επιστροφή των Αρχείων, τα οποία σήµερα φιλοξενούνται στη Μόσχα, στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά Στρατιωτικά Αρχεία, αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

Πλέον, η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέµπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει για πρώτη φορά τον νέο καγκελάριο της Γερµανίας, Ολαφ Σολτς, και οι «27» θα συζητήσουν για τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν και για την πανδηµία του κοροναϊού και για την αντιµετώπιση των ανατιµήσεων στην ενέργεια.