Σημαντική ημέρα για τη χώρα καθώς αναμένονται τα 6 από τα 24 μαχητικά rafale, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τόνισε πως αποτελεί την επισφράγιση της πολιτικής της κυβέρνησης με ένα πλέγμα συμμαχιών στην οποία εντάσσεται και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Είπε πως τα rafale αποτελούν εθνική κληρονομιά για τη χώρα.

Σε ερώτηση αν φοβάται θερμό επεισόδιο απάντησε πως οι ισχυρισμοί της Τουρκία δεν ευσταθούν και πως το κλίμα δεν βοηθάει αλλά υπονομεύει τον διάλογο ενώ έκανε λόγο για ρητορικές εξάρσεις.

Σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση ενώ τόνισε πως όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Αναφορικά με τον Eastmed αναφέρθηκε στις δηλώσεις του συμβούλου ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν ο οποίος άφησε «παράθυρο» αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών.

Για την πανδημία του κοροναϊού είπε πως υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αλλά συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ. Τόνισε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να σταθμιστούν τα δεδομένα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Αναφορικά με την παραλαβή των Rafale: «Θεωρώ ουσιαστικά και συμβολικά οτι είναι μια σημαντική μέρα, έρχονται τα 6 πρώτα Rafale από τα 24. Είναι η επισφράγιση μιας πολιτικής της κυβέρνησης με ένα πλέγμα διπλωματικών και αμυντικών συμμαχιών στο οποίο εντάσσεται βέβαια και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας διότι εμείς ως γνωστόν είμαστε μια ειρηνική δύναμη και δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ασφαλείας στην περιοχή ωστόσο πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι και για τα χειροτέρα σενάρια. Αυτό κάνουν όλες οι κυβερνήσεις που σέβονται τον εαυτό τους και που σέβονται τα δικαιώματα της χώρας και τους πολίτες τους, και θα έβαζα και άλλη μια διάσταση επειδή υπάρχει και η συμφωνία με την Γαλλία θεωρώ ότι συμβολικά είναι και η ελληνογαλλική αυτή συμπόρευση που επίσης επισφραγίστηκε με αυτή την σημαντική συμφωνία που έγινε τον Σεπτέμβριο. Μιλάμε για ευρωπαϊκά όπλα και το λεω αυτό γιατί έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο γαλλικής προεδρίας όπου η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης προχωρεί και αναμένεται να υιοθέτηση και το σχετικό κείμενο τον Μάρτιο οπότε και για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό».

Για την ενόχληση της Τουρκίας

«Προφανώς δεν είναι προτεραιότητα μας να κάνουμε πράγματα που δεν ενοχλούν την γειτονική χώρα. Οφείλουμε να θωρακίσουμε αμυντικά και διπλωματικά τη χώρα κι αυτό κάνει η κυβέρνηση έχοντας διαμηνύσει ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους ότι η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονιάς. Τα Rafale είναι εθνική κληρονομιά».

Για την ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ από το σποτ για τα Rafale

«Δεν ασπάζομαι αυτή τη γκρίνια, είδα τώρα και μια ανακοίνωση του σύριζα σχετικά με την εκδήλωση. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα και πρέπει να μείνουμε στην ουσία της μέρας και στο τι σημαίνει αυτό για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ο πρωθυπουργός μιλάει σήμερα, ο πρωθυπουργός είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και έχουν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές, τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε στην ουσία, αυτά είναι μικροπράγματα μπροστά στο μεγάλο πράγμα που είναι ότι έρχονται τα 6 Rafale και να σας πω ότι θα έχουμε άλλα 6 μέσα στο ’22 βάσει του προγραμματισμού κι άλλα 6 μέσα στο 2023. Δηλαδή προχώρησε πάρα πολυ γρήγορα αυτή η υπόθεση μετά τις συμβάσεις και οφείλουμε όλοι κι ένα ευχαριστώ και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυτές είναι πολύ χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες. Είναι πολύ άμεση η παράδοση και βεβαίως είναι έτοιμα να πετάνε από σήμερα».

Για το πόσο ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

«Βλέπουμε μια έξαρση ρητορική και με πάρα πολλές υπερβολές και προφανώς κι ανακρίβειες και ισχυρισμούς που δεν ισχύουν και δεν στέκονται κι οι οποίοι έχουν απαντηθεί και συνεχίζονται να απαντώνται στα πεδία που πρέπει από την Ελλάδα. Το κλίμα αυτό προφανώς δεν βοηθάει το διάλογο, τον υπονομεύει θα έλεγα, ωστόσο πρόκειται για ρητορικές εξάρσεις, και το λεω αυτό διότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι σπριντ, είναι ένας μαραθώνιος. Πρέπει πάντα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να κοιτάζουμε λίγο που βρισκόμασταν το ’20 με την κλιμάκωση και την ένταση που είχαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και που βρισκόμαστε σήμερα, που τα μηνύματα έχουνε γίνει σαφή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει η στρατηγική της Τουρκίας αλλά θέλω να πω ότι αυτή είναι μια έξαρση σε επίπεδο ρητορικής η οποία προφανώς δεν βοηθά. Εμείς δεν χαλαρώνουμε ποτέ σε σχέση με αυτό, είμαστε πάντα σε εγρήγορση, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι ειδικό αυτή την περίοδο, βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση ακόμα και για ένα τέτοιο σενάριο το οποίο προφανώς όλοι απευχόμαστε. Είναι στο χέρι της γειτονικής χώρας να επιλέξει το δρόμο που θέλει, το δρόμο του διαλόγου ή το δρόμο της έντασης».

Για το αν ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε συνάντηση με Ερντογάν

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επικοινωνία, το έχει πει και ο ίδιος, μια τέτοια συνάντηση θα έπρεπε να έχει και αντικείμενο. Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, ούτε κάτι στα σκαριά. Προφανώς και θέλουμε ανοιχτούς διαύλους πάντα και ανοιχτούς διαύλους σε όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντικό ότι άνοιξαν αυτοί οι δίαυλοι καθώς δεν υπήρχαν καν για ένα μεγάλο διάστημα μέχρι το φθινόπωρο του 2020. Για αυτό λεω να κοιτάμε και λίγο πίσω και συγκριτικά τα πράγματα».

Για το αν είμαστε έτοιμοι για πρωτοβουλίες ή να συμμαχήσουμε με άλλες χώρες του Νότου 

«Αυτή είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση που μόλις ανοίγει και επισήμως, είναι μια συζήτηση που θέτει τις προτεραιότητές της και η Γαλλική προεδρία. Υπάρχει προβληματισμός σε πολλές χώρες για τους όρους αυτούς και λόγω της πανδημίας και η οποία αν όντως τελειώνει να μην υπονομευτεί η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομικών την επόμενη μέρα ή στην επόμενη φάση που επίσης περιλαμβάνει και περισσότερες δαπάνες αμυντικές και βεβαίως δαπάνες που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Είναι μια συζήτηση που αφορά όλους, αφορά προφανώς και τις χώρες του Νότου και είχαν γίνει σχετικές επισημάνσεις και συζητήσεις και κατα την έλευση των ηγετών στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Έχει τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός. Ξεκινάει η συζήτηση και είμαστε και εμείς σε αυτή τη συζήτηση».

Για τον East Med και τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Έχουν δοθεί διευκρινήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπάρχει και μια τοποθέτηση του κ. Χοκστάιν που είναι ανώτερος αξιωματούχος του Στειτ Ντιπάρτμεντ για αυτά τα θέματα και ο οποίος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό στην περιοχή ανεξαρτήτως από τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα project αυτά τα κρίνει και η αγορά. Σε ότι αφορά την Ελλάδα εμείς δεν είμαστε παραγωγός ενέργειας, είμαστε κόμβος και θα είμαστε διακομιστικός κόμβος σε όποιο project και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Είναι μια από τις συζητήσεις ο East Med για τα project που βρίσκονται σε εξέλιξη, που συζητούνται και συμφωνούνται στην περιοχή. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως κομβική στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζεται ως πύλη εισόδου με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή μέσω της Αιγύπτου προς την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό project, το οποίο προχωράει και το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν ή δεν θα ήταν σε τόσο προχωρημένο στάδιο εάν δεν είχε προηγηθεί η συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Το project αυτό είναι καθαρή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο μέσω της Ελλάδας για εξαγωγή προς την Ευρώπη. Είναι μια συζήτηση που αφορά το τώρα, αφορά το μέλλον και το που πηγαίνουμε και σας θυμίζω ότι υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία τριμερής και με την Κύπρο. Υπάρχει το project επίσης που στηρίζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας –Κύπρου –Ισραήλ και βεβαίως εμείς έχουμε αναπτύξει τις υποδομές για αποθήκευση, και επανυγροποίηση NLG στην Αλεξανδρούπολη. Όλα αυτά τα project είναι πολύ σημαντικά και είναι project που μετατρέπουν την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο».

Για την πανδημία

«Υπάρχει μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ωστόσο υπάρχει ακόμα πίεση στο ΕΣΥ διότι έχουμε μεν την Όμικρον η οποία προχωρά πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι έχει μια ήπια νοσηρότητα αλλά ταυτόχρονα βιώνουμε και την ουρά της Δέλτα. Θέλω να πιστεύω ότι είναι το τέλος της Δέλτα, η οποία προκαλεί πολύ σοβαρές νοσήσεις άρα ίσως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος να σταθμιστούν τα δεδομένα, να σταθμιστεί και η επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων η οποία έχει πάει καλά, ωστόσο θα πρέπει σωρευτικά να αξιολογήσουν οι επιστήμονες τι σημαίνουν όλα αυτά μαζί ως προς τα μέτρα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη