Η ένταση γύρω από τη δράση του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και την ουσιαστική «επιβολή» δύο μειονοτικών βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, αντίστοιχα, συνεχίζεται αμείωτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε χθες ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ ότι μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές για παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ των Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, δεν απέσυρε την υποψηφιότητά τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κάνοντας λόγο για αθλιότητες και λογικές μαφίας.

«Καταλαβαίνετε τι εθνικές συνέπειες έχει το θέμα αυτό και για την προσπάθεια ενσωμάτωσης;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σχολιάζοντας στον Γιώργο Αυτιά και την εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί «κυπατζίδικων πρακτικών», απάντησε: «Δεν καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται στη Θράκη;». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές υπηρεσιακά ότι το προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία για δύο βουλευτές. Το μήνυμα που περάσαμε ήταν σαφές, μην τους βάλεις αυτούς τους δύο στα ψηφοδέλτια, αλλά δεν μας άκουσε».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πράγματι, πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρέδωσε σε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα έναν φάκελο με σχετικά στοιχεία. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη δική του απάντηση στο TRT: «Μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα;».

Αλληλοστήριξη

Η κόντρα συνεχίστηκε, με αφορμή την παρουσία κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή και τα όσα είπε στους κατοίκους η Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνομιλία καταγράφηκε σε βίντεο και προκάλεσε αντιδράσεις. Σε αυτό, η κυρία Μπακογιάννη ακούγεται να λέει: «Ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω στήριξη, διότι αν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω αύριο. Γι’ αυτό ήρθα εδώ, για να περάσει το μήνυμα τώρα. Αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Έπειτα απ’ αυτές τις δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υπενθύμισε ότι «η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56%, αλλά στη Ροδόπη 18%. Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου;». Παράλληλα, για εκβιασμό έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: «Πήγε η κ. Μπακογιάννη πάνω και τους απείλησε: “Αν δεν ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία, θα περάσετε δύσκολα”, τους είπε. Αυτές είναι λογικές μαφίας».

Ακολούθησε αιχμηρή απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκη Σκέρτσου: «Εξακολουθεί και φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις και κάνει το άσπρο μαύρο. Ως συνήθως...», επισήμανε και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε την “κόκκινη γραμμή” για τους υποψήφιους στη Ροδόπη. Είναι εθνικό ζήτημα οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να μην είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου. Αντί να πετάει, λοιπόν, την μπάλα στην εξέδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοί του πρέπει να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εκπροσωπούν και διεκδικούν την ψήφο της μουσουλμανικής ή της “τουρκικής” μειονότητας; Θέλουμε μια απλή, ξεκάθαρη απάντηση από τους δύο υποψήφιους».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/6