Η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ένα πολιτικό γεγονός το οποίο η Νέα ∆ηµοκρατία παρακολουθεί µε σεβασµό, καθώς αφορά κόµµα του δηµοκρατικού τόξου µε σηµαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες.

Νοµοτελειακά η συζήτηση θα µεταφερθεί στο αν αυτή η διαδικασία µπορεί να αλλάξει σε ικανό βαθµό το σηµερινό πολιτικό σκηνικό. Αφετηρία για έναν πρώτο προβληµατισµό αποτέλεσε η φρασεολογία και των δύο διεκδικητών περί «δηµοκρατικής παράταξης», ιδιαίτερα δε µια φράση του Νίκου Ανδρουλάκη από την πρώτη του δήλωση µετά το εκλογικό αποτέλεσµα. Μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Η δηµοκρατική παράταξη απόψε επιστρέφει. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Το δεύτερο είναι ότι οι εξελίξεις δεν αφορούν στο ελάχιστο τη Νέα ∆ηµοκρατία και δεν επηρεάζουν τον σχεδιασµό της κυβέρνησης. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και µέχρι τότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αξιοποιούν κάθε µέρα που περνά για την παραγωγή του έργου για το οποίο δεσµευτήκαµε προεκλογικά και την αντιµετώπιση των προκλήσεων που αντιµετωπίζει η χώρα.

Το τρίτο είναι ότι και Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ κύριο αντίπαλο στη διεκδίκηση των «ιµατίων» της πάλαι ποτέ «δηµοκρατικής παράταξης». Εχει τύχη αυτό το εγχείρηµα; Σύµφωνα µε τους αριθµούς, ναι.

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και έως τότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αξιοποιούν κάθε μέρα που περνά για την παραγωγή του έργου για το οποίο δεσμευτήκαμε προεκλογικά

Πριν από 25 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε. Υπήρχε ο Συνασπισµός, κι αυτός µεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και υπήρχε βέβαια και το κραταιό ΠΑΣΟΚ, την επιστροφή του οποίου ονειρεύονται οι δύο υποψήφιοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εµφάνισή του στις εκλογές του 2004 µε ποσοστό 3,27%. Το 2012 έγινε αξιωµατική αντιπολίτευση µε 26,89%. Κέρδισε τις εκλογές και έγινε κυβέρνηση το 2015 µε 36,34%. Αυτή η τεράστια άνοδος συµβάδισε µε την αντίστοιχη κατάρρευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

Με το παραπάνω σκεπτικό, οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. ή ΠΑΣΟΚ έρχονται να προσθέσουν έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον κ. Τσίπρα. Οι δανεικές ψήφοι µε τις οποίες αναρριχήθηκε στην εξουσία θα επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο ή θα συνεχίσουν να εµπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα; Η απάντηση στο ερώτηµα θα επηρεάσει σε σηµαντικό βαθµό και την προσπάθεια που εδώ και µήνες κάνει ανεπιτυχώς, λόγω κυρίως της αντίδρασης των παλαιών συντρόφων του, να ολοκληρώσει τη διεύρυνση που θα του επιτρέψει να παγιώσει την κυριαρχία του στην Κεντροαριστερά.