Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη και την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα εξηγεί στα «Π», ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Όπως τονίζει, «Στεκόμαστε δίπλα στους δήμους και συνεχίζουμε με συνεση, μεθοδικότητα και σχέδιο να βοηθάμε – στην πράξη – στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορεί να επιτελεί τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο».

Την περασµένη Κυριακή, η κυβέρνηση δήλωνε πως ο κρατικός µηχανισµός ήταν έτοιµος για την κακοκαιρία. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν. Υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους;

Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει να υποτιµούµε το αντικειµενικό γεγονός ότι επρόκειτο για ένα έντονο καιρικό φαινόµενο, το οποίο δεν είχε προηγούµενο εδώ και αρκετές δεκαετίες στην Αθήνα. Η χιονόπτωση που υπήρξε ήταν πολύ ισχυρή, ακόµα και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αναφορικά µε την πρόβλεψη των καιρικών φαινοµένων, η αίσθηση που αποκοµίσαµε στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις που προηγήθηκαν είναι ότι τα καιρικά φαινόµενα θα εξελίσσονταν πιο έντονα από το µεσηµέρι της ∆ευτέρας και έπειτα. Αποφασίστηκε να µείνουν κλειστά τα σχολεία τη ∆ευτέρα και την Τρίτη, δεδοµένων και των περιορισµών που επιβάλλουν τα υγειονοµικά πρωτόκολλα στη διά ζώσης λειτουργία της Εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα, τα σηµαντικά προβλήµατα που ανέκυψαν καταδεικνύουν την ανάγκη το νέο πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία -το οποίο έχει δηµιουργηθεί µετά το 2019, από την κυβέρνηση- να εξελιχθεί ακόµα περισσότερο. Ενα νέο υπουργείο που πρέπει να διαχειριστεί δήµους, περιφέρειες, ∆Ε∆- ∆ΗΕ, Πυροσβεστική, Αστυνοµία και Στρατό χρειάζεται µια δουλειά θεσµικής µνήµης για να γίνει αυτό καλύτερα.

πετσασ
Είναι απολύτως σαφές, όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, ότι ο κρατικός µηχανισµός δεν βρίσκεται ακόµη στο επιθυµητό σηµείο ετοιµότητας το οποίο απαιτείται ώστε να αντιµετωπίζει φαινόµενα τόσο µεγάλης έντασης, όπως η πρόσφατη κακοκαιρία. Και σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανάγκη να βελτιωθεί ο συντονισµός µεταξύ κράτους, Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών.

Πέραν, εποµένως, της ειλικρινούς συγγνώµης, την οποία ζητούµε από τους συµπολίτες µας, και έχοντας αποδείξει ότι αναγνωρίζουµε τα λάθη µας και µαθαίνουµε από αυτά, εργαζόµαστε για να έχουµε καλύτερα αποτελέσµατα στο µέλλον. Θέτουµε τον πήχη των απαιτήσεων υψηλότερα από το αποτέλεσµα της διαχείρισης που υπήρξε και σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούµε συνεχώς να βελτιωνόµαστε απέναντι στις διαρκώς αυξανόµενες ανάγκες αντιµετώπισης τέτοιων ασυνήθιστων καιρικών φαινοµένων, τα οποία εκδηλώνονται ως συνέπεια της κλιµατικής κρίσης.

Αρκετοί δήµοι και περιφέρειες διαµαρτύρονται ότι δεν έχουν τα µέσα, το ανθρώπινο δυναµικό και τους πόρους για να διαχειριστούν τα µεγάλα και σοβαρά προβλήµατα. Εχετε στον σχεδιασµό σας τη µεταφορά πόρων και αρµοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Στόχος µας στο υπουργείο Εσωτερικών είναι να ενδυναµώσουµε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια προκειµένου να αναβαθµιστεί σε όλο το εύρος των αρµοδιοτήτων της. Εχοντας αποκαταστήσει την εµπιστοσύνη στην Ελλάδα και την εθνική µας οικονοµία, στηρίζουµε την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Στο σκέλος των φυσικών καταστροφών από θεοµηνίες, είτε αφορά περιουσίες πολιτών είτε έργα υποδοµών αρµοδιότητας των δήµων και των περιφερειών, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αντιδρά πιο γρήγορα και πιο γενναία από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Στηρίζουµε εµπράκτως τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιµετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, πολλές από τις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι συνδέονται µε την κλιµατική κρίση.

Το περασµένο έτος δόθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισµό σε πληγέντες δήµους της χώρας συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ και από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων σε δήµους και περιφέρειες της χώρας 123,4 εκατ. ευρώ. Στην προκειµένη περίπτωση της πρόσφατης κακοκαιρίας, αποφασίσθηκε -έπειτα από απαίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη- να δοθούν άµεσα αποζηµιώσεις στους οδηγούς οι οποίοι δοκιµάστηκαν στην Αττική Οδό καθώς και στους πολίτες που ταξίδεψαν µε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα.Οπως, µάλιστα, σηµείωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συµβούλιο, είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν µε αυτήν τη διαδικασία συµπολίτες µας που υπέστησαν βλάβη.

Αναφορικά µε τους πόρους που διαθέτουµε για την Αυτοδιοίκηση, έχουµε αποδείξει ότι δεν υπάρχει για εµάς µεταφορά αρµοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Για παράδειγµα, σε επίπεδο δευτερογενούς νοµοθεσίας, προχωρήσαµε άµεσα στην έκδοση της πρόσκλησης ύψους 40 εκατ. ευρώ για το πρόγραµµα «Αργος», που θα βοηθήσει τους δήµους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν µε το νέο.