Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων -τα οποία συνεχώς μεταβάλλονται προσπαθούν να «διαβάσουν» τα επιτελεία της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., προκειμένου να καταλήξουν στη στρατηγική τους στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, με κύριο σταθμό τη ΔΕΘ, που, ούτως ή άλλως, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το κάθε κόμμα κινείται σε άλλη λογική και με ξεχωριστή στόχευση.

Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πολλές φορές οι δεξαμενές ψηφοφόρων είναι κοινές, είτε μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είτε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός κατέρχεται στον (οιονεί) εκλογικό στίβο προσπαθώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο των παρακολουθήσεων, εξέλιξη που τον δυσκολεύει στα κεντρώα ακροατήρια, ενώ του δημιουργεί και ζητήματα εσωτερικής αναταραχής. Γι’ αυτό και επιδιώκει να εμφανιστεί πλήρως θεσμικός, αποδεχόμενος την ευθύνη που του αναλογεί, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για την αναμόρφωση της ΕΥΠ.

Η Οικονομία

Ταυτόχρονα, όμως, όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτό που «καίει» τους πολίτες είναι η οικονομία. Ακριβώς πάνω σε αυτό θα βασιστεί ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου με αφετηρία την παρουσία του στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα γενναίο πακέτο στήριξης των πολιτών, το οποίο θα περιλαμβάνει αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επέκταση του fuel pass, συνέχιση της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας, σχέδιο για τη φθηνή στέγαση στους φοιτητές κ.ά.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως πολιτικός ηγέτης που έχει πλέον την εμπειρία να διαχειρίζεται τις μεγάλες εθνικές κρίσεις, όπως έκανε με τα γεγονότα στον Εβρο, την πανδημία, τα Ελληνοτουρκικά κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο οι συνεργάτες του εκτιμούν πως θα αντιμετωπιστεί και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Αξιοποιούν, δηλαδή, σε σημαντικό βαθμό την καταλυτική σύγκριση στη διαχείριση κρίσεων έναντι της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.


Χωρίς προετοιμασία

Στον αντίποδα κινείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αφήσει εντελώς στην άκρη της αντιπολιτευτικής του ατζέντας τα προγραμματικά ζητήματα και επικεντρώνεται στα θέματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην Κουμουνδούρου δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία ενόψει της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στο πλαίσιο που παρουσίασε κατά την περσινή του επίσκεψη στη ΔΕΘ.

Οι επιτελείς του έχουν ρίξει όλο το βάρος στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, θεωρώντας ότι από αυτή την τακτική μπορεί να αποκομίσουν πολλαπλά πολιτικά οφέλη: Να περιορίσουν τη δημοφιλία του πρωθυπουργού, να επιβεβαιώσουν τη ρητορική τους πως έχουμε μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, να σπάσουν το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και να έρθουν πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταδείξουν πως έχουν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.

Ανησυχία

Τα προαναφερθέντα έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την προγραμματική ένδεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό πως την περίοδο του 2014-2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το οποίο διεκδίκησε και κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Τώρα, πολλά στελέχη του δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία σχετική προετοιμασία και ελλοχεύει ο κίνδυνος το κόμμα να πάει προγραμματικά «γυμνό» στις εθνικές εκλογές, περιμένοντας να πέσει η κυβέρνηση σαν «ώριμο φρούτο», κάτι που δεν δείχνει καθόλου πιθανόν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολιτευτικό οίστρο και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων τον αφορά άμεσα και όχι έμμεσα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επέλεξε να κινηθεί κυρίως θεσμικά, με πρωτοβουλίες σε επίπεδο Δικαιοσύνης και Βουλής. Βάζοντας, όμως, στο κάδρο των διαχρονικών ευθυνών όχι μόνο τη Ν.Δ., αλλά και την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Παράλληλα, λίγους μήνες μετά την εκλογή του προσπάθησε να ενισχύσει την προγραμματική του φαρέτρα αναθέτοντας στον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ, να ετοιμάσουν το πρόγραμμα του κόμματος.

Αναλυτικά

Οι πληροφορίες λένε ότι κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη έτοιμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. θέλει, επίσης, να ενισχύσει τον προγραμματικό του λόγο και με τις εμπειρίες από τα πεπραγμένα των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ήδη έχει επισκεφθεί τη Λισσαβώνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, την ίδια ώρα που είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με τους Ισπανούς σοσιαλιστές.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Σεπτεμβρίου 2022.