Σε επίσπευση των νέων μέτρων που είχε ανακοινώσει για τις 3/1 προέβη μέσω νέας ανακοίνωσης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ από Πέμπτη 30/12 και ώρα 06:00.

Η εκτόξευση κρουσμάτων έκανε την κυβέρνηση και τους ειδικούς να αποφασίσουν να επισπεύσουν το νέων πακέτο μέτρων που ήταν να εφαρμοστεί από τη Δευτέρα 3/1, με την απόφαση για τη λήψη τους να ενεργοποιείται από αύριο.

Κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η μετάλλαξη Όμικρον πλέον κυριαρχεί στη χώρα. «Όπως είχαμε προαναγγείλει η κυβέρνηση ζήτησε από την Eπιτροπή να συγκληθεί για να αποτυπώσει τα δεδομένα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας. Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως ασθενείς με την μετάλλαξη Δέλτα. Η Όμικρον είναι κυρίαρχη και από τα χθεσινά και τα σημερινά κρούσματα. Το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από την Δέλτα και πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες για να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ. Είμαστε σε επαφή με δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες», είπε ο υπουργός Υγείας. 

Με βάση αυτά τα δύο δεδομένα, δηλαδή την πίεση στο σύστημα Υγείας από τη μετάλλαξη Δέλτα και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον ειδικά στην Αττική, κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν τα νέα μέτρα να ισχύουν από αύριο.

Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς όπως ανέφερε και ο υπουργός υπάρχει αισιοδοξία πως η ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη συνδέεται με την ήπια νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.

Ακόμη, ανέφερε ως fake news το γεγονός του ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή έχουμε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη και με την αναμνηστική δόση γι’ αυτό δεν έχουμε πολλές νοσηλείες. Το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας θα επανεξεταστεί, ανέφερε συγκεκριμένα αλλά και ο χρόνος κατά τον οποίο θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αυτό δείχνει τον δρόμο να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Χωρίς μουσική και μέχρι τις 02:00 το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν

Όπως ανακοίνωσε, τα μέτρα θα έχουν ισχύ από την Πέμπτη 30/12 στις 06:00 το πρωί.

Τα μέτρα θα είναι τα εξής:

  • Ωράριο λειτουργίας σε εστίαση μέχρι τις 12 – Πρωτοχρονιά μέχρι τις 02:00
  • Μόνο καθήμενοι στα μαγαζιά
  • Απαγόρευση μουσικής
  • Έως 6 άτομα ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σουπερμάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία. 
Επίσης, απαγορεύονται τα πάρτι σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Ακόμη ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα να αντιληφθούμε το ότι «οι συμπολίτες μας που πλήττονται είναι στις νεότερες γενιές και πολλοί νοσούν και νοσούν ασυμπτωματικά». Ακόμη, τόνισε ότι όποιος εξ’ αυτών έχει βρεθεί σε χώρους με συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν εν δυνάμει φορέας του ιού. Παράλληλα, κάλεσε επίσης τους νέους να κάνουν τεστ.

Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε