Ένα από τα θέματα που σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Οικονόμου ήταν και η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Ο κ. Οικονόμου είπε:

1. Η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί στον ίδιο και σε κανέναν συνεργάτη στο Μαξίμου.
2. Επαναλαμβάνει γνωστές αδυναμίες όταν δέχεται πίεση το ΕΣΥ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Αττικής και της περιφέρειας.
3. Η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη, μέχρι να καταστεί εφικτή η μεταφορά στην ΜΕΘ. Προφανώς υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση εντός ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός, δεν ισχυρίστηκε ποτέ το αντίθετο.
4. Σκόπιμα, με χυδαίο τρόπο ο κ. Τσίπρας επικεντρώνεται στις ΜΕΘ. Οι πολίτες γνωρίζουν τι παρέδωσε. Σημαντικό είναι το πώς δεν θα φτάνουμε στη διασωλήνωση. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις τις οποίες έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως ευτελίζει για κομματικά συμφέροντα τις επιστημονικές έρευνες και δείχνει πως δεν κατανοεί, ούτε σέβεται, αντίθετα κανιβαλίζει μια μελέτη για να τη φέρει στα δικά του μέτρα. Για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί, απάντησε με σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι «θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση αυτός που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη, για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό».

«Ο κ. Τσίπρας στέρησε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Οι θάνατοι είναι ως ένα βαθμό αντανάκλαση της ασύνετης συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα. Αρνείται την αξία της επιστήμης συντασσόμενος με τον Πολάκη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημαντικά σημεία ομιλίας

  • Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Η θέση του πρωθυπουργού είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ευρώπη. Οι ηγέτες να καταλήξουν σε ένα κείμενο για την στρατηγική πυξίδα.
  • Έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους το νομοσχέδιο Μενέντεζ και Ρούμπιο που αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η εξέλιξη αυτή αντανάκλαση του εξαιρετικού επιπέδου σχέσεων. Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Στηρίζει την πώληση F-35 στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά άμεσης δανειοδότησης από τις ΗΠΑ προς της Ελλάδα για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων.
  • Η πανδημία είναι δυναμική και μας υποχρεώνει να αναπροσαρμόζουμε την στρατηγική μας. Η μετάλλαξη Όμικρον οδήγησε στην λήψη έκτακτων μέτρων για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Το μέτρο είναι έκτακτο, προθεσμία του είναι η περίοδος των γιορτών. Θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής.
  • Οι επόμενες δόσεις για τα παιδιά θα έρθουν στις αρχές του νέου χρόνου.
  • Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουμε 117.000 περίπου εμβολιασμούς ή ραντεβού για τους 60 και άνω.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «Θα παρακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ. Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε για να πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη που θέλουμε, θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα σχέδιά μας η επέκταση της υποχρεωτικότητας».

Δείτε το σχετικό βίντεο