«Έχει ευθύνες ο Γιώργος Πατούλης αλλά όχι μόνο αυτός, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Ειδικότερα, αναγνώρισε πως η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων δεν είναι εύκολη.

Παράλληλα, για την χθεσινή δημοσκόπηση της Abacus για τον Alpha, είπε ότι στις δημοκρατίες δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι αλλά οι πολίτες. ασγασδγσ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Ο σεμνός αποτυχημένος δεν είναι αντιπαθής, ο αποτυχημένος αλαζόνας δεν μπορεί να είναι συμπαθής, είναι απολύτως αντιπαθής και περίμενα μια τέτοια μέρα να μην ξεκινήσει η τοποθέτηση της κας Βούλτεψη από το τι έγινε στο Μάτι και οτιδήποτε άλλο. Εδώ έχουμε μια κραυγαλέα αποτυχία πρόληψης, διαχείρισης την ώρα της κρίσης αλλά και αποκατάστασης. Και επειδή το βάζει σε αυτή τη βάση η κα Βούλτεψη, η δική μας η κυβέρνηση έκανε απολογισμό και ηττήθηκε στις εκλογές και ήρθαν αυτοί οι οποίοι θα εκκενώνανε τους δρόμους σε 20 λεπτά για να μείνουν οι άνθρωποι 10-15 και 20 ώρες στην Αττική Οδό, στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στα βαγόνια του ΟΣΕ, να πάνε να κοιμηθούνε στο αεροδρόμιο, ακόμα και σήμερα το πρωί να μην έχουνε ρεύμα από τον πρόσφατα ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΔΗΕ. Αν αυτή είναι η δομή του επιτελικού κράτους, της αριστείας να τα ρίχνει το κράτος στον κ.Πατούλη ο οποίος έχει ευθύνες ο κ.Πατούλης αλλά όχι τα βάλαμε με τον Πατούλη. Ποιον να δείξουμε, να δείξουμε τον Πατούλη! Τεράστιες ευθύνες έχει ο Πατούλης».

Για αυτό ζητάτε εκλογές;

«Εκλογές είχαμε ζητήσει πριν την κακοκαιρία απλά η ανικανότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια αποδεικνύει ότι έχουμε δίκιο».

Για το αν είναι έτοιμοι να μην κάνουν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν
 

«Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι η διαχείριση αυτών των καταστάσεων είναι εύκολη και είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα πει ότι αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι και ήταν αλλιώς δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Λεω όμως ότι τον Αύγουστο του ’21 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Τσίπρας πρότεινε να γίνει εθνική αρχή για τη διαχείριση των κρίσεων και την ανθεκτικότητα της χώρας, τότε ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό είναι στον σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, δεν χρειάζεται εθνική αρχή και πρέπει να βρούμε μια κυβερνητική λύση για να συγκροτήσουμε άλλο ένα υπουργείο και έφερε τον καλύτερο. Ο καλύτερος που είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο πλέον άριστος έφερε τον καλύτερο. Η διαχείριση των «καλύτερων» είναι αυτή και σήμερα ο ένας να δείχνει τον άλλο. Η κυβέρνηση τον Περιφερειάρχη, η Αττική Οδός τους πολίτες, οι βουλευτές της συμπολίτευσης την κυβέρνηση, οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί την Περιφέρεια, η Περιφέρεια τους πάντες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σαρωτικής επιτυχίας της ΝΔ. Εμείς έχουμε μάθει από τα λάθη μας και μπορούμε να είμαστε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί».

Για τη δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus 

«Στις δημοκρατίες δεν ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι αναλυτές ούτε τα κανάλια ούτε οι δημοσιογράφοι, ψηφίζουν οι πολίτες. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα να κάνει ο κ. Μητσοτάκης εκλογές και να δούμε τι γίνεται στη δημοσκόπηση της κάλπης. Εγώ την έχω κρατημένη τη δημοσκόπηση αυτή στον ηλεκτρονικό μου φάκελο και το βράδυ των εκλογών θα την ανασύρω και θα συγκρίνω τι θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα έχει η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ. Η Ελληνική Λύση είναι στο 2%; Βρωμάει από παντού».

Βγάλατε μια ανακοίνωση που κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας έστησε τη δημοσκόπηση δηλαδή η κυβέρνηση με τον Alpha έκαναν μια δημοσκόπηση για να βγάλουν μπροστά την κυβέρνηση και εσάς να ισοψηφείτε με το ΚΙΝΑΛ;

«Είναι μια εταιρεία που είναι η πρώτη της μέτρηση, δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ. Από ότι είδα έκανε 300 τηλεφωνήματα, είναι εκπληκτικό πως βλέποντας μόνο 8% ικανοποιημένοι από τη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάσταση η ΝΔ χάνει μόλις 3,5% την πρόθεση ψήφου. Θα δούμε το βράδυ των εκλογών πως αποτιμάει τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ο ελληνικός λαός».

Για το αν είναι κατ’επίφαση η πρόταση του κ. Τσίπρα για πρόεδρο απ'τη βάση 

«Δεν συμφωνώ με τον Πάνο, είναι μια πραγματικά δημοκρατική πρόταση που δίνει λόγο και δύναμη στα μέλη θέλω να πω όμως ότι όλες οι απόψεις και όλες οι κριτικές σε ένα μεγάλο πολυφωνικό, πολυτασικό δημοκρατικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ Δημοκρατική Συμμαχία είναι θεμιτές και συντροφικές. Έχουμε σε ενάμιση μήνα από τώρα συνέδριο, θα καταλήξουμε στις αποφάσεις μας, όλοι μαζί θα πορευτούμε ενωμένοι την επόμενη μέρα και θα διευρύνουμε και θα μετασχηματίσουμε το ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία σε ένα μεγάλο κόμμα που θα φιλοξενεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες ξεκινώντας από την ιστορική Αριστερά μέχρι το δημοκρατικό Κέντρο διότι αυτό το έχει ανάγκη ο προοδευτικός κόσμος και πάνω από όλα το έχει ανάγκη η χώρα. Άρα λοιπόν ναι στο διάλογο, όχι στην Βαβυλωνία και στην εσωστρέφεια, όλες οι απόψεις είναι θεμιτές και να συζητήσουμε επί των επιχειρημάτων και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και στο εξωτερικό».

Ακούστε τη συνέντευξή του