Με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του έδωσε απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, καλώντας τους βουλευτές  σε καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην περιπέτεια υγείας της βουλευτή Επικρατείας και πρώην υπουργού της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, εκφράζοντας την πίστη ότι θα βγει και πάλι νικήτρια.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άκαιρη την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και μια απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που «φυλλορρούν» προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εξάγει τα εσωκομματικά της προβλήματα».

Πότε θα ζητήσετε συγγνώμη για την άθλια σκευωρία της Novartis;

Ο πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στη σκευωρία Novartis, την οποία χαρακτήρισε την αθλιότερη σκευωρία από καταβολής του ελληνικού κράτους. Αναφερόμενος στους δημοσιογράφους που καλούνται ως κατηγορούμενοι, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως όσοι κατηγορούνται είναι γιατί κατασκεύασαν ψεύτικα στοιχεία. «Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, 4 στελέχη του κόμματός μας, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ. Ντροπή σας! Μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Θυμήθηκε τώρα τις εκλογές για να κλείσει εσωκομματικές πληγές

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα πει ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να παραμείνει δεύτερο κόμμα και όχι τρίτο, στη Βουλή. Ο πρόεδρος του με επιβεβαιώνει με μια αμήχανη πρόταση μομφής, που δηλώνει το υπαρξιακού του πρόβλημα. Δηλώνει την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του παραμένει συσπειρωμένος χωρίς οι δυνάμεις του να φυλλορροούν. Θυμήθηκε τώρα τις εκλογές για να κλείσει εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν πριν το συνέδριό του.

Ο Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλά, να διαστρέφει την αλήθεια και να κατασκευάζει μια εικόνα καταστροφής. Μια πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα! Θα αποδομήσουμε ένα προς ένα τα ψέματα σας, γιατί ξεπεράσατε τον χειρότερο εαυτό σας.

Παρουσιάζετε μια γονατισμένη χώρα με τους πολίτες της να σας παρακαλούν να κυβερνήσετε ξανά. Δεν χρειάζονται όμως ούτε άλλα ψέματα ούτε άλλη τοξικότητα. Όσοι σας άκουσαν πιστεύω έχουν κλείσει την τηλεόραση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που πεί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του».

Για το κυβερνητικό έργο

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναδρομή στους 31 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, παρατηρώντας ότι συνοδεύτηκαν από επιτυχίες, παρά τις αντιξοότητες, τις προκλήσεις και την πανδημία. Παράλληλα, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για ψεύτικη πραγματικότητα και τόνισε ότι η οικονομία και η κοινωνά στάθηκαν όρθιες.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι διπλωματικά και αμυντικά ισχυρότερη από ποτέ. Με την οικονομία και την κοινωνία όρθιες απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού. Με την παιδεία και την υγεία να αναβαθμίζονται και το κράτος να ψηφιοποιείται. Οι φόροι μειώνονται και οι πιο αδύναμοι προστατεύονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Και συνέχισε: «Εδώ και δύο χρόνια, η Πολιτεία στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάλυψε τις αμοιβές και την ασφάλιση όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε οφειλές και κυρίως κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας παντού στη χώρα. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%.»

«Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο εδώ και 10 χρόνια»

«Δεν μπορώ να μην σταθώ στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που όλοι οραματιζόμαστε. Που δεν είναι άλλη από την αμυντική και διπλωματική μας πολιτική. Αυτή που πλαισιώνεται και από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς μας στο μεταναστευτικό. Το 2019 μετανάστες και πρόσφυγες που βρισκόντουσαν σε δομές ήταν 65.000, σήμερα είναι περίπου οι μισοί. 121 παλιές δομές, πολλές από αυτές ήταν τρώγλες, έγιναν 34 και τώρα είναι ανθρώπινες. Οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο εδώ και 10 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση»

«Ο δεύτερος πυλώνας μας εδράζεται στην κοινωνική μας πολιτική. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ένα σαφές πλαίσιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως και περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς. Προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Ο καινοτόμος θεσμός του πρώτου ενσήμου, έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους. Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση. Δώσαμε δουλεια σε ΑΜΕΑ και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Αλλά και 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί».

Υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και έχουμε προσλάβει 12.000 επαγγελματίες υγείας

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι όποιες αστοχίες, δεν μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνηση και έχουμε προσλάβει 12.000 επαγγελματίες υγείας. Το 84% των ενηλίκων είναι πια θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλυτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες».

Για το ζήτημα της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτά για όσους αντιλαμβάνονται νηφάλια την αλήθεια. Εσείς λέγατε ότι βάζετε πλάτη ενώ ναρκοθετούσατε τις προσπάθειές μας. Τα ακούνε αυτά όσοι έλεγαν ότι τα εμβόλια ξεστοκάρονται; Όσοι ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία όταν άνοιγαν και το ανάποδο και είχαν την ευθύνη των διαδηλώσεων εν μέσω πανδημίας. Όσοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες;», είπε ο πρωθυπουργός με τον Παύλο Πολάκη να εξεγείρεται από τα έδρανα. 

«Ο κ. Πολάκης παρότι δεν τον ανέφερα, αναγνώρισε τον εαυτό του σε αυτό το οποίο είπα. Συγκρατήστε τον κύριε Τσίπρα, επιτέλους! Μην είναι τόσο προφανής η ταύτισή του μαζί σας, συνέχεια, δεν σας κάνει καλό!», είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας στον κ. Φουρθιώτη

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώνοντας τον ότι το κόμμα του βρισκόταν πίσω από τις πορείες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, την ώρα που δεν ψήφιζε στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια προς το συμφέρον της χώρας.

Ακόμη, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μίλησε σήμερα στη Βουλή για τον Μένιο Φουρθιώτη: «Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας στον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Γι' αυτό την κάνατε την πρόταση δυσπιστίας, ε; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στον Φουρθιώτη. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;».

Ακόμη, στάθηκε στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα της χώρας, τονίζοντας ότι «θωρακίζουμε τα σύνορά μας», κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα Rafale και εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έστειλε ούτε ένα στέλεχός του στην τελετή παραλαβής των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών.


Για την κακοκαιρία «Ελπίς»

Σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους ποτέ δεν την έμαθαν και ποτέ δεν την διατύπωσαν». Και συμπλήρωσε: «Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς περάσαμε μέσα από τις θύελλες με τις λιγότερες απώλειες. Η συγγνώμη δεν είναι μία απλή λέξη. Είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της επιχειρησιακής ανεπάρκειας ενός ιδιωτικού φορέα και της οργανωτικής αδυναμίας του κράτους».

Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Για τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Η κοινωνική πολιτική, εγγύηση για τα ωράρια και τις υπερωρίες. Περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς, προστασία για την αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Θεσμός του πρώτου ενσήμου με οικονομική ενίσχυση. Η απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους.

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα προσφέρει πλήρη ανταποδοτικότητα και υψηλές συντάξεις. Τον Δεκέμβριο πολλοί δικαιούχοι επιδομάτων έλαβαν έκτακτη ενίσχισυη. 2.000 άνεργοι ΑΜΕΑ προσλήφθησαν στο δημόσιο. Πολλά άλλα μέτρα, όπως τα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί. Δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Οι δράσεις ψηφιοποίησης σε υπηρεσίες, οι αύλες συνταγογραφήσεις και πολλά άλλα που αφορούν αυτούς που μπορούν να εκτιμήσουν, όχι με όσους συνομιλούσαν μόνο με εργατοπατέρες και κρατούσαν τους πολίτες ομήρους. Αυτούς που επί 4 χρόνια δεν ενεργοποίησαν καν το 112».  Ξεχωριστή μνεία  έκανε ο πρωθυπουργός στα 118 πρότυπα και πειραματικά σχολεία που ιδρύθηκαν. 164 νέα προγράμματα σπουδών. 16.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.