Κλήσεις για απολογία έχουν αποσταλεί σε δύο εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις οι οποίες αφορούν δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αφορά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και η δεύτερη την επονομαζόμενη σκευωρία της Novartis.

Ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της κλήσης προς απολογία για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην έρευνα που αφορά την υπόθεση της Novartis, στην οποία έχει συσχετιστεί και η μήνυση του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή για την Τετάρτη το πρωί έχουν κληθεί σε απολογία ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Και οι δύο αναμένεται, όπως έχουν δικαίωμα, να ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας,  που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να προετοιμάσουν την απολογία τους προκειμένου να αντικρούσουν τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται.

Τελευταίος αναμένεται να κληθεί σε απολογία ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Από την άλλη, για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, έχουν κληθεί σε απολογία τόσο ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς για τον οποίο η Βουλή είχε ασκήσει ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, όσο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.

Στη συνέχεια και αφού απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι η δικογραφία θα «χρεωθεί» πρώτα σε εισαγγελέα για να διατυπώσει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και ακολούθως τα μέλη του θα αποφασίσουν με βούλευμά τους σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση όλων των προσώπων – πολιτικών και μη – που μπήκαν στο κάδρο των ερευνών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με το βούλευμά τους οι δικαστές θα κρίνουν αν και ποια πρόσωπα ενδεχομένως βρεθούν στην επόμενη δικονομική φάση στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.