Συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο έχει προκαλέσει ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη σε ηλικία 93 ετών.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ΜΕΘ του «Λαϊκού» Νοσοκομείου, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε.

Με την γνωστοποίηση του θλιβερού γεγονότος, ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να αποχαιρετήσει τον μεγάλο δικαστικό και πολιτικό, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του για τον αγώνα του ως ανακριτή στην υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη, γεγονός που στάθηκε καταλυτικός παράγοντας όταν έθεσε την υποψηφιότητα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετάμε έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης

Η Πρόεδροςτης Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου , αποχαιρέτησε τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

«Με συγκίνηση αποχαιρετάμε τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης, που σε δύσκολες για τον τόπο και τη δημοκρατία ώρες χειρίσθηκε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη με παραδειγματική ανεξαρτησία και δικαστικό ήθος, πληρώνοντας, για τη στάση του αυτή, βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας.

Και που αργότερα, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία, προσήλωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του.

Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του», αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μητσοτάκης: Άσκησε με θεσμική αυστηρότητα τα καθήκοντά του

To δικό του, συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη. Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ‘60, ως νεαρός τότε ανακριτής, ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών στην υπόθεση Λαμπράκη. Αυτών, που, δυστυχώς, ήλθαν στο προσκήνιο με την επτάχρονη δικτατορία, οδηγώντας και στη δική του δίωξη.

Πολλά χρόνια μετά, το 1985, η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα συνέβη σε συνθήκες πόλωσης και η παράταξή μας δεν τον στήριξε. Συνεργάστηκε, ωστόσο μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο. Όπως και ο ίδιος άσκησε με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως με θεσμική αυστηρότητα, τα καθήκοντά του. Στο διάστημα 1989-90, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον και πάλι υψηλής πολιτικής έντασης, οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι.

Μια θητεία που άρχισε με αντιδικίες ολοκληρώθηκε, έτσι, σε κλίμα ομαλότητας. Και σε αυτό, η προσωπικότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη είχε το δικό της μερίδιο. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Παυλόπουλος: Υπηρέτησε με σθένος την Πατρίδα σε χαλεπούς καιρούς

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη εξέδωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη: «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπηρέτησε, και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς για την Πατρίδα μας και τον Λαό μας, την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία με υποδειγματικό σθένος και εμβληματική συνέπεια».

«Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτέλεσε το καθήκον του με απόλυτο σεβασμό των θεσμών της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αιωνία η Μνήμη του», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Σαμαράς: Υπηρέτησε με ακεραιότητα την Πατρίδα

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του δημόσιου βίου. Υπηρέτησε την πατρίδα με ακεραιότητα, απ όλες τις θέσεις. Παρακαταθήκη του η σθεναρή, μαχητική κι αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων και ειδικά στο ζήτημα της Μακεδονίας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ανδρουλάκης: Ευπατρίδης που υπηρέτησε με συνέπεια τη Δημοκρατία

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα για τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ένας ευπατρίδης που υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Η καθοριστική συνεισφορά του ως ανακριτή στην πολύκροτη δίκη που αποκάλυψε τους ενόχους της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και το ρόλο του παρακράτους στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, έμεινε στην ιστορία», αναφέρει στο μήνυμά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά του πιστεύω, διώχθηκε και φυλακίστηκε για αυτά από την Χούντα. Η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό των θεσμών με την Συνταγματική αναθεώρηση του 1986», προσθέτει ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Κατρίνης: Πέρασε στην ιστορία, αφού πρώτα έγραψε ιστορία

Με ανάρτηση στα social media ο επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως αδεκαστο και ακέραιο ενώ επεσήμανε πως πέρασε στην ιστορία, αφού πρώτα έγραψε ιστορία».

«Χωρίς αυτόν δεν θα είχε αποκαλυφθεί η αλήθεια στη δολοφονία Λαμπράκη, η ύπαρξη ενός παρακράτους. Αδέκαστος και ακέραιος» πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter.

Κουτσούμπας: Θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη συμβολή του στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη.

«Για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη συμβολή του στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και τη στάση του απέναντι στη χούντα, για την οποία φυλακίστηκε, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Γαβράς: Ήταν το τέλειο παράδειγμα δικαστή

Στην ΕΡΤ μίλησε ο γνωστός σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, για την απώλεια του Χρήστου Σαρτζετάκη.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι ήταν το τέλειο παράδειγμα δικαστή καθώς μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση αποφάσισε να συνεχίσει και να πάει μέχρι το τέλος το δικαστικό του καθήκον.

Όπως είπε: «Δεν ήταν πολιτικός, ήταν δικαστής. Έγινε πολιτικός από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος. Κατά τη γνώμη μου ήταν ένα τέλειο παράδειγμα δικαστή κι έκανα την ταινία γιατί για εμένα ήταν παράδειγμα δικαστή. Μέσα σε τόσο δύσκολη κατάσταση, με μια βασιλική οικογένεια που είχε τον στρατό μαζί της κι εναντίον του, αυτός αποφάσισε να συνεχίσει και να πάει μέχρι το τέλος το δικαστικό του καθήκον.

Ο Σαρτζετάκης έβγαλε τους δυο τόμους της ζωής του κι όλοι οι νέοι δικαστές πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να το διαβάσουν γιατί βλέπει κανείς τι υπέστη εκείνη την εποχή, την εποχή που ήταν δικαστής εναντίον των στρατιωτικών. Είναι καταπληκτικό βιβλίο, δυο τόμοι απίθανοι. Είχε γράψει τι συνέβαινε κάθε μέρα και συνέχισε τη δουλειά του μέχρι το τέλος παρόλες τις υποσχέσεις που του κάνουνε για να γίνει και υπουργός Δικαιοσύνης κι ό,τι θέλετε».

«Όπως μέσα στο δημοσιογραφικό επάγγελμα έχει δημοσιογράφους που παρόλες τις πιέσεις που μπορεί να υποστούν συνεχίζουν μέχρι το τέλος. Ίσως όλοι να μην το κάνουν, πολλοί σίγουρα το κάνουν. Εκείνος ακόμα χειρότερα ήταν σε μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη για αυτόν προσωπικά» τόνισε ο κ. Γαβράς.