Υπό το πρίσμα της ακραίας έντασης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η σημερινή επίσκεψη, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, του Νίκου Δένδια στη Μαριούπολη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για μια σειρά από λόγους.

Το μήνυμα Δένδια στους Ελληνες ομογενείς

Ο κ. Δένδιας πριν από την αναχώρησή του για την Ουκρανία είχε στείλει μήνυμα μέσω Τwitter στους ομογενείς, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό των Ελλήνων ομογενών, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές».


Επίσκεψη στο σχολείο εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Σαρτανά

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το 8ο Σχολείο Ειδικής Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Σαρτανά. 

Κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς, τον πρόεδρο της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης Σαρτανά και μέλη της ελληνικής κοινότητας των χωριών Σαρτανά και Τσερμαλίκ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων του Σαρτανά

Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων ομογενών του Σαρτανά, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

Σε εγκάρδια τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για την επίσκεψή του στη Μαριούπολη, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας και για την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το Γενικό Προξενείο της στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουλέμπα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την απόφασή της να μην αποσύρει το προσωπικό της Πρεσβείας της στο Κίεβο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα, ως θέση αρχής, στηρίζει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.


Την Τρίτη θα ενημερώσει τα κόμματα 

Την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Στις 10 το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επικοινωνία με τον Γιώργο Κατρούγκαλο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10:45 θα μιλήσει με τον Ανδρέα Λοβέρδο του Κινήματος Αλλαγής και στις 12 το μεσημέρι με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Αντώνη Μυλωνάκη.

Στις 12:30 ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη του ΜέΡΑ25, στις 13:00 θα μιλήσει με τον Γιώργο Μαρίνο του ΚΚΕ και στις 13:30 με τον Γιάννη Μπουγά της Νέας Δημοκρατίας.