Για τον τρόπο με τον οποίο βίωσε τον κοροναϊό, στον οποίο βρέθηκε θετικός, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Σημειώνεται πως ο υπουργός, είχε ανακοινώσει μέσω ανάρτησής του στο Twitter: «Με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα χάρη στον πλήρη εμβολιασμό μου, βρέθηκα θετικός στον COVID-19 έπειτα από μοριακό έλεγχο PCR. Ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο παραμένω απομονωμένος και τις επόμενες μέρες θα ασκώ τα καθήκοντά μου εξ’ αποστάσεως».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, κάτι το οποίο τον βοήθησε να περάσει τον ιό «με ελαχιστότατα συμπτώματα», όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που είτε αμφισβητούσαν τον εμβολιασμό, είτε πίστευαν ότι ο κοροναϊός δημιουργεί για όλους τα ίδια ακριβώς συμπτώματα. Είμαι πάρα πολύ τυχερός για αυτό το δώρο που μας έχει κάνει η επιστήμη, το οποίο όλοι οι άνθρωποι πρέπει να το δεχθούν, χωρίς να βάλουν στο μυαλό τους υποθέσεις που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν», τόνισε.

Σχετικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας από τα κρούσματα κοροναϊού, είπε: «Οι μη εμβολιασμένοι είναι αυτοί που πλέον τρέχουν στο ΕΣΥ, όταν προσβληθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον. Επικοινώνησα αυτό το Σαββατοκύριακο με αρκετούς φίλους μου γιατρούς, για να έχω μια εικόνα και η ενημέρωση που έλαβα σχεδόν από όλους είναι ότι έχουμε εισαγωγές που κατά βάση δεν οδηγούν σε ΜΕΘ, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μη εμβολιασμένοι».

Έχουν ληφθεί μέτρα από την πρώτη στιγμή στα δικαστήρια

Σχετικά με τα δικαστήρια, ανέφερε ότι στη Δικαιοσύνη έχουν ληφθεί μέτρα από την πρώτη στιγμή, από τον Μάρτιο του 2020, και έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελούν χώρο διασποράς του κοροναϊού. Σημείωσε, μάλιστα, πως η είσοδος γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Για τις μεγάλες δίκες και τα ποινικά δικαστήρια, όπου βρίσκονται πολλοί άνθρωποι, απάντησε πως είναι αυστηρή η τήρηση των μέτρων και υπάρχει μεγάλο επίπεδο ασφάλειας.

Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να υπάρχει ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και παράλληλα τόνισε ότι φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική, καθώς υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας.

Για τη Δικαστική Αστυνομία ξεκαθάρισε πως σύντομα θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ επισήμανε πως είναι ένα σώμα που είναι αναγκαίο για να κλείσουν πολλά κενά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και αντίστοιχες ομάδες, σχολίασε: «Όπου υπήρχαν "παράθυρα", φροντίσαμε κατά κάποιο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε. Πολλές φορές επενέβη ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με συγκεκριμένες εγκυκλίους, προκειμένου τέτοιου είδους ζητήματα να αντιμετωπίζονται με μια συγκεκριμένη λογική. Να θυμίσω ότι όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε το "παράθυρο" που υπήρχε στο ζήτημα της διασποράς των ψευδών ειδήσεων».

Τέλος, για το αν επικαιροποιηθούν οι ποινές με το αξιόποινο και με το περί κοινού δικαίου αίσθημα στις υποθέσεις του metoo# και της εκδικητικής πορνογραφίας, ανέφερε: «Οι ποινικοί κώδικές δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, το Ποινικό Δίκαιο πρέπει να έχει μια σταθερότητα και μια λογική, που στην πραγματικότητα θα δημιουργεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που υπήρχε η δημοσιοποίηση πορνογραφικού υλικού, πρέπει να δράσουμε και πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές και να μη συνεχίζεται και να μην μένει είτε σε ατιμωρησία, είτε σε πολύ χαμηλές ποινές».