O υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

«Θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα από αυτή τη σύσκεψη η οποία διεξάγεται σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ  σημαντικές οι αποφάσεις οι οποίες θα παρθούν, θα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα το οποίο θα δοθεί», τόνισε μεταξύ άλλων για τη σύσκεψη με θέμα την οπαδική βία.

«Θα αυστηροποιηθούν πάρα πολύ τα μέτρα και οι τρόποι λειτουργίας όλων αυτών των συνδέσμων και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δέσμη μέτρων θα μπορέσει να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση ούτως ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε κανένα άλλο νέο παιδί, κανέναν άλλο φίλαθλο», πρόσθεσε ο κ. Κατσαφάδος.

Η συνέντευξη

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής είπε:

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Ο  κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές τις οποίες περνάει η χώρα οφείλει και πρέπει αν θέλει να κάνει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, να μιλάει με γνώμονα το ρεαλισμό και να καταθέτει προτάσεις οι οποίες να είναι ρεαλιστικές και να μπορούν να αξιολογηθούν από την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρέπει και δεν αρμόζει να έχει το ρόλο του αστυφύλακα και του χωροφύλακα σε κάθε  πρόταση της κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες αποφάσεις οπότε στο χέρι του κ. Ανδρουλάκη είναι να μπορέσει και να δημιουργήσει αυτό το ρεύμα εμπιστοσύνης που πρέπει να δείξει η ελληνική κοινωνία απέναντι στον κάθε πολιτικό αρχηγό».

Για το αν φοβάται την του ΚΙΝΑΛ: «Όχι, καταρχήν δεν μας φοβίζει καμία δημοσκοπική άνοδος. Αυτό το οποίο δεν μας φοβίζει αλλά μας κάνει να δουλεύουμε ακόμα περισσότερο είναι τα προβλήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις λύσεις που έχουμε να δώσουμε σε αυτά τα προβλήματα. Αυτό το οποίο εξέφρασε  η ΝΔ μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη  είναι η ελπίδα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας να υπάρχει ένας αρχηγός ενός κόμματος ο οποίος θα βλέπει ρεαλιστικά τα προβλήματα,  ο οποίος θα ασκεί μια εποικοδομητική κριτική, θα συνεισφέρει με τις προτάσεις του ούτως ώστε να μπορέσει και να προαχθεί ο πολιτικός διάλογος αλλά και να είναι ποιο χρήσιμη η αντιπολίτευση απέναντι στη χώρα και στην κυβέρνηση.   Με προτάσεις, να μην έχει μια στείρα άρνηση, να μην αρνούμαστε τους πάντες και τα πάντα και να προσπαθήσουμε εποικοδομητικά να δούμε πως θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Μέχρι  στιγμής ο κ.Ανδρουλάκης κάνει ότι μπορεί για να διαψεύσει αυτόν το  πόθο ή αυτή την ελπίδα που είχαμε. Μια ελπίδα η οποία δεν είχε να κάνει με τη  ΝΔ αλλά είχε να κάνει με το πολιτικό σύστημα και τη χώρα».

Για τη συζήτηση σχετικά με το αν θα έπρεπε να υπάρχει αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Την παρακολουθώ αυτή τη συζήτηση αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει γιατί αυτή τη στιγμή ψηφίστηκε από αυτή την κυβέρνηση ένας εκλογικός νόμος  τον οποίο θα πρέπει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει πως θα εφαρμοστεί και  τι αποτελέσματα μπορεί να δώσει όχι σε σχέση με τη ΝΔ αλλά σε σχέση με το ζητούμενο αφενός να εκφράζεται η βούληση του λαού και αφετέρου να μπορούμε να δημιουργούμε σταθερές κυβερνήσεις. Η χώρα μας είναι μια χώρα την οποία δεν την βολεύει και δεν την συμφέρει να υπάρχει ρευστό πολιτικό κλίμα, δεν την συμφέρει και δεν την βολεύει να υπάρχουν φαινόμενα ακυβερνησίας. Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα τα τελευταία δώδεκα χρόνια, όλοι θυμόμαστε το τι είχε γίνει από εκεί και πέρα αυτό το οποίο ζητάει ο Κυρ. Μητσοτάκης και για αυτό μερικές φορές ενώ  είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διευρύνει τα όρια της ΝΔ κάτω από τις  οδηγίες και του και κάτω από την πολιτική του βούληση νομίζω ότι έχουν ταυτιστεί πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν ανήκαν στη ΝΔ γιατί αυτό το οποίο  προσπαθεί είναι να χρησιμοποιήσει τον ορθό πολιτικό λόγο και τον ρεαλισμό να μπορέσει να καταθέσει ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι υλοποιήσιμο και να μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα για την επόμενη μέρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης  ζητάει σταθερές κυβερνήσεις και για αυτό το λόγο ζητάει την αυτοδυναμία της ΝΔ και για αυτό το λόγο είμαστε ξεκάθαροι ότι μετά τις εκλογές  οι οποίες θα έρθουν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές γιατί η απλή αναλογική μόνο σταθερές κυβερνήσεις δεν δίνει».     

Για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που θα υπάρξει ξεκάθαρος νικητής μετά τις επαναληπτικές εκλογές: «Θα δούμε τότε».

Για τα σενάρια με κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου: «Εμείς πιστεύουμε  ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτές οι κυβερνήσεις έχουν πολύ μικρό βίο και αυτές οι κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις  ειδικού σκοπού όπως ήταν και η κυβέρνηση Παπαδήμου.  Εμείς πιστεύουμε ότι με βάση το έργο μας θα μας ξαναεμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και θα μας δώσει μια ξεκάθαρη εντολή.  Τώρα αν δεν έρθει αυτό το αποτέλεσμα, μετά από ενάμιση χρόνο ή όποτε γίνουν οι εκλογές  εδώ θα είμαστε για  να δούμε τι πρέπει να γίνει για το καλό της πατρίδας».

Για την αθλητική βία: «Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τον ποινικό κώδικα σε ότι έχει να κάνει με τέτοιες πράξεις και με τέτοια κακουργήματα από εκεί και  πέρα ναι αισθάνομαι ότι σε αυτό το κομμάτι δεν έχουν γίνει όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει. Δεν γίνεται να θρηνούμε ένα 19χρονο ο οποίος επέστρεφε από τη βόλτα του και ξαφνικά του στήθηκε μια ενέδρα και  έχασε τη ζωή του, και κινδύνευσαν να χάσουν  τη ζωή τους και οι υπόλοιποι φίλοι του, από τύχη έχουμε μόνο έναν νεκρό και όχι περισσότερους. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα από αυτή τη σύσκεψη η οποία διεξάγεται σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού.  Νομίζω ότι θα είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε όλα αυτά τα φαινόμενα ανομίας, βίας και χουλιγκανισμού. Μην το απομονώνουμε, αφορμή είναι ότι είναι χούλιγκαν και υποστηρίζουν κάποιες ομάδες είναι απλά παραβατικοί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκουν ένα κάλυμμα, μια ασπίδα γύρω από ένα σύλλογο, γύρω από ένα  σωματείο. Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ  σημαντικές οι αποφάσεις οι οποίες θα παρθούν, θα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα το οποίο θα δοθεί. Θα αυστηροποιηθούν πάρα πολύ τα μέτρα και οι τρόποι λειτουργίας όλων αυτών των συνδέσμων και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δέσμη μέτρων θα μπορέσει να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση ούτως ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε κανένα άλλο νέο παιδί, κανέναν άλλο φίλαθλο».

Για την ακρίβεια: «Αυτή η κυβέρνηση είναι που έχει μειώσει κατά 10% το φόρο στα εισιτήρια. Με το που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση μείωσε  κατά 10% το φόρο  πάνω στα εισιτήρια είτε αυτά είναι ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικά οπότε εμείς μειώσαμε την τιμή των ναύλων και των εισιτηρίων από εκεί και πέρα κάνουμε μια προσπάθεια σε συνεννόηση και συνεργασία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες  οι οποίες έχουν επωμιστεί ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος γιατί είχαν πάρα πολύ μεγάλες  ζημιές καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού με τις απαγορεύσεις και τα lockdown ούτως ώστε να διατηρηθεί η τιμή των εισιτηρίων στα  ίδια επίπεδα. Γιατί αυτό που πρέπει  καταλάβουμε όλοι μας  και εμείς και οι ακτοπλόοι είναι ότι οι νησιώτες και γενικά οι πολίτες οι οποίες μετακινούνται αλλά και η τροφοδοτική αλυσίδα δεν πρέπει να διαρραγεί, θα πρέπει να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν μπορουμε περισσότερο ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σε όλα αυτά. Συζητάμε,  δεν μπορούμε να παρέμβουμε και δεν μπορουμε να κάνουμε κάτι άλλο και μέχρι στιγμής  φαίνεται ότι  γίνεται  σε πάρα πολύ καλό κλίμα και δεν έχουμε κάποια αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. Από εκεί και πέρα όμως η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά, η κυβέρνηση με βάση τις δυνατότητες που έχει η χώρα κάνει ότι μπορεί.  Να  σας θυμίσω ότι από τη ΔΕΘ εξήγγειλε αυτό το ταμείο γύρω από την ενεργειακή κρίση και από την πρώτη στιγμή θεσπίσαμε μέτρα ούτως ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος  τόσο στα νοικοκυριά αλλά  και στις επιχειρήσεις μας και στους αγρότες . Πάνω από 1 δις 350 εκ. έχουμε δώσει για να μπορέσουμε να στηρίξουμε μέχρι και τον Δεκέμβριο το κόστος ενέργειας και μόνο  τον Ιανουάριο 400 εκ. έχουνε φύγει από τον κρατικό κουμπαρά για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε. Θα μου πείτε είναι αρκετά; Μπορεί να μην είναι αρκετά αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί με έναν συνδυασμό ενεργειών και πρωτοβουλιών να μπορέσει ενισχύσει και να θωρακίσει  όσο το δυνατόν  περισσότερο αυτούς που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, τους χαμηλόμισθους ,τους ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη και από εκεί και πέρα να μπορέσει να βοηθήσει και το σύνολο της κοινωνίας».

Για τα μέτρα στήριξης: «Η κυβέρνηση εκτός τα μέτρα τα οποία έχει πάρει, που αυτά έχει η δυνατότητα με βάση των προϋπολογισμό τον οποίο έχουμε να πάρει σε ότι έχει να κάνει με την επιδότηση πάνω στην ενέργεια έχει προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες όχι μόνο με τον ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όχι μόνο με την αύξηση την οποία ομολογούμε για τον κατώτατο μισθό εκτός από το 2%, προσπαθούμε με συνδυαστικές ενέργειες να τονώσουμε το εισόδημα του κάθε πολίτη με πρώτο και κύριο να προσπαθήσουμε του βρούμε δουλειά και για αυτό υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση της ανεργίας, προσπαθούμε να τονώσουμε το εισόδημα του κάθε πολίτη γιατί ξέρουμε την ακρίβεια  η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά αλλά τα αντανακλαστικά τα έδειξε. Από το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ εξήγγειλε αυτό το ταμείο, από το Σεπτέμβριο έχουμε ξεκινήσει να επιδοτούμε τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με το κόστος της  ενέργειας όμως είναι συγκεκριμένες οι ενέργειες, εκτός από αυτό παρακολουθούμε το φαινόμενο και εδώ είμαστε να κοιτάξουμε να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία».

Για την απεργία των εργαζομένων στην Cosco:  «Καταρχήν είναι θέμα του υπουργείο Εργασίας  δεν έχει να κάνει με το υπουργείο Ναυτιλίας αφετέρου όμως  νομίζω ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα και νομίζω ότι πάρα πολύ σύντομα θα ικανοποιηθεί. Νομίζω ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις ούτως ώστε να ενταχθούν όλοι οι λιμενεργάτες στα βαρέα και ανθυγιεινά. Νομίζω ότι πάρα πολύ άμεσα θα υλοποιηθεί».