Την πιο πειστική απάντηση στην οργισμένη αντίδραση του ΚΚΕ για τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από τα αποχαρακτηρισμένα επίσημα αρχεία της ΕΣΣΔ έδωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Σεργκέι Ραντσένκο.

Ο Ραντσένκο ανάρτησε πρόσφατα τα τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που αφορούν την στήριξη του ΚΚΕ από την αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση, αλλά και τον ρόλο του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, συγκεντρώνοντας τη μήνι της ηγεσίας του κόμματος, αλλά και οπαδών του.

Για παράδειγμα, ένα από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που έκανε έξω φρενών το ΚΚΕ είναι η επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (επικεφαλής του λεγόμενου «Δημοκρατικού Στρατού») και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ) ζητούσαν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

Η απάντηση του ΚΚΕ ήρθε από τον γ.γ. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής βρήκε την ευκαιρία να κάνει... λογοπαίγνιο παραφράζοντας το όνομά του σε «Παπαρατσένκο».

Μιλώντας στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική στο ΚΚΕ, ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Λιάνα Κανέλλη ουσιαστικά μας είπε ότι το κόμμα της απαγορεύει οποιαδήποτε κριτική, δηλώνοντας ότι «κομμουνιστική ανάλυση από μη κομμουνιστή είναι εξ ορισμού αντικομμουνιστική».

«Έχω... εμβολιαστεί εφ΄ όρο ζωής κατά του κομμουνισμού»

Ο ίδιος ο ιστορικός απάντησε με σκωπτική διάθεση και... βρετανικό φλέγμα στις υστερικές αντιδράσεις που προκάλεσε στους έλληνες κομμουνιστές, επειδή... έκανε απλώς τη δουλειά του.

«Παρεμπιπτόντως, άνθρωποι υποστηρίζουν ότι είμαι αντικομμουνιστής: Συμφωνώ. Φυσικά, είμαι αντικομμουνιστής. Έχω εμπειρία από πρώτο χέρι από την ΕΣΣΔ, η οποία πρόσφερε δωρεάν, εφ' όρου ζωής, εμβολιασμό κατά του κομμουνισμού. Δεν απαιτούνται ενισχυτικές δόσεις!», έγραψε στο Twitter ο Σεργκέι Ραντσένκο αποστομώνοντας όσους τον επικρίνουν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ιστορικός είχε απαντήσει στα... λογοπαίγνια του κ. Κουτσούμπα προτρέποντάς τον γ.γ. του ΚΚΕ «αντί να χρησιμοποιεί υποτιμητικούς όρους» να διαβάσει περισσότερα αρχεία. Διευκρίνιζε, δε, για μια ακόμη φορά ότι το ενδιαφέρον του για τα ντοκουμέντα για τις σχέσεις ΚΚΕ - Σοβιετικής Ένωσης είναι ιστορικό και δεν αφορά την σημερινή πολιτική του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος.

«Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση των ντοκουμέντων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των ντοκουμέντων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά συνδέω ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αναξιοπρεπές, για να μην πω αισχρό. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που φαίνεται τόσο ενθουσιώδης για την ανάγνωση αρχειακών ντοκουμέντων, να διαβάσει περισσότερα από αυτά», είχε γράψει ο έγκριτος ιστορικός.

«Αλίμονο, οι άνθρωποι σύντομα θα ανακαλύψουν πως αντί να είμαι ο μεγάλος αντικομμουνιστής ήρωας ή κακός, είμαι απλώς ένας ιστορικός που περνά κάθε μέρα βαθμολογώντας δοκίμια και διαβάζοντας αρχειακά έγγραφα που κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να διαβάσει», είχε προσθέσει με νόημα ο κ. Ραντσένκο.