kriti
Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά στην Κρήτη: Τα ποσοστά των κομμάτων στους 4 νομούς - Αλλάζει το σκηνικό η εκλογή Ανδρουλάκη

Οι πολίτες αξιολογούν τους δημάρχους Χανίων, Ηρακείου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου και το έργο του περιφερειάρχη Κρήτης

Η πρώτη έρευνα της νέας χρονιάς που πραγματοποίησε από τις 10 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2022 η εταιρεία GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά, επικεντρώθηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Πρόκειται για μια περιοχή με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον εξαιτίας της πρόσφατης εκλογής του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., καταλυτικό ρόλο στην οποία διαδραμάτισε η δυναμική που εμφάνισε ο νέος πρόεδρος στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Αξιολόγηση των δημάρχων Χανίων, Ηρακείου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου

Αναφορικά με τους δήμους, οι δημότες του Ηρακλείου δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 46,3% από το έργο του δημάρχου, κ. Λαμπρινού, έναντι 52,7% που εμφανίζονται μάλλον δυσαρεστημένοι.

Στον Δ. Χανίων ο κ. Σημανδηράκης συγκεντρώνει ποσοστό θετικών απόψεων της τάξης του 63,3%, έναντι 33,3% αρνητικών, ενώ στον Δ. Ρεθύμνου το ποσοστό ικανοποίησης για το έργο του κ. Μαρινάκη βρίσκεται στο 64,7%, έναντι ποσοστού 33,9% που δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.

simandirakis
Capture


Τέλος, στον Δ. Αγίου Νικολάου οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 45,9% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το έως τώρα έργο του κ. Ζερβού, έναντι 48,5% για το οποίο καταγράφεται χαμηλός βαθμός ικανοποίησης.

lamprinos
ζερωοσ

Ανακατατάξεις στους πολιτικούς συσχετισμούς μετά την εκλογή Ανδρουλάκη

Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης αποτελούν οι σημαντικές ανακατατάξεις στην εκλογική επιρροή των κομμάτων, απόρροια, όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, της πρόσφατης επικράτησης του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. - ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ -σε μεγαλύτερο βαθμό- καταγράφουν σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και στους τέσσερις νομούς.

prothesi1

Στον αντίποδα, το ΚΙΝ.ΑΛ. σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου πιέζει τα δύο μεγάλα κόμματα, ανατρέποντας το διαμορφωμένο σκηνικό. Είναι ξεκάθαρο ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφονται σοβαρές μετακινήσεις του εκλογικού σώματος, το οποίο φαίνεται διατεθειμένο να δώσει μια ευκαιρία στον νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ. Η απειλή, κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο, είναι πλέον ορατή και ο αγώνας για την κατάληψη του προοδευτικού χώρου στην Κρήτη αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μένει να αποδειχθεί αν μπορούν να έχουν και πανελλαδικό αντίκτυπο.

prothesi2

Ικανοποιημένη η Κρήτη από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη

Το 57,9% του εξεταζόμενου δείγματος δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το έργο του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, έναντι 37,9% που εμφανίζεται λίγο έως καθόλου ευχαριστημένο από αυτό. Το έργο του περιφερειάρχη συγκεντρώνει μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης στους νομούς Ηρακλείου( 66,2%) και Ρεθύμνου (60,6%), ενώ οι θετικές απόψεις είναι μεν πλειοψηφικές, σαφέστατα όμως μειωμένες στους νομούς Χανίων (50,5%) και Λασιθίου (50,8%).

arnaoutakis

Υψίστης σημασίας έργο ο ΒΟΑΚ

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (93,2%) η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ είναι ένα έργο ύψιστης σημασίας που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια των μετακινήσεων, στην οικονομική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη όλης της Κρήτης.

voak

Σε ποσοστό 57,6% οι Κρητικοί αναγνωρίζουν και θεωρούν σημαντική τη συμβολή του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στην υλοποίηση του έργου, ταυτόχρονα όμως εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την ολοκλήρωσή του, καθώς το 68,3% πιστεύει ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν εξαγγελθεί. Οι πολύχρονες καθυστερήσεις και ματαιώσεις του έργου έχουν δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα δυσπιστίας, το οποίο μπορεί να αναστραφεί μόνο με την επίσπευση των διαδικασιών και την ταχύτερη εκτέλεση των έργων.

voak2