Η συμφωνία της J.P. Morgan για την απόκτηση μετοχικού πακέτου, σχεδόν του 49%, της Viva Wallet έφερε στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά το χαρισματικό πρόσωπο του προέδρου και CEO της J.P. Morgan Chase από το 2005, του ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμον.

Ο 65χρονος CEO συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεδιπλώνοντας τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός κόμβου τεχνολογίας της J.P. Morgan Chase και δηλώνοντας περήφανος για την ελληνική του κληρονομιά. Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο ισχυρός ομογενής δήλωσε ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και για την εξαγορά του 49% της Viva.

5492280__1_
Μίλησε για το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ελλάδα το 2019, που αναβλήθηκε λόγω Covid, και σημείωσε: «Νομίζω ότι η Viva είναι μια σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε. Οπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την J.P. Morgan Chase σε όλο τον κόσμο». Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα κουλτούρα των startups που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επένδυση της J.P. Morgan Chase σε μια ελληνική εταιρεία fintech με πολύ υψηλή αποτίμηση.

Η συμφωνία με τη Viva Wallet έρχεται σε μια στιγμή που η τράπεζα ανακοινώνει ότι αυξάνει παγκοσμίως τις επενδύσεις της στην τεχνολογία, στο μάρκετινγκ και στις νέες επιχειρήσεις κατά 30% φέτος, στα 15 δισ. δολάρια, με τη μερίδα του λέοντος να στρέφεται στις νέες τεχνολογίες. Οπως μεταδίδουν οι «Financial Times», ερωτηθείς από οικονομικούς αναλυτές σχετικά με τις αυξήσεις στις δαπάνες της εταιρείας που προκύπτουν από τις νέες επενδύσεις, ο Ντάιμον ανέφερε πως, ειδικά από τη στροφή του τομέα των καρτών προς τα ψηφιακά πορτοφόλια, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες cloud, η J.P. Morgan αναμένεται να κερδίζει ετησίως περί τα 30-40 εκατ. δολάρια.

H μακρά πορεία στον τραπεζικό κλάδο και ο 'Ελληνας παππούς του 

Η μακρά πορεία του Τζ. Ντάιμον στον τραπεζικό κλάδο θα έλεγε κανείς πως ήταν στα γονίδιά του, αφού ο παππούς του, από την πλευρά του πατέρα του, Πάνος Παπαδημητρίου, ήταν τραπεζίτης στη Σμύρνη. Υπήρξε εκείνος που με τη Μικρασιατική Καταστροφή μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, άλλαξε το όνομά του σε Ντάιμον (Dimon επί το γαλλικότερον) και έπιασε δουλειά ως χρηματιστής στη Shearson Hammill. Από όπου αργότερα ξεκίνησε την καριέρα του και ο πατέρας του Τζέιμι Ντάιμον, Θεόδωρος.
dimon-jpmorgaν

Ο νεαρός Τζέιμι φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο αρρένων Browning, μαζί με τους δύο αδελφούς του, και συνέχισε τις σπουδές του στο Tufts University, όπου η ευκαιρία τού χτύπησε την πόρτα μέσω μιας σπουδαστικής εργασίας. Οταν ανέλαβε να γράψει για τη συγχώνευση της Shearson Hammill με το όχημα εξαγορών του διάσημου τραπεζίτη Σάντι Βέιλ, Hayden Stone, οι γονείς του, που γνώριζαν τον Βέιλ, του έδωσαν να διαβάσει την εργασία. Ο διάσημος τραπεζίτης τού προσέφερε μια θέση μαθητείας και, λίγα χρόνια αργότερα, ο Τζέιμι Ντάιμον αναδείχθηκε σε δεξί χέρι του Βέιλ -αρχιτέκτονα της Citigroup- και στον άνθρωπο που θα αναλάμβανε αργότερα να δουλέψει επάνω στην American Express. Τελικά, ο Βέιλ τον απέλυσε χρόνια αργότερα, με αφορμή την άρνηση του 42χρονου τότε Ντάιμον -όπως το θέλει η ιστορία- να δώσει προαγωγή στην κόρη του Βέιλ, που εργαζόταν στην εταιρεία. Ομως η ατυχία αποδείχθηκε… ευκαιρία. Ανέλαβε την Bank One, μια προβληματική τράπεζα του Σικάγο, την εξυγίανε και το 2004 την πούλησε στην J.P. Morgan Chase, ενώ ο ίδιος έγινε CEO του τραπεζικού κολοσσού.

Ο CEO του τραπεζικού κολοσσού που δεν μασάει τα λόγια του

Ανθρωπος με πείσμα και τετράγωνη λογική, συχνά δεν μασάει τα λόγια του. Θερμός υπέρμαχος της διά ζώσης εργασίας ακόμα και μέσα στην περίοδο του κορονοϊού, δεν δίστασε να προειδοποιήσει με απόλυση όσους εργαζομένους στα γραφεία της J.P. Morgan στη Νέα Υόρκη δεν ήταν εμβολιασμένοι, όπως μετέδωσε το CNBC, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα τους δοθεί η επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας. Πριν από περίπου δύο μήνες, ωστόσο, χρειάστηκε να ζητήσει μια συγγνώμη. Ηταν προς την ηγεσία της Κίνας, της χώρας όπου η J.P. Morgan δραστηριοποιείται από το 1921, με υποκαταστήματα στο Πεκίνο, στη Σαγκάη, στο Σεντζέν και στο Γκουανγκτσού. Είχε κάνει ένα αστείο, στη διάρκεια των εορτασμών των 100 χρόνων του Κ.Κ. Κίνας, σχολιάζοντας: «Θα στοιχημάτιζα ότι εμείς (δηλαδή η J.P. Μorgan) θα διαρκέσουμε περισσότερο» (στην Κίνα) από το ΚΚΚ». Ηταν μια δόση χιούμορ που δεν συμβάδιζε με την κινεζική αντίληψη, όμως η συγγνώμη έγινε αποδεκτή.