Βολές στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οξύνει το πολιτικό κλίμα της χώρας, άφησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για χουλιγκανοποίηση της πολιτικής με αφορμή και το επεισόδιο Πολάκη στη Βουλή.

Παράλληλα, σε σχέση με την κακοκαιρία είπε ότι έγιναν λάθη χειρισμοί και εκτιμήσεις που χρωμάτισε αρνητικά την διαχείριση ενώ αναφέρθηκε και στην συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους πολίτες, ενώ αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, έφερε ως παράδειγμα και δυο φίλους του που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι

Σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως έχουν περιοριστεί από τις 133.000 σε 80.000. Τόνισε πως θα δοθεί το βάρος σταδιακά στις επικουρικές και τις συντάξεις του εξωτερικού, ενώ για τον κατώτατο μισθό είπε ότι λόγω της μείωσης των εισφορών ο εργαζόμενος έχει δει αύξηση πάνω από 4%.

Ακόμη σημείωσε ότι στο τέλος Απριλίου θα υπάρξει μια ακόμη έμπρακτη απάντηση κοινωνικής πολιτικής. Είπε πως η αύξηση θα είναι σημαντική.

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε πως στο τέλος του εξαμήνου θα ξεκινήσει η ισχύς του μέτρου από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά η ανεργία ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης ενώ είπε πως επιχειρείται μια νέα προσέγγιση και νόμος για την κατάρτιση και τα χρήματα θα δοθούν σε δεξιότητες για άνεργους ή εργαζόμενους.

Σημείωσε πως στόχοι του είναι η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, να πάρει «σάρκα και οστά» η ψηφιακή κάρτα, η περαιτέρω αποκλιμάκωση στην απονομή των συντάξεων και μέτρα στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και ισότητας. 

Αναλυτικά η συνέντευξή του

Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή: Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να οξύνουμε και γιατί δεν πάει και στο ίδιο το ταπεραμέντο του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και διότι δεν εξυπηρετεί τον τόπο. Η όξυνση ποτέ δεν εξυπηρετεί τον τόπο. Ο καθένας έχει τα επιχειρήματα του μπορεί να πείθει ή να μην πείθει ανάλογα με τη βασιμότητά τους. Φαίνεται ότι η όξυνση και ο τοξικός πολιτικός λόγος είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους εσωκομματικούς ή επειδή έχουν ένα ιδιότυπο κόμπλεξ ανωτερότητας και τους φαίνεται αδιανόητο ότι αφού βρέθηκαν στην εξουσία μετά από πολλές εκλογές που παίρναν 3 -4% και έγιναν κατά την άποψή τους οι Τσε Γκεβαρα της Ευρώπης με τη δημοσιότητα που είχε πάρει η διακυβέρνησή τους διεθνώς για τους λάθος λόγους τους, φαίνεται αδιανόητο ότι επέστρεψαν στην αντιπολίτευση. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες φαινόμενα που δεν παραπέμπουν μόνο σε τοξικότητα αλλά σε χουλιγκανοποιήση της πολιτικής ζωής. Αναφέρομαι και στο επεισόδιο με τον κ. Πολάκη και σε αυτά που έγιναν χθες στη Βουλή αλλά αναφέρομαι και στην ίδια την παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, και στις ανακοινώσεις του κόμματος κατά καιρούς. Εδώ υιοθετείται ένα στυλ το οποίο εμάς μας ωφελεί κομματικά διότι δείχνει μια σαφή διαφορά ήθους ανάμεσα στα δύο κόμματα αλλά αυτό το πράγμα το οποίο έχει υιοθετήσει ως αντιπολίτευση στην πραγματικότητα είναι μια χουλιγκανική αντιπολίτευση. Και δεν θυμάμαι ποτέ να υπάρχει τέτοιου είδους αντιπολίτευση στην Ελλάδα ακόμα και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ότι έκανε την περίοδο ‘12-’14 νομίζω ότι δεν είχε φτάσει τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας σε αυτές τις ακρότητες .

Aν είναι ευχαριστημένος από τη διαχείριση του καιρικού φαινομένου Ελπίδα

Συζητάμε λίγες μέρες μετά την κρίση και τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την χιονοκαταιγίδα και είναι λογικό στο επίκεντρο της προσοχής να είναι τα λάθη που έγιναν και τα οποία τα παραδέχτηκε η κυβέρνηση και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως λόγω του ότι κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση και θελουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα προφανώς η κυβέρνηση έχει δώσει μια σειρά από άλλες πετυχημένες μάχες, δεν θα σας πω για την οικονομία ή το τι εγινε στο δικό μας υπουργειο αλλά θέλω να θυμίσω ότι με αυτή την κυβέρνησης έγινε μια πετυχημένη μάχη στο πεδίο της μετανάστευσης και της εξαγωγής μεταναστών που έγινε από την Τουρκία στον Έβρο με συντονισμό των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής προστασίας. Το ίδιο ήταν πετυχημένη η μάχη και με τους εμβολιασμούς πάλι με συμμετοχή της πολιτικής προστασίας επομένως θέλω να πω ότι δεν είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό, υπήρχαν λάθος χειρισμοί, λάθος εκτιμήσεις που χρωμάτισε αρνητικά την όλη διαχείριση.

Αναφορικά με τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό

Το έχω ζήσει και προσωπικά με δύο φίλους μου που εγκλωβίστηκαν στην Αττική οδό και οι οποίοι δεν μπήκαν σε μια λογική που αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Αυτό που ενδιαφέρει τον μέσο άνθρωπο είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, να διορθώνονται τα λάθη και αυτό είναι το οποίο θα επιδιώξουμε.

Αναφορικά με την υπόθεση Φουρθιώτη

Εγώ όταν πήγα στο υπουργείο βρήκα τη νομοθετική ρύθμιση Βρούτση αυτήν εφαρμόσαμε. Θέλω να σημειώσω ότι την νομοθετική ρύθμιση που εφαρμόσαμε την εκθείασε προχθές ο κ. Τσίπρας άρα υποθέτω ότι εκθειάζει και τη δική μας συμπεριφορά που εφαρμόσαμε αυτή τη ρύθμιση. Και όχι μόνο την εφαρμόσαμε σε σχέση με το πλαφόν στη συνέχεια μετά την ερευνά που κάναμε στείλαμε και την όλη υπόθεση στη Δικαιοσύνη άρα πήγαμε αρκετά βήματα παραπέρα, και η δίωξη που ασκείται έχει ως βάση της τη διαβίβαση των σχετικών εγγράφων από το υπουργείο Εργασίας στη Δικαιοσύνη.

Είναι ένα θέμα το οποίο θεωρείτε ότι απασχολεί τον κόσμο ή θεωρείτε ότι είναι μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα;

Όταν σας είπα για τη χουλιγκανοποίηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσα και αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν αναφέρθηκαν σε αυτό το θέμα, κανένας μόνο ο κ.Τσίπρας ο οποίος έχει επιλέξει προφανώς να ακολουθεί αυτή τη γραμμή, και αυτό το είδαμε και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ χθες που αν είναι δυνατόν στήριξε τα όσα έγιναν από τον κ. Πολάκη στη Βουλή. Αυτό ξεπερνάει τη φαντασία του μέσου πολίτη.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι προκαταλαμβάνει δικαστικές αποφάσεις. Μιλούν για θεσμική εκτροπή για το γεγονός ότι αναφέρθηκε ο κ. Πρωθυπουργός σε εν εξελίξει υποθέσεις, δεν είναι παράδοξο να το λεει η αντιπολίτευση που θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να βγαίνει και να μοιράζει καταδικαστικές αποφάσεις από του βήματος της Βουλής;

Προφανώς έχει βγει και ξανά-βγει ό ίδιος ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλοντας καταδίκες, υπάρχουν επίσης δηλώσεις υπουργών του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου που μιλάνε με τους ίδιους τόνους. Είναι κωμικοτραγικό από την πλευρά τους να κουνούν το δάχτυλο ειδικά για αυτό προς τη δική μας παράταξη αλλά ο πρωθυπουργός δεν προανήγγειλε καμιά καταδίκη έκανε μια πολιτική τοποθέτηση.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις

Την περσινή χρονιά είχαμε ρεκόρ έκδοσης συντάξεων. Το 2019 βγήκαν 123 χιλιαδες αποφάσεις για εκκρεμείς συντάξεις, το ’20 161 χιλιάδες αποφάσεις, πέρυσι 225 χιλιαδες αποφάσεις που είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εκκρεμότητες, υπάρχουν ακόμα βεβαίως και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα όχι με συνθήματα και φωνές, με συστηματική δουλειά που κάνουμε χρησιμοποιώντας εργαλεία της τεχνολογίας. Έχουν περιοριστεί πια οι εκκρεμείς συντάξεις από 133 χιλιαδες που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή στις 80 χιλιαδες συντάξεις. Με τους ρυθμούς που περιορίζονται θα πετύχουμε το στόχο μας να μην έχουμε εκκρεμείς υποθέσεις σε υπερημερία κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Επομένως ελέγχουμε την κατάσταση και θα δώσουμε το βάρος μας σταδιακά στις επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις εξωτερικού απλώς ξεκινήσαμε από εδώ γιατί έπρεπε να μπει μια προτεραιοποίηση. Προφανώς βγαίνουν και επικουρικές συντάξεις αλλά το βάρος πέφτει στις κύριες γιατί το ποσό που έχει να εισπράξει ο κάθε συνταξιούχος είναι 7-10 φορές μεγαλύτερο από την επικουρική.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό

Με τις μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης, με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τις φορολογικές παρεμβάσεις και με τη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού μέχρι τώρα ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει δει συνολικά στην τσέπη του μια αύξηση από 4 έως 5,5% με τη ΝΔ. Και όλο αυτό συνέβη σε μια περίοδο πολύ δύσκολη που χαρακτηρίστηκε από τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, με ύφεση 9% το 2020.Τώρα καθώς η οικονομία μπαίνει σε έντονα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αυτό θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες του εργαζομένου με την απόφαση της κυβέρνησης που θα ισχύσει στο τέλος Απριλίου και στον κατώτατο μισθό. Εκεί θα υπάρξει άλλη μια έμπρακτη απάντηση στα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά της αντιπολίτευσης που επιχειρούν όλοι μαζί να μονοπωλήσουν την κοινωνική ευαισθησία. Απέναντι στα συνθήματα θα απαντήσουμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη.

Άρα δεν θα είναι συμβολικό το νούμερο που θα δούμε τον Μάιο

Όχι θα είναι σημαντική αύξηση αλλά δεν μπορώ να την προσδιορίσω γιατι δεν έχει κλείσει επισήμως η αποτίμηση της χρονιάς και φυσικά τώρα ξεκίνησε η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Όταν όλα αυτά θα κλείσουν η κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και των στοιχείων που εν τω μεταξύ θα επισημοποιηθούν θα οριστικοποιήσει και την απόφασή της αλλά οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι σίγουροι ότι πέραν των όποιων μέχρι τώρα αυξήσεων έχουν μπει στη τσέπη τους θα δουν σημαντικότερες αυξήσεις από την νέα απόφαση για τον κατώτερο μισθό. Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα απλά της βούλησης της κυβέρνησης απλά να είναι «καλή» απέναντι στους εργαζομένους, όλοι που ασχολούμαστε με την πολιτική θέλουμε να είμαστε καλοί εμείς μπορούμε απλώς να έχουμε μια κοινωνική αποτελεσματικότητας γιατί έχουμε βάλει θεμέλια γερά στην οικονομία με τη φορολογική μας πολιτική, με την δημοσιονομική μας πολιτική, με την ασφαλιστική μας πολιτική, με την εργασιακή μας πολιτική. Επέτρεψε η πολιτική μας συνολικά να πάρει μπρος η οικονομία, να γίνουν νέες επενδύσεις, να αυξηθεί το εθνικό εισόδημα και για αυτό το λόγο μπορούμε να μιλάμε έτσι όπως μιλάμε σε σχέση με τον κατώτερο μισθό.

Για τη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Έχουμε θέσει ως στόχο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να ξεκινήσει να λειτουργεί ο καινούργιος θεσμός της ψηφιακής κάρτας για τους εργαζομένους. Η εκκίνηση θα γίνει από τις τράπεζες και από τα super market και μετά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς καλύπτοντας και μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Θα είναι υποχρεωτική, ως τέτοια έχει προβλεφθεί από το νόμο, είναι ένα αίτημα της ΓΣΕΕ το οποίο αυτή η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει δάχτυλο δεν το έκανε παρότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μια εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου, του 8ώρου και των υπερωριών διότι σε πραγματικό χρόνο μπορεί να καταγράφεται η άφιξη του εργαζομένου, η αναχώρησή του από τη δουλειά, πόσες ώρες έκανε υπερωρία και αυτό δεν θα το ξέρει μόνο ο εργαζόμενος και ο εργοδότης θα το ξέρει το ίδιο υπουργείο Εργασίας καθώς όλα αυτά θα είναι καταγεγραμμένα σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο. Άρα θα υπάρχουν έλεγχοι, διασταυρώσεις και είναι ο καλύτερος τρόπος η χρήση των νέων τεχνολογιών για την εγγύηση του ωραρίου των εργαζομένων αλλά και για να υπάρξει μια ισότητα των όπλων στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων διότι υπάρχουν επιχειρηματίες που τηρούν το νόμο και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν τον τηρούν αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο αθέμιτα πλεονεκτήματα απέναντι των ανταγωνιστών τους. Άρα είναι ένα μέσο δικαιοσύνης η ψηφιακή κάρτα με έντονο πολιτικό και κοινωνικό χρώμα.

Για τη μείωση της ανεργίας 

Η ανεργία έχει πέσει συνολικά από το 17,2% που την παραλάβαμε από το ΣΥΡΙΖΑ στο 13,3% και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης και επετεύχθη σε πολύ δύσκολες συνθήκες και συνέχισε να μειώνεται η ανεργίας μετά τη λήξη των προστατευτικών μέτρων για τον κορονοϊό. Μείωση μικρότερη υπάρχει και τους νέους αλλά πρέπει να καταβληθεί προφανώς προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα να αντιμετωπιστεί η ανεργία συνολικά και ακόμη περισσότερο η ανεργία των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων. εμείς για αυτό τον λόγο βασιζόμαστε μεταξύ των άλλων σε μια νέα προσέγγιση για την κατάρτιση. Η «κατάρτιση» είναι μια φθαρμένη λέξη, έχει ταυτιστεί στην Ελλάδα με επιδοματικές πολιτικές, προφανώς έχουν τη χρησιμότητα τους αλλά δεν φτάνουν και επίσης έχει ταυτιστεί, όχι πάντοτε, με αξιόπιστους μηχανισμούς κατάρτισης. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή για αυτή το λόγο έχουμε δεσμεύσει το μεγαλύτερο κονδύλι που δεσμεύτηκε ποτέ στην Ελλάδα για κατάρτιση, μόνο στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε 1 δις αλλά τα χρήματα δεν θα δοθούν όπου να ναι, θα δοθούν με συγκεκριμένους κανόνες, θα δοθούν στις ψηφιακές δεξιότητες σε μεγάλο βαθμό, σε πράσινες δεξιότητες, σε δεξιότητες που θα έχουν μια χρησιμότητα στον άνεργο ή στον εργαζόμενο. Εκτός αυτού θα φέρουμε σύντομα ένα νόμο οποίο θα θέτει ένα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο για την κατάρτιση το οποίο θα εξασφαλίζει ποιότητα, αξιολόγηση και πιστοποίηση τόσο των παρόχων όσο και των καταρτιζομένων. Δηλαδή οι πάροχοι θα αξιολογούνται για τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και θα συνεργαζόμαστε μόνο με αποτελεσματικούς παρόχους και από την άλλη το ίδιο θα ισχύει και για τους καταρτιζόμενους με την έννοια ότι ένα μέρος των επιδομάτων για την κατάρτιση θα παρακρατείται ανάλογα με το αν το πράγμα πήγε ομαλά ή όχι για τον ίδιο τον καταρτιζόμενο. Αν παρακολουθούσε την κατάρτιση, αν ομαλά τελείωσε την κατάρτιση κλπ γιατί δίνουμε μεγάλο βάρος σε αυτό, δεν πρέπει τα λεφτά της ΕΕ και των φορολογούμενων να πετιούνται στον αέρα την ώρα που έχουμε αυτή την ανεργία. Και την ίδια στιγμή εχουμε εγκαινιάσει αυτή τη συνεργασία με διεθνείς κολοσσούς όπως είναι η Google, η Amazon , η Cisco και τώρα η Microsoft, o ΟΑΕΔ έχει υπογράψει συμφωνίες μαζί τους γιατί θέλουμε να αλλάξουμε ταχύτητες και να περάσουμε το μήνυμα ότι στο υπουργείο Εργασίας κάτι αλλάζει συνολικά σε σχέση με τις παραδοσιακές πολιτικές και ότι στον ΟΑΕΔ και στην κατάρτιση επίσης κάτι αλλάζει, και η κατάρτιση επιχειρείται να γίνει ένα πραγματικό όπλο των ανέργων και των εργαζομένων για το μέλλον.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι του υπουργείου Εργασίας για το 2022

Ο ένας στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ο δεύτερος στόχος είναι να πάρει σάρκα και οστά η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ο τρίτος στόχος έχει να κάνει με τις συντάξεις και το πώς θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω και θα έχουμε πλήρη αντιμετώπιση του ζητήματος, και έχουμε και κάποια σημαντικά μέτρα στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και ισότητας. Θα διάλεγα το μέτρο για τον προσωπικό βοηθό για τους αναπήρους, την κάρτα αναπηρίας, τις νταντάδες της γειτονιάς και έχουμε επίσης και τα κέντρα φύλαξης παιδιών, μίνι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε επιχειρήσεις. Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 120 επιχειρήσεις που είναι μια απάντηση τελείως πρακτική στα προβλήματα της καθημερινότητες των οικογενειών. Έχουμε στόχους σε διαφορετικά επίπεδα και πρέπει να τους πετύχουμε όλους.

Aκούστε τη συνέντευξή του