«Η κυβέρνηση έχει δώσει σημασία στην αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης γυναικών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοράη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

Η κ. Συραγγέλα τόνισε πως στην δεύτερη έκθεση για τη βία καταγγέλθηκαν 4.464 περιστατικά από γυναίκες και έμφυλα άτομα.

Παράλληλα η υφυπουργός σημείωσε πως ο βιασμός έχει ισόβια κάθειρξη και κάλεσε τις γυναίκες να καταγγέλουν περιστατικά στην αστυνομία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαρίας Συρεγγέλας στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις καταγγελίες, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως κυβέρνηση δώσαμε μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων και όταν μάλιστα πολλοί τότε μας λέγανε ''δεν υπάρχουν καταγγελίες. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις που να έχουν πάει είτε στην Αστυνομία είτε οπουδήποτε να έχουνε βγει να καταγγείλουν'' και λέγαμε το ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το φαινόμενο. Το φαινόμενο υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σε κάθε περίπτωση γι’ αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις γυναίκες, προσπαθούσαμε να κάνουμε κάποιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, να ενημερώσουμε τις γυναίκες οτι υπάρχει ένα δίκτυο δομών στήριξης και φυσικά ότι αν απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα θα πρέπει άμεσα να καλούν το 100».

«Από τον Νοέμβριο του ’19 ανακοινωθήκαν τα τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας από την Αστυνομία και μάλιστα άρχισαν να στελεχώνονται από γυναίκες κι άνδρες αστυνομικούς κατάλληλα εκπαιδευμένους. Και όταν επίσης φέραμε στη Βουλή το νόμο για την προστασία της εργασίας όπου η χώρα μας πρώτη απ’ όλες τις χώρες έκανε κύρωση της σύμβασης της διεθνούς οργάνωσης Εργασίας για την βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας μας έλεγε τότε πολύς κόσμος ''μα δεν υπάρχουν καταγγελίες στο ΣΕΠΕ''. Ότι δεν υπήρχαν καταγγελίες δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν τα φαινόμενα, απλώς πλέον αυτό που είναι το πιο σημαντικό οι γυναίκες δεν σιωπούν και μιλούν, και δεν ανέχονται τέτοιου είδους φαινόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Συρεγγέλα.

Ερωτηθείσα πόσες καταγγελίες έχουν δεχτεί και τι φαινόμενα αφορούν, απάντησε: «Στη δεύτερη έκθεση για την βία που βγάλαμε πριν από λίγες μέρες όσον αφορά τις καταγγελίες που έχουν έρθει τις δικές μας δομές φιλοξενίας είναι 4.264 που είναι γυναίκες θύματα και ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. 4.264 ήταν στη τηλεφωνική γραμμή 15900, στα συμβουλευτικά κέντρα πάνω από 5.000».

Για την τηλεφωνική γραμμή 15900, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Σε αυτή τη γραμμή μπορούν να δεχτούν οι γυναίκες και ψυχολογική και νομική στήριξη αλλά ταυτόχρονα να τους ενημερώσουμε για το πλησιέστερο συμβουλευτικό κέντρο όπου και εκεί μπορούν να γίνουν δια ζώσης συνεδρίες με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς. Υπάρχουν και νομικοί που βοηθούν για τη νομική στήριξη των γυναικών. Υπηρεσίες δωρεάν που δεν ζητάμε εισοδηματικά κριτήρια, μπορεί να το πάρει οποιαδήποτε γυναίκα και ταυτόχρονα πλέον έχουμε βάλει και εργασιακή στήριξη σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ».

«Στους ξενώνες φιλοξενίας φιλοξενήθηκαν 198 γυναίκες με τα παιδιά τους. Οι καταγγελίες αφορούσαν κυρίως ενδοοικογενειακή βία χωρίς να πάει να πει ότι δεν υπάρχει και έμφυλη βία, βιασμός και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Επίσης επειδή πλέον υπάρχει αυτόνομο τμήμα για τη διαχείριση αυτών των καταγγελιών στο Σώμα Εργασίας και εκεί είχαμε έξαρση καταγγελιών. Δεν σημαίνει ότι είχαμε έξαρση της βίας ή ότι έχουν γίνει τώρα οι άνθρωποι οι βίαιοι απλώς τώρα οι άνθρωποι μιλούν περισσότερο και αυτό είναι το πιο σημαντικό να μιλούν», υπογράμμισε η ίδια.

«Τα θύματα αρχίζουν να μιλούν. Το κίνημα του #metoo βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες και κοινωνικές και πολιτικές για να μπορέσει να προχωρήσει, πλέον και η κοινωνία είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη. Όλοι μας είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα αυτά, δεν ανεχόμαστε πλέον τέτοιου είδους καταστάσεις», επισήμανε η υφυπουργός.

Ερωτηθείσα αν χρειάζεται επιπλέον νομική θωράκιση για τα θέματα κακοποίησης και ευαισθητοποίηση των διωκτικών αρχών, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε: «Από παλιά έχουν σταλθεί εγκύκλιοι στην Αστυνομία και από τον υπουργό αλλά και από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να είναι ιδιαίτερα on alert οι αστυνομικοί για τέτοιου είδους περιπτώσεις και φυσικά η νομοθεσία η οποία έχει αυστηροποιηθεί. Πλέον το αδίκημα του ομαδικού βιασμού τιμωρείται με ισόβια, η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας πλέον διώκεται αυτεπάγγελτα ενώ στο παρελθόν ήταν κατ’ έγκλιση και το έγκλημα της αιμομιξίας έχει γίνει κακούργημα από πλημμέλημα, που είχε απαξιωθεί το παρελθόν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχει δρομολογηθεί η συγκρότηση μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής διότι το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αυτό πλέον θα πρέπει να επεξεργαστεί για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση».

«Πολύ σημαντικό είναι το τι μαθαίνουν οι νέες γενιές, να υπάρχει μια αλλαγή στη νοοτροπία από στερεότυπα που θεωρούν ότι η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άνδρα, ότι πρέπει να υποκύπτει στις ορέξεις ενδεχομένως κάποιου άνδρα και ότι μπορεί να φταίει η γυναίκα όπως ήταν ντυμένη ή γιατί πήγε εκεί που αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να καταγγέλλουν και στις υπηρεσίες μας αλλά το πιο σημαντικό είναι να καταγγέλλουν στην Αστυνομία για να προχωράει η διαδικασία και η έρευνα και οτιδήποτε να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Όσον αφορά τη στήριξη τους γιατί οι γυναίκες αυτές περνούν έναν Γολγοθά και αυτό θέλει στήριξη και ψυχολογική και αν δεν έχουν δουλειά και εργασιακή. Μπορούμε να βοηθήσουμε, υπάρχουν 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα, μπορούν να βρουν πληροφορίες από το womansos.gr ή από το metooGreece.gr και υπάρχουν και τα τηλέφωνα ανάγκης που μπορούν να απευθυνθούν, και η γραμμή 15900 και το 100, και η γραμμή 1555 που είναι για το ΣΕΠΕ γιατί υπάρχουν και καταγγελίες για παρενοχλήσεις και βία στους χώρους εργασίας», διαμήνυσε κλείνοντας.