Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αντιστοίχως, φτάνουν αύριο το μεσημέρι, γύρο στις 13:00, τα πρώτα έξι, από τα 18 ως τώρα και 24 συνολικώς, μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R από τη Γαλλία.

Προηγουμένως, μεταξύ 12:00 – 12:30, όπως σημειώνεται από το ΓΕΑ, τα 6 Rafale, τα οποία θα πετούν Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία, θα πετάξουν σε κλειστό σχηματισμό πάνω από την Ακρόπολη, προτού κατευθυνθούν προς την 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στη Βοιωτία, όπου και θα προσγειωθούν τελικώς.

Συμφώνα με όσα έγραψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει πολύ σημαντικές εξαγγελίες, οι οποίες ωστόσο τη φορά αυτή δεν πρόκειται να αφορούν εξοπλιστικά, αλλά το προσωπικό, και πιο συγκεκριμένα τις ειδικές κατηγορίες αυτού που λαμβάνουν τα διάφορα επιδόματα «επικινδυνότητος», όπως οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών, το προσωπικό των υποβρυχίων, το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων (πτώσεως με αλεξίπτωτα και βατραχανθρώπων), ναρκαλλιευτών κλπ.

Το τι ακριβώς θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένουμε να το ακούσουμε αύριο στην Τανάγρα από τον ίδιο.

Αξίζει να σημειωθούν ορισμένες ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» από την αυριανή άφιξη των πρώτων Rafale.

  • Η πρώτη εξάδα μαχητικών που θα φτάσει αύριο θα είναι όλα μεταχειρισμένα, με λίγες σχετικώς ώρες πτήσεως, από τη Γαλλική Αεροπορία.
  • Η σύνθεση της πρώτης εξάδος είναι 2 διθέσια και 4 μονοθέσια αεροσκάφη, επί των οποίων θα επιβαίνουν 8 Έλληνες πιλότοι από αυτούς που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία.
  • Ο σχηματισμός θα έχει απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση του Istres στη Νότια Γαλλία και από εκεί με απευθείας πτήση (και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων) θα φτάσουν και θα προσγειωθούν στην Τανάγρα.
  • Στην Τανάγρα τα 6 αυτά αεροσκάφη, όπως και όλα τα υπόλοιπα, θα ενταχθούν στη δύναμη της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) με κωδικό κλήσεως «Γεράκι».
  • Κατά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, πετώντας πάνω από το Ιόνιο, θα τα περιμένουν να τα υποδεχτούν μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk.2 της «αδελφής» 331 Μοίρας Παντός Καιρού (331 ΜΠΚ), με κωδικό κλήσεως «Θησεύς», η οποία επίσης εδρεύει από την 114 ΠΜ της Τανάγρας.
  • Οι Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία, δεν έχουν εκπαιδευτεί απλώς να πετούν το νέο αεροσκάφος, αλλά έχουν εκπαιδευτεί ως «εκπαιδευτές εκπαιδευτών», προκειμένου εδώ στην Ελλάδα να εκπαιδεύσουν άλλους συναδέλφους τους και να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η εκπαίδευση των νεότερων συναδέλφων τους ώστε και η Μοίρα ως σύνολο να περάσει την αξιολόγηση του ΑΤΑ και να βγει «ετοιμοπόλεμη-επιχειρησιακή».
  • Δύο από τους πιλότους που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία εκπαιδεύτηκαν ως «δοκιμαστές» του αεροσκάφους, ώστε να πετούν με το κάθε αεροσκάφος μετά το πέρας της συντηρήσεώς του είτε σε επίπεδο Πτέρυγος Μάχης, είτε σε επίπεδο ΕΑΒ «συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου».
  • Τέλος, αλλά όχι έσχατο. Όπως έγραψαν και τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πριν δυο εβδομάδες, αναφορικώς με τις αναμενόμενες κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ, ο επί 3ετία Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος έτρεξε με απίστευτους ρυθμούς το όλο θέμα των προετοιμασιών μέχρι την άφιξη των Rafale, και αναμένεται να αποστρατευθεί, θα παρευρίσκεται σε αυτή την πιο σημαντική ίσως στιγμή της 40ετούς σταδιοδρομίας του ως Αρχηγός και όχι ως πολίτης.

Πολύ σημαντική ενέργεια από πλευράς πολιτικής ηγεσίας αποκλειστικά και μόνο από Ηθικής απόψεως και ουδέν έτερον!

2
1__1_