O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα δημοσιονομικά της ευρωζώνης αλλά και το θέμα της Τουρκίας.

Για τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Τον γνωρίζω και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή και ειλικρινή επικοινωνία. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση και το κλίμα. Και γνωρίζω ότι ως υπουργός Οικονομικών, εκείνη την εποχή, στήριξε ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που προβλέπει 720 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια για τα κράτη-μέλη ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποδείξουμε σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί ότι αξιοποιούμε ορθά τα κεφάλαια αυτά για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη». Και συνέχισε: «Έχουμε μπροστά μας τρία με τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν με τρόπο σοφό, ειδικά στις χώρες του Νότου στις οποίες αναλογούν σημαντικά ποσά. Αυτή είναι η λυδία λίθος. Στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε τη συζήτηση για ένα μόνιμο εργαλείο».
21-12-10_0010__DPC0131
Σε ερώτημα σχετικά με τις δηλώσεις του νέου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για υποδειγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε μεταξύ άλλων: «Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε».

Για την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Η τροποποίηση της συνθήκης είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με δεδομένη την παραδοχή ότι οι όποιοι ελιγμοί θα γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών». 

Για την καταπολέμηση της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό


21-12-10_0018__DPD0903
«Η κοινή προμήθεια του εμβολίου και η διανομή του αναλογικά με τον πληθυσμό ήταν μια θαρραλέα απόφαση και ένα σημαντικό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Ελλάδα πρότεινε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο λειτουργεί. Οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι σημαντικές για εμάς. Αλλά ορισμένα πράγματα, όπως η στρατηγική εμβολιασμού, θα πρέπει να παραμείνουν ζητήματα που χειρίζεται το κάθε κράτος-μέλος», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Δεν πιστεύω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν εφικτός από νομική άποψη. Εφαρμόσαμε αυτό το μέτρο στην Ελλάδα αρχικά για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας και πρόνοιας και στη συνέχεια για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Ήταν ένα δύσκολο βήμα, απολύτως συνταγματικό στην περίπτωση της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην ήταν δυνατό σε άλλες χώρες».

Για την Τουρκία

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή».

Στο ερώτημα αν θα επιθυμούσε περισσότερη στήριξη από το Βερολίνο σε αυτά τα ζητήματα, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Θέλουμε όμως την υποστήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι μια αμέτοχη, ουδέτερη, τρίτη χώρα. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει η Τουρκία τόνισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση δεν μας ικανοποιεί, αφού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Στο τέλος της συνέντευξης στην Handelsblatt o Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν: «Στις μεταξύ μας σχέσεις ποντάρουμε στην λογική. Δεν είμαστε εκείνοι που αναπολούμε περασμένα μεγαλεία. Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν».
21-12-10_0014__DPC0186