Σε ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προέβη ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Πάνω από 2 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τόνισε στην αρχή των ανακοινώσεων ο υπουργός ΕνέργειαςΑκόμη, ανέφερε ότι η μεγαβατώρα είναι 4 φορές ακριβότερη από πέρυσι και το φυσικό αέριο 5 φορές παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί πάνω από 2 δισ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κυβέρνηση. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε με 39 ευρώ ανά νοικοκυριό από 42 ευρώ τον προηγούμενο μήνα θα επιδοτηθούν τα οικιακά τιμολόγια για τον Φεβρουάριο, ενώ αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν έβαλε φρένο στους σχεδιασμούς και την προσπάθεια του ΥΠΕΝ να αυξήσει στο 75% την έκπτωση στις ανατιμήσεις που έφερε η ενεργειακή καταιγίδα στο ρεύμα από 50% που ήταν τον Ιανουάριο, με πληροφορίες μα αναφέρουν ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημα που είχε υποβάλλει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού το υπουργείο.

Κατόπιν αυτών οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν εκτός απροόπτου με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Για την ηλεκτρική ενέργεια

  • Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)  η επιδότηση ανέρχεται σε 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή σε μέση μηνιαία επιδότηση για τον Φεβρουάριο 51 ευρώ.
  • Όλες οι κύριες κατοικίες, δηλαδή 4,2 εκατομμύρια παροχές, για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτούνται με 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα και από 151 κιλοβατώρες έως 300 με 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που μεταφράζεται σε 39 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο.
Η λογική της τιμολόγησης θα είναι η ίδια με τον Γενάρη. Η διαφορά θα είναι στο κόστος για τις πρώτες 150 KWh που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 150 €/MWh από 160 ευρώ/KWh. Για την κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση κατεβαίνει στα 110 €/MWh από 120 ευρώ/KWh ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της χονδρεμπορικής τιμής που τον Ιανουάριο έκλεισε στα 227,30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh τον προηγούμενο μήνα.

Για τα αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά τιμολόγια

Παραμένει η επιδότηση ύψους 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συνολικό κονδύλι για τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι παραμένει για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης το μέτρο της αναστολής πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) .

Για το φυσικό αέριο

Για τα μέτρα στήριξης απέναντι στο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου ανακοινώθηκε για τα:

Οικιακά τιμολόγια:

  • Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ήτοι 540.000 νοικοκυριά και
  • σε συνεννόηση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έκπτωση 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικό όφελος ανά νοικοκυριό για τον Φεβρουάριο τα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 47 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμετάβλητη θα παραμείνει η επιδότηση στο φυσικό αέριο καθώς θα διατηρηθεί στα 20 ευρώ με επιπλέον διάθεση 20 ευρώ που θα παράσχει στο πελατολόγιό της η ΔΕΠΑ.

Εμπορικά ή βιομηχανικά τιμολόγια:

Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Παράταση στο «Εξοικονομώ»

Όπως ανακοίονωσε, αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει και το νέο «Εξοικονομώ», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου έχουν υποβάλλει αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά. Για τη διευκόλυνση της υποβολής των αιτήσεων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος, παρατείνεται η λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι τις 15 Μαρτίου.