Νικος_Παναγιωτοπουλος
Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Tα προγράμματα που έφερε προς συζήτηση στη Βουλή

Πρόκειται για 4 προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΑ και ΓΕΝ που θα υλοποιηθούν με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

Τέσσερα σημαντικότατα εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και πιο συγκεκριμένα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, απασχόλησαν χθες μέχρι αργά το βράδυ, τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας, και τα οποία ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πρόκειται για 4 προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΑ και ΓΕΝ που θα υλοποιηθούν με ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για τα προγράμματα:

  • Της επιπλέον αποκτήσεως 6 καινούργιων μαχητικών Rafale F3R από τη Γαλλία, μαζί με τα οπλικά τους συστήματα (και κάποια επιπλέον για τον εξοπλισμό των Mirage 2000-5 Mk.2 της Π.Α.) και το «πακέτο» της «εν συνεχεία υποστηρίξεώς» (Follow-On-Support/FOS) αυτών, όπως ακριβώς έγινε δηλαδή και με την πρώτη σύμβαση για τα 18 Rafale F3R (Dassault, MBDA, Thales).
  • Της προσκτήσεως από την Γαλλία 3 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI, τύπου Belh@rra, με «δικαίωμα προαιρέσεως» για μία (τέταρτη) επιπλέον, καθώς και τα «πακέτα» του εξοπλισμού τους, της υποστηρίξεώς τους (FOS) και της εκπαιδεύσεως του προσωπικού τους (Naval Group, MBDA, Thales).
  • Της προσκτήσεως για την κάλυψη των υπαρκτών και επιγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν. με 44 τορπίλες βαρέος τύπου SeaHake mod4, των 533mm, διπλού ρόλου και καθοδηγούμενες με οπτική ίνα, της γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK.
  • Την έγκριση για ένα «υπόλοιπο προγράμματος» (Excess Material) με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ του Σκαραμαγκά ως συνέχεια του προγράμματος Neptune-2, που αφορούσε την αναβάθμιση των υποβρυχίων τύπου «Ωκεανός» και στην πραγματικότητα αφορά υλικό, τα περισσότερα ανταλλακτικά, που αφορούν τα υποβρύχια και τώρα βρίσκονται στις αποθήκες των ΕΝΑΕ και αφορούν μία «εκκρεμότητα» της σχετικής αρχικής συμβάσεως.
Επιπλέον για ένα πρόγραμμα αιτήθηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής για την κατακύρωση της συμβάσεως αυτής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνα, Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.