Με πέντε νοµοσχέδια – από τα συνολικά 98 που προγραµµατίζει για το 2022– σχεδιάζει να κάνει «ποδαρικό» τη νέα χρονιά η κυβέρνηση, προωθώντας µεταρρυθµίσεις-κλειδιά για τους εργαζοµένους στο ∆ηµόσιο, µε το νέο σύστηµα αξιολόγησης δηµοσίων υπαλλήλων, και για τους εργαζοµένους στον ιδιωτικό τοµέα, µε την αναβάθµιση του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίµου επιδιώκουν µε το νέο έτος να «τρέξουν» γρήγορα µια σειρά από οδικά έργα, που θα δώσουν ανάσα σε πολλές περιοχές, γι’ αυτό και στο τελευταίο Υπουργικό Συµβούλιο δόθηκε το «πράσινο φως» για την ένταξη έργων στη διαδικασία του Αρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (µε την οποία επιτρέπεται δηλαδή η πραγµατοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισµό και την καταβολή της αποζηµίωσης).

Οι απαλλοτριώσεις αυτές σχετίζονται µε την επιτάχυνση των εργασιών στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στον οδικό άξονα Λαµία - Ιτέα - Αντίρριο, στο βόρειο τµήµα του Ε65 και σε δύο περιφερειακές οδούς στη Λέσβο και την Ικαρία, καθώς και µε την κατασκευή του λεγόµενου κυβερνητικού πάρκου µε την ονοµασία «Ανδρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡ.ΚΑΛ. του ∆ήµου ∆άφνηςΥµηττού.

Αξιολόγηση

Με το πρώτο από τα πέντε νοµοσχέδια, ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, φιλοδοξεί να δηµιουργήσει ένα αποτελεσµατικό, αντικειµενικό και, κυρίως, ρεαλιστικό και εφαρµόσιµο σύστηµα αξιολόγησης στο ∆ηµόσιο και ταυτόχρονα να συνδεθεί ευθέως η αξιολόγηση της απόδοσης µε τους στόχους σε επίπεδο προϊσταµένων. Το νοµοσχέδιο δίνει έµφαση στη διαµόρφωση αναπτυξιακών πλάνων και εστιασµένων εκπαιδευτικών δράσεων, µε στόχο τη βελτίωση της ατοµικής και της οργανωσιακής απόδοσης του υπαλλήλου και την αποτελεσµατικότητα της οµάδας. Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας, οι στόχοι θα αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα (stoxothesia.gov.gr), προκειµένου οι καθ’ ύλην αρµόδιοι προϊστάµενοι να τους επιλέγουν, να τους ποσοτικοποιούν και να τους επικαιροποιούν βάσει εστιασµένων δεικτών µέτρησης αποτελεσµατικότητας και αποδοτικότητας διοικητικών υπηρεσιών.

Αναβάθμιση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, θα φέρει σύντοµα στη Βουλή νοµοσχέδιο για τον εκσυγχρονισµό του ΟΑΕ∆, µε στόχο την αναβάθµιση του συστήµατος κατάρτισης, µε έµφαση στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση, ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι ουραγός στην αντιστοίχιση µεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτει το ανθρώπινο δυναµικό και αυτών που ζητά η αγορά εργασίας. Στο νοµοσχέδιο ορίζονται υποχρεώσεις και για τους παρόχους και για τους καταρτιζοµένους, ώστε, όπως τονίζουν στο υπουργείο Εργασίας, να πιάνουν τόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διοχετεύονται στην κατάρτιση. Προβλέπεται επίσης στενότερη συνεργασία των συµβούλων του ΟΑΕ∆ µε τους ανέργους µέσω διαµόρφωσης ενός ατοµικού σχεδίου δράσης για τον καθένα, ώστε να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά.

Έλεγχοι

Νοµοσχέδιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιµα µε Προστατευόµενες Ονοµασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόµενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και τα Εγγυηµένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), όπως επίσης διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους ετοιµάζεται να καταθέσει ο αρµόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός. Οι ρυθµίσεις µεταξύ άλλων αφορούν την απλούστευση και επιτάχυνση των αιτήσεων καταχώρισης ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, την απλούστευση και αποσαφήνιση της διαδικασίας για την πιστοποίηση επιχειρήσεων, αλλά και τη δυνατότητα υπανάθεσης (outsourcing) περιορισµένων ελεγκτικών αρµοδιοτήτων σε τρίτους, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία σε σηµαντικούς τοµείς, την οποία το υφιστάµενο ελεγκτικό προσωπικό δεν διαθέτει.

Κλίμα

Την παραµονή των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δηµόσια διαβούλευση για τον εθνικό κλιµατικό νόµο, ο οποίος θα είναι από τα πρώτα νοµοθετήµατα που θα έρθουν στη Βουλή το 2022. Το νοµοσχέδιο, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θεσπίζει πλαίσιο για τη σταδιακή και οριστική µείωση των ανθρωπογενών εκποµπών και την αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερµοκηπίου µε τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιµο, κοινωνικά δίκαιο και οικονοµικά αποδοτικό τρόπο, συµβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου κλιµατικής ουδετερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το 2050.

Ανασχεδιασμός

Το πέµπτο νοµοσχέδιο, των κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου, αφορά τον εκσυγχρονισµό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), µε τη δυνατότητα πρόσληψης έµπειρων στελεχών από τον ιδιωτικό τοµέα (κατά το πρότυπο της Κτηµατολόγιο Α.Ε.), τον ανασχεδιασµό αρµοδιοτήτων του ∆.Σ. µε ευρείες εξουσιοδοτήσεις προς τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές, ένα νέο οργανόγραµµα, σε συνεργασία µε εξειδικευµένο σύµβουλο, για την αντιµετώπιση των διαπιστωµένων δυσλειτουργιών, την ενίσχυση του στελεχικού δυναµικού µέσω γρήγορων προσλήψεων εξειδικευµένου προσωπικού (ιδίως Πληροφορικής και Οικονοµικών), υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, τη σύσταση µονάδας εσωτερικών υποθέσεων, µε επικεφαλής πρώην δικαστικό, και αρκετές ακόµα ρυθµίσεις.