Η ώρα των απολογιών έχει φτάσει για την υπόθεση της επονοµαζόµενης «σκευωρίας» της Novartis και για άλλες υποθέσεις, µε κεντρικό ερευνώµενο πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο. Επειτα από ενδελεχή έρευνα, η οποία διήρκεσε πάνω από 18 µήνες, η ανακρίτρια του Ειδικού ∆ικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, καλεί σε απολογίες τα µη πολιτικά πρόσωπα τα οποία εµπλέκονται στην υπόθεση που από το 2018 απασχολεί έντονα την κοινή γνώµη και έχει ταλανίσει την πολιτική ζωή της χώρας. Πριν λίγες μέρες, το κατώφλι του Αρείου Πάγου πέρασαν ο δηµοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης.

Οι δύο κατηγορούµενοι φέρονται ως συµµέτοχοι στα αδικήµατα τα οποία αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ερευνάται για τη δράση ενός κυκλώµατος µε τη συµµετοχή εισαγγελικών λειτουργών, εκδοτών και δηµοσιογράφων, που στοχοποιούσε συγκεκριµένα πρόσωπα, όπως οι δέκα πολιτικοί των οποίων τα ονόµατα ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της Novartis.

Οι Κώστας Βαξεβάνης και Ιωάννης Φιλιππάκης ζήτησαν και έλαβαν προθεσµία προκειµένου να ενηµερωθούν επί της δικογραφίας που έχει σχηµατιστεί σε βάρος τους και αριθµεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες. Ο Ιωάννης Φιλιππάκης θα βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας στις 16 Φεβρουαρίου 2022 και ο Κώστας Βαξεβάνης στις 18 Φεβρουαρίου 2022, δίχως να αποκλείεται οι δύο κατηγορούµενοι να ζητήσουν και νέα προθεσµία.

Κατά περίπτωση, στους δύο κατηγορουµένους αποδίδονται τα αδικήµατα, σε βαθµό κακουργήµατος και πληµµελήµατος, της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή, της εγκληµατικής οργάνωσης - συµµορίας και της απόπειρας εκβίασης. Νωρίτερα, αναµένεται να απολογηθεί η δηµοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, η οποία έχει λάβει προθεσµία για τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι απολογίες δύο κατηγορουµένων στην υπόθεση, µη πολιτικών προσώπων.

Tο χρονικό της σκευωρίας 

Η υπόθεση έφτασε στην τακτική ∆ικαιοσύνη µε την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή σε βάρος του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, για οκτώ αδικήµατα σε βαθµό κακουργήµατος και πληµµελήµατος και συγκεκριµένα για ηθική αυτουργία σε κακουργηµατική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πληµµεληµατική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία πολιτικού αξιωµατούχου, δωροληψία υπαλλήλου και εγκληµατική οργάνωση-συµµορία. Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε από τη Βουλή µετά τις καταγγελίες για την ύπαρξη µιας σκευωρίας προκειµένου να εµπλακούν στο σκάνδαλο της φαρµακοβιοµηχανίας της Novartis τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

∆ύο ανώτεροι εισαγγελικοί λειτουργοί, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και η εισαγγελέας Εφετών, πλέον, Ελένη Ράικου αναφέρθηκαν αρχικά στο πρόσωπο του «Ρασπούτιν», ο οποίος επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ήλεγχε τα πάντα στον χώρο της ∆ικαιοσύνης και κατηγορείται ότι κινούσε υπογείως τα βήµατα προκειµένου να στηθεί η σκευωρία σε βάρος των δέκα πολιτικών αντιπάλων του τότε κυβερνώντος κόµµατος.

Η διαδικασία και τα βήματα μέχρι τις οριστικές αποφάσεις για τα πολιτικά και μη πρόσωπα που κατηγορούνται


Η σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ωστόσο, έφερε και άλλες αποκαλύψεις για τον άλλοτε αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, αρµόδιο για τα θέµατα καταπολέµησης της διαφθοράς, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, µε αποτέλεσµα τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, στο οποίο συµπεριλήφθηκαν και οι καταγγελίες του επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο και την εµπλοκή στην υπόθεση προσώπων όπως ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και οι δηµοσιογράφοι Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου.

Σύµφωνα µε το πόρισµα της Προανακριτικής Επιτροπής, βάσει του οποίου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του ∆. Παπαγγελόπουλου, «από όλο το αποδεικτικό υλικό προκύπτει µε σαφήνεια ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης παρενέβαινε µε την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις και τις διαµόρφωνε κατά τρόπο που µπορούσε να δηµιουργήσει οικονοµικό όφελος για αυτόν και τους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών όλων των µη πολιτικών προσώπων που εµπλέκονται στην υπόθεση, τελευταίος θα περάσει το «κατώφλι» της ανακρίτριας του Ειδικού ∆ικαστηρίου ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειµένου να απολογηθεί για οκτώ βαρύτατα αδικήµατα. Στη συνέχεια και αφού ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης δώσει τις δικές του απαντήσεις για τα όσα του αποδίδονται, θα αποφασιστεί και η περαιτέρω ποινική του µεταχείριση.

Αφού ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία, το ∆ικαστικό Συµβούλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου θα αποφασίσει οριστικά και αµετάκλητα εάν οι κατηγορούµενοι θα παραπεµφθούν στο εδώλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου.

Στην περίπτωση συγκρότησης του Ειδικού ∆ικαστηρίου µε κεντρικό κατηγορούµενο τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, θα πρόκειται για την τρίτη φορά που πολιτικά πρόσωπα φτάνουν στο εδώλιο µετά την υπόθεση Κοσκωτά και τη λίστα Λαγκάρντ.