Οργή και αποτροπιασμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του μέχρι πρότινος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος από το βήμα της Βουλής απέδωσε τον χαρακτηρισμό «δολοφόνοι» στην κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ, φέρνοντας ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κουρουμπλής, «χρέωσε» τους θανάτους στη χώρα από τον κοροναϊό στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δολοφονεί χιλιάδες στις ΜΕΘ, βρέθηκε αστραπιαία εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διαγραφή του, δείχνοντας μηδενική ανοχή στο φαινόμενο αυτό παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των βουλευτών του.



«Ντροπή αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι», είπε ο κ. Κουρουμπλής προκαλώντας την οργή των συναδέλφων του από τη Νέα Δημοκρατία, με τον κ. Τασούλα να παρεμβαίνει στο επεισόδιο επιβάλλοντας ποινή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

'

Το οργισμένο τηλεφώνημα Τσίπρα στη Γεροβασίλη 

Οι σοκαριστικές αναφορές του κ. Κουρουμπλή προκάλεσαν την οργή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του βουλευτή του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Εκεί πήρε την απόφαση για την αποπομπή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, αφού προηγήθηκε τηλεφώνημα στη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

«Ή θα ανακαλέσει από το βήμα της Βουλής τα όσα είπε ή θα διαγραφεί», ήταν το τελεσίγραφο του Αλέξη Τσίπρα, με την Όλγα Γεροβασίλη να μεταφέρει το μήνυμα. Ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής, έδειξε αρχικά θετικός στο ενδεχόμενο, επιστρέφοντας στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν έκατσε πολύ και έφυγε. Η ώρα περνούσε και η δήλωση δεν γινόταν, ώσπου τελικά ελήφθη η απόφαση διαγραφής του βουλευτή.

Σημειώνεται ότι ξεκάθαρη στάση από τις δηλώσεις Κουρουμπλή κράτησε εξαρχής ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είπε ότι όσο η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις δίνεται χώρος για άστοχες και παρεξηγήσιμες εκφράσεις. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το συμβάν, είπε ότι η κατάσταση της πανδημίας είναι δύσκολη και ότι «με ανταλλαγή ύβρεων» δεν υπάρχει λύση. 

«Κόκκινη γραμμή» από Τσίπρα

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα απέκτησε ιδιάζουσα βαρύτητα, καθώς ήρθε μόλις 3 ημέρες έπειτα από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου και είχε ζητήσει από τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας προσεκτικές τις δημόσιες παρεμβάσεις τους για να μην εργαλειοποιηθούν από τους αντιπάλους τους. Επ’αφορμή του γεγονότος αυτού, φαίνεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι τέτοια φαινόμενα δε θέλει να γίνονται ανεκτά, δίνοντας το δικό του μήνυμα.

«Πυρά» της ΝΔ και για τις δηλώσεις Πολάκη

«Κι άλλος είχε μιλήσει με την ίδια γλώσσα αλλά δεν διαγράφηκε. Προφανώς το «alter ego» έχει άλλη αντιμετώπιση», τόνισε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το επεισόδιο στη Βουλή και τη μετέπειτα διαγραφή του κ. Κουρουμπλή.

Το κυβερνών κόμμα υπενθυμίζει μια ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, από τις 29 Νοεμβρίου, όπου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «δολοφόνους» στελέχη της κυβέρνησης για τους νεκρούς της πανδημίας.

Στην ανάρτησή του ο Πολάκης επικαλούμενος έγγραφο της επίσης βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη για αναβολή και εκτάκτων χειρουργείων στη Θεσσαλονίκη, είχε γράψει με το γνωστό του ύφος: «Είστε δολοφόνοι! Σκέρτσο, «γκρέμλιν του Μαξίμου» έλα να μας πεις για μηδενική υπερβάλλουσα θνησιμότητα».

266719910_1072815913532843_4195478269861487422_n


Εν αναμονή του προϋπολογισμού με...καρφιά για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Μετά το «μουσικό διάλλειμα» της διαγραφής Κουρουμπλή, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προσπαθεί να επικεντρωθεί στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, όπου και το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί. Ακόμη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης των Καθηγητών κ. Τσιόδρα και Λύτρα, αναφορικά με τη συσχέτιση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid στην Ελλάδα και τη θνητότητά τους, φαίνεται πως η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει τη σκληρή της στάση απέναντι στον πρωθυπουργό.

«Περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ» σχολίασε την Πέμπτη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στην τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ενώ ενδεικτικά της υπόθεσης θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα όσα δήλωσε χθες ο ένας εκ των δύο συντακτών της μελέτης, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρος Λύτρας.

«Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο» ανέφερε (σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών») ο κ. Λύτρας, προσθέτοντας πως «δεν αναλύουμε αυτές τις πληροφορίες μόνο για να γράψουμε μια μελέτη· τις αναλύουμε προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα».