Συζητάμε αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2022, ο οποίος θα ψηφιστεί το Σάββατο το βράδυ.

Το 2021 δόθηκε μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Με πάνω από 70 κατηγορίες μέτρων, τόσο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, της οικονομίας εν γένει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωζώνη και τέταρτη παγκοσμίως στα μέτρα για την πανδημία.

Ο Προϋπολογισμός του 2022, είναι ένας προϋπολογισμός με θετικά αποτελέσματα. Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 6,9 % για το 2021 και 4,5% για το 2022.

Ταυτόχρονα είναι ένας Προϋπολογισμός σύγχρονος και ρεαλιστικός.

Σύγχρονος διότι καταρτίζεται με νέα δεδομένα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο προϋπολογισμός επιδόσεων και η επισκόπηση δαπανών.

Ρεαλιστικός διότι οι προβλέψεις του σε πολλά σημεία ακολουθούν το συντηρητικό σενάριο, τη στιγμή που οι αντίστοιχες προβλέψεις των Οργανισμών και των διεθνών οίκων δίνουν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα.

Παραθέτω ορισμένα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία των προβλέψεων για το 2022:

Αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%.

Περαιτέρω μείωση της ανεργίας που θα διαμορφωθεί στο 12%. Το 2020 η ανεργία ήταν στο 14% και η πρόβλεψη για το 2021 είναι στο 13%.

Σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%.

32 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και 180.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2026 θα φέρει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 11%.

Συνέχιση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την αξιοποίηση 1,5 δισ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, τα Νοσοκομεία, την πρόληψη και την ψηφιακή μεταρρύθμιση, 6.000 νέες προσλήψεις, ενώ οι προβλέψεις των δαπανών για τα νοσοκομεία ανέρχεται σε 3,4 δισεκατομμύρια.

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται η διάθεση 7,45 δισεκατομμυρίων ευρώ. 6,25 δισ. από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 1,2 δισ. από εθνικούς πόρους.

Σε λίγες μέρες τελειώνει μία ακόμη δύσκολη χρονιά. Και είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα πως μπορούμε να κοιτάμε το 2022 με βλέμμα αισιοδοξίας.

Ήδη τα σημάδια της σταθερότητας και της ανάπτυξης έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Όλα τα στοιχεία, αποτυπώνουν την ίδια πραγματικότητα: Πως η χώρα μας είναι πλέον σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε την αξιοπιστία στην Ελληνική Οικονομία και το κλίμα εμπιστοσύνης που άξιζε στη χώρα μας.

Προχωράμε με το βλέμμα στο μέλλον και έναν Προϋπολογισμό που έχει ως βασικά κλειδιά την αύξηση της απασχόλησης με σημαντικές προοπτικές για τη νέα γενιά, την αύξηση της κατανάλωσης και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλα τα νοικοκυριά, τη μείωση της φορολογίας, την έμφαση στις επενδύσεις, την αύξηση των κονδυλίων του κοινωνικού προϋπολογισμού, την συνέχιση της ενίσχυσης των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.