Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Αλβανών πολιτών όσο «και των μελών της Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία» έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Σε σχετική ερώτηση του ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι η διαδικασία της κτηματολογικής εγγραφής περιουσιών στη Χιμάρα είναι ένας από τους όρους που θα πρέπει να εκπληρωθούν για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου με την Αλβανία που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Απαντώντας ο κ. Μπορέλ είπε για το περιουσιακό: «Η επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων αποτελεί σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στην Αλβανία και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Και αφετέρου για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος σε διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοποίησης των δύο κρατών εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα, ο κ. Μπορέλ ήταν κατηγορηματικός: « …Οι πολιτικοί ηγέτες στην περιοχή θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα προωθώντας ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προάγοντας σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας καθώς και τις Αρχές και τις Αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την προσήλωσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».