Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο αναφέρει ότι «κύκλοι της κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα».

Αβάσιμο και γελοίο

Ο κ. Μαμέρ έκανε λόγο για «γελοίο και εντελώς αβάσιμο δημοσίευμα». Ειδικότερα, όπως σημείωσε « η Κομισιόν δε θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα».

Το δημοσίευμα του Euractiv, επικαλούνταν πηγές της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις και την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα.

Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, -ανέφερε μεταξύ άλλων το δημοσίευμα- το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα» και συμπλήρωνε ότι η Euractiv πληροφορήθηκε ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026, και φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».

Σενάρια απάντησης σε πολιτική κρίση

Επίσης στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι «υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης». Το σενάριο αυτό ενισχύεται έντονα απλό το σύστημα των επόμενων εκλογών, με πολύ έντονο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο «πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Εκλογές το Σεπτέμβριο;

«Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Με βάση το σενάριο αυτό που φαίνεται να έχει κλείσει και μέσα στην κυβέρνηση, φαντάζει απίθανο να υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέσα στο καλοκαίρι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

»Μπροστά λοιπόν στο φάσμα ακυβερνησιμότητας και εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους», κατέληγε το δημοσίευμα.