Ένα βήμα πριν γίνει νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ Ελλάδος καθώς ο Αμυντικός Προϋπολογισμός του 2022 στον οποίο περιλαμβάνεται ως τροπολογία, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας.

 Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η αμυντική συμφωνία είναι ζήτημα χρόνου να υπογράφει από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

 Να σημειωθεί, ότι με την αμυντική συμφωνία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκφράζουν την υποστήριξή τους στον EastMed και υπογραμμίζουν ότι οι ΗΠΑ θα  παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της Ελλάδας.

 «Το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη» σημειώνεται στο κείμενο.

 Παράλληλα δεσμέυονται να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειες για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ενώ «ανάβει» και το πράσινο φως στον πρόεδρο Μπάιντεν να επισπεύσει την παράδοση οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F35 στην Ελλάδα μόλις η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά.

 Στην συμφωνία επισημαίνεται ακόμα ότι οι «οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας».

 Η συμφωνία που φέρει τον τίτλο “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλάδος” και είχε εισαχθεί το καλοκαίρι προς συζήτηση από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.