Σε νέα «πίστα» ανήλθε πλέον η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αίτημα για εκλογές που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Ενα αίτημα που δεν μοιάζει διόλου με «στιγμιαίο ατύχημα», αφού από εκείνη την ημέρα και μετά οι εκλογές έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια είναι ότι στην Κουμουνδούρου όλο το τελευταίο διάστημα αναζητούσαν τρόπους για να ξεφύγουν από την πολιτική ρουτίνα. Η πρόταση μομφής ήταν για καιρό πάνω στο τραπέζι, καθώς όμως υπήρχε η συζήτηση για το θέμα του Προϋπολογισμού -που έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση-, το σενάριο αυτό εγκαταλείφθηκε, τουλάχιστον για την ώρα.

Ακόμα, το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν ζητούσε εκλογές, ενώ στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε το σχετικό αίτημα από τον Μάιο του 2016 και οι εκλογές έγιναν τον Ιούλιο του 2019, είχε εκληφθεί από την κυβέρνηση ως αδυναμία και φόβος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν με χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Όπως μάλιστα λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει να μη θέτει το θέμα των εκλογών εξαιτίας της πανδημίας έδωσε λάθος εντύπωση στην κοινωνία, ότι τελικά όντως το κόμμα του δεν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι αυτή η ιστορία έχει να κάνει σε έναν βαθμό και με την κακή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανιζόταν να έχει υποστείλει τη σημαία της αντίστασης, στο όνομα του κορονοϊού.

Το αίτημα για εκλογές στηρίχτηκε λοιπόν στο ίδιο επιχείρημα –στη διαχείριση της πανδημίας– που είχε η Κουμουνδούρου όλο το προηγούμενο διάστημα, από άλλη οπτική πλευρά ωστόσο. Σήμερα υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και γι’ αυτό η χώρα θα πρέπει να πάει σε εκλογές.

Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι με την καινούργια χρονιά θα αναδειχθεί το μεγάλο θέμα της ακρίβειας, καθώς οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει ήδη να «χτυπάνε» τις τσέπες των πολιτών «Η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό, πανδημίας και ακρίβειας», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και προσθέτουν: «Εγκλωβισμένοι από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν και αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης. Η εμπιστοσύνη είναι η πιο ισχυρή άμυνα για την αντιμετώπιση και της πανδημίας, αλλά και της ακρίβειας».

Παράμετροι

Για την απόφαση της κατάθεσης του αιτήματος των εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα μέτρησε ιδιαίτερα και το γεγονός της δημοσιοποίησης της μελέτης των Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα για τις ΜΕΘ, σε συνδυασμό, φυσικά, με τη δήλωση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή γι’ αυτό το θέμα.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η όλη ιστορία έσπειρε τον σπόρο της αμφισβήτησης στην κοινωνία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται μπροστά στο νέο, πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Αλλά και σε εσωκομματικό επίπεδο η κίνηση αυτή βρήκε ανταπόκριση, καθώς η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για το γεγονός ότι αναφέρθηκε στους βουλευτές της Ν.Δ. μιλώντας για δολοφόνους λειτούργησε κατευναστικά μετά την πρόσφατη ένταση που υπήρξε ανάμεσα στους προεδρικούς και τους κομματικούς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αντιπολίτευση πάνω στους νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, η δημοσκοπική επίθεση -που, όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δέχονται από την κυβέρνηση και από άλλα κέντρα-, με την ανάδειξη του ΚΙΝ.ΑΛ. ως κυρίαρχου αντιπολιτευτικού πόλου, έχει συσπειρώσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όπως λένε, τη συγκεκριμένη στιγμή δέχονται έναν «ασύμμετρο πόλεμο». Ενδεικτικό της συσπείρωσης είναι και το γεγονός ότι, με το που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας το αίτημα για εκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να κάνει σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας αλλαγή πολιτικής σελίδας.