Το μέγεθος των ζημιών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από την πρόσφατη κακοκαιρία αλλά και τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση παρουσίασε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενημέρωσε ότι «οι χιονοκαταιγίδες προκάλεσαν βλάβες σε 79 γραμμές Μέσης Τάσης ενώ στην κορύφωσή της 200 χιλιάδες νοικοκυριά σε 40 Δήμους έμειναν χωρίς παροχή. Την Τρίτη υπήρξε αποκατάσταση στο 50% ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας επανήλθε το ρεύμα στο 97,5%. Για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες κινητοποιήθηκαν πάνω από 200 άτομα. Ποιος μπορεί πράγματι να αξιολογήσει εάν ήταν αποτελεσματική η επέμβαση του ΔΕΔΔΗΕ στην αποκατάσταση την στιγμή που υπήρξαν σπίτια χωρίς ρεύμα για 3- 4 εικοσιτετράωρα; Υπήρξαν αστοχίες και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει έστω και ένα σπίτι χωρίς ρεύμα για 4 ημέρες».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι για την στήριξη του ΔΕΔΔΗΕ έχουν ήδη προκηρυχθεί 764 προσλήψεις ενώ εντός του πρώτου τριμήνου 2022 θα προκηρυχθούν άλλες 370 θέσεις.

Παράλληλα τόνισε είναι σε εξέλιξη, έργα υπογείωσης 320 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου ενώ εντός του 2022 θα προχωρήσει η υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων και το 2023 η υπογείωση 1.500 χλμ εναέριου δικτύου.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι ήδη έχουν διατεθεί 1,7 δις ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ εκτίμησε ότι επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν αναστολή ΥΚΩ δεν θα κληθούν να το πληρώσουν. μέγεθος των ζημιών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από την πρόσφατη κακοκαιρία αλλά και το πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση παρουσίασε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια ενεργειακή επανάσταση η οποία διασφαλίζει σταθερές και προσιτές τιμές ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Διασφαλίζει χιλιάδες θέσεις, νέες θέσεις εργασίας. Μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική κρίση και με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε και το περιβάλλον αλλά και πετυχαίνουμε την κλιματική ουδετερότητα.

Για αυτό το λόγο νομίζω ότι η απόφαση για το τι πρέπει να ψηφίσει ένας βουλευτής με όλα αυτά που έχω πει στην ερώτησή σας για την πρόταση μομφής είναι πολύ εύκολη».