«Από χθες είμαστε επισήμως σε ύφεση με την έννοια ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του αριθμού αναπαραγωγής έπεσε κάτω από τη μονάδα που σημαίνει ότι τυπικά είμαστε σε ύφεση της πανδημίας», επισήμανε ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα.

«Αυτό σημαίνει στην πράξη, εδώ και μερικές μέρες έχουμε πτώση κρουσμάτων καθημερινά καταγράφεται αλλά επίσης σημαίνει τι υπάρχει μια σαφέστατη τάση αποκλιμάκωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λειτουργούμε λίγο πιο σοβαρά, υπεύθυνα απέναντι στα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Η μάσκα για παράδειγμα φοριέται πολύ πιο σοβαρά τώρα δηλαδή πολύ πιο ψηλά τώρα από ότι ένα μήνα πριν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποκλιμάκωση, ο Σαρηγιάννης απάντησε: «Εμείς είχαμε υπολογίσει ότι τα σχολεία θα είχαν μια συνεισφορά +10% στην οποιαδήποτε πορεία θα είχε η πανδημία. Στο βαθμό που είμαστε σε μια πτωτική πορεία θεωρώ ότι τα σχολεία θα επηρεάσουν αλλά δεν θα επηρεάσουν τόσο αρνητικά ώστε να ανατραπεί αυτή η πτωτική πορεία και σιγά –σιγά θα βαίνουν προς το να λειτουργούν πολύ πιο φυσιολογικά χωρίς μεγάλα προβλήματα. Ο μεγάλος αριθμός των τεστ προφανέστατα είναι πολύ σημαντικός και είναι η σωστή επιλογή».

«Έχουμε περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση αυτό θα οδηγήσει βεβαίως σε μια γρηγορότερη αποκλικάκωση μπορεί αν φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα στις 31 Ιανουαρίου πρώτες μέρες του Φλεβάρη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το να πάρουμε τις ζωές μας πίσω είναι πολύ μεγάλη κουβέντα την οποία δεν θέλω να την προφέρω γιατί κανονικά για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ζωή γιατί πρέπει με ένα συγκεκριμένο τρόπο να μπορέσουμε να είμαστε θωρακισμένοι», επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Όταν τα πράγματα πηγαίνουνε καλά να δουλεύουμε λίγο σαν μυρμήγκια και όχι μόνο χαρούμενοι σαν τζίτζικες για να μπορούμε να είμαστε καλύτερα θωρακισμένοι να αντιμετωπίσουμε πιθανές απειλές, για παράδειγμα με το να βελτιώσουμε τις υποδομές στο σύστημα υγείας, το να βελτιώσουμε την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το να βάλουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα στα ΜΜΜ ...Αν θέλουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω πρέπει να αλλάξουμε ζωή, πρέπει να γίνουμε λίγο πιο σώφρονες όταν τα πράγματα πηγαίνουνε καλά, να είμαστε λίγο πιο έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις», διαμήνυσε κλείνοντας.